Rekrutteringstrender 2015

Snøen var borte og det var en mildhet i luften som minnet om tidlig vår, vi hadde truffet hverandre for en rask statusoppdatering for et stort kartleggingsprosjekt som vi skal gjøre for en mediavirksomhet.
Hun hadde som vanlig med seg blokken sin.
Hun var klar for årets første intervju.
– «Ja», begynte hun.
– «Er det nå du skal publisere noen tekster om rekrutteringstrender?»
– «Overlater det til andre», smilte jeg.
– «Du vil snart lese noen tekster fra forståsegpåerne i bemanningsbransjen som benytter enhver anledning til å forherlige sin egen virksomhet … de fleste av disse vil fortelle om en økende bruk av verktøy, mest fordi det finnes alt for mange som ikke vet hva de driver med og trenger noe å gjemme seg bak … det er nesten det værste … menneskene, mener jeg … men på den annen side, så tror jeg at vi får se en redusert bruk av sånne selskaper, det er i hvert fall lov å håpe … de har jo ødelagt for seg selv med at de ikke fremstår som noe annet enn en dyr annonseringstjeneste og det er det jo flere og flere virksomheter som får øynene opp for hva de faktisk kan gjøre selv».
– «Hva tror du blir fokus for året som kommer?»
– «Jeg tror at det er mange som vil flytte fokus fra sin egen misoppfattelse av hva employer branding egentlig handler om, blant annet ved at sånne selskaper som av en eller annen grunn finner glede av å toppe lister som viser hvor alle har lyst til å jobbe finner ut hvor dumt det egentlig høres ut … snakk om identitet, liksom … og så er det lov å håpe at flere får øynene opp for det som kalles rekrutteringskommunikasjon … noe som egentlig er lattterlig enkelt og som handler om å henvende seg til de som man skal ansette … man kan jo lure på hva som bor i hodet på sånne som er mer opptatt av prosesser og rammer og verktøy enn hvordan man skal identifisere og kvalifisere rktig kandidat basert på virkelige seleksjonskriterier … det er liksom ikke noe poeng med verktøy når man ikke har peiling på hvordan man skal bruke det … »
– «Nå fikk jeg stygge bilder i hodet mitt», smilte hun.
– «Det er bra», nikket jeg.
– «Regner med at du ser en del søl … for det er jo sånn det blir … leder meg inn på noe som jeg skal snakke en del om framover, feilansettelser, for er det ikke rart at du ser de samme menneskene som driter seg ut med ansettelsesverktøyene sine kommer krypende med nye verktøy som kamufleres som lederutviklingsverkøy og talent management og hva dem ikke får seg til å kalle det i stedet for å gjøre det riktig første gangen …»
– «Hvordan skal du bruke sosiale medier i året som kommer?»
– «Som før», svarte jeg kort.
– «Jeg ser ikke på sosiale medier som noe spesielt, det er et verkøy og en arena som alt annet jeg bruker og alle andre steder jeg ferdes på … tror jeg hadde litt over tjue foredrag i fjor hvor jeg var invitert til å snakke om bruk av sosiale medier i rekrutteringsprosjekter … det er jo ikke det som er fokus, mener jeg … kanskje det snart er på tide at flere lukker øra for alle de som lever av sosiale medier og som kommer med sine formaninger om hvordan det skal brukes og hvorfor … jeg er ganske lei av de som snakker om at flere ledere må være synlige på sosiale medier … hva er det for noe piss … gode ledere er synlige for de som de trenger å være synlige for … dessuten så tror jeg at ingen er tjent med at man skal kvele massene med å tvinge gud og hvermann til å si noe bare for å si noe …»
– «Hva skal du skrive om på dine egne sider?»
– «Som før», gjentok jeg.
– «Jeg har funnet min greie og holder meg til den … det er litt for mange der ute som forsøker å nå nye masser som de ikke har forutsetninger til å nærme seg … jeg syns det blir for dumt når noen av dem får seg til å henvende seg mot nye lesere og spør hva de ønsker at de skal skrive om … vet ikke om det er så mange som ser det paradoksale i det … jeg har faktisk brukt jula til å rydde opp litt, fant ut at jeg abonnerer på litt for mange sider som ikke gir meg noen verdens ting … sånne disippelsider, som du kaller det … syns det har blitt litt for mange som snuser på stripene i trusa til et idol som slipper en fjert, for å si det sånn … nei, jeg syns jo det er litt artig med rekrutteringskommunikasjon når jeg har input fra alle kanter i motsetning til de som sitter sammen med sine likesinnede på en øde øy i et kontorfelleskap og girer hverandre opp til å tro at de vet hva de gjør … jeg jobber jo ganske mye mot utlandet, det har vært morsomt og sikkert noe som jeg kommer til å fortsette med … litt proffere mennesker … dessuten så er det gøy å tilby norsk arbeidskraft som trigges av virkelige opplevelser og som skjønner hvordan de skal fylle kompetansesekken sin … jo, det må jeg ikke glemme å si … jeg traff noen flinke folk i fjor som deler sin kompetanse mot å svekke noen av de som ødelegger rekrutteringsbransjen med å ignorere etiske retninglinjer, ikke minst med tanke på hvordan de oppfører seg mot kandidatmarkedet … det kommer jeg til å bruke en del tid på … »
– «Men ingen ord om rekrutteringstrender?»
– «Jeg har lyst til å svare at du kan vente på hva som kommer fra de som jeg nevner innledningvis», smilte jeg.
– «Jeg regner med at det dukker opp en del av dem i neste uke …»

Teksten er tastet inn i samarbeid med Malin (19), snart journalist


.

Anbefalt tekst:
Intervju med en gretten gammel gubbe

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s