Flere prosesser på en gang

Det er mange som lurer på hvordan det oppfattes når man er i flere jobbsøkerprosesser på en gang, de blir spurt i intervjuet om de er i andre prosesser og vet ikke hva de skal si. Jeg syns det er ganske lett å svare at man skal si det som det er, men på den annen side så kan det også være lurt å holde kortene tett mot brystet. Hvis du snur på det, så vet du at du ikke er den eneste som har søkt på denne konkrete jobben som du sitter og snakker om i intervjuet.
Du får sikkert høre det, også.
Det er jo ganske mange som liker å legge ut om hvor attraktive de er og hvor mange kandidater de skal forholde seg til. Jeg skriver litt om dette i noen andre tekster hvor jeg poengterer at andre kandidater ikke har noe med deg å gjøre, alt som ikke handler om deg og ditt i en jobbsøkerprosess skal du bare blåse i.
Det er ingen konkurranse.

Det finnes noen som mener at det kan være smart å si at man er i flere prosesser fordi dette er et tegn på at man er attraktiv.
Nja, svarer jeg da.
Det kan være tegn på mange ting, og tegn kan tolkes på mange måter.
Hvis spørsmålet kommer, så skal du tenke som så at «nå er jeg her og det er det som er viktig her og nå» og så får du finne på noe smart å si i forhold til nettopp det. Hvis spørsmålet kommer, så vil det antageligvis komme helt mot slutten av samtalen og da har du allerede en «greie» med personen på den andre siden av bordet som kan gjøre det litt enklere for deg å ordlegge deg på en smart måte. Dette er noe som penser inn på både etikk og moral og verdibilder og alle de tingene der, en greie som utfordrer de som tenker på alle de tingene som handler om inntrykk og positive visittkort og fremtidige muligheter. Man vil ikke oppfattes som kjip eller gnien eller noe annet, men seriøst – du har bare deg selv og ditt.

Det finnes faktisk noen som mener at man kan bli oppfattet som useriøs hvis man ikke sier fra.
Look who’s talking …
Se for deg at du er ute og sjekker drømmedama eller drømmetypen – stryk det som ikke passer – og når du nesten er «der» så kan du ikke si at du ikke kan binde deg fordi du har tenkt å sjekke opp en ny drømmedame eller drømmetype – stryk det som ikke passer – for å se om det er en som kanskje er litt bedre.
Det handler faktisk om akkurat det samme.

Det finnes noen som vil finne på å spørre hva som skal til for at du skal velge oss og ingen av de andre som du er i prosess med, noen får seg til å tro at det handler om forhandlinger.
Det gjør det ikke.
Det finnes faktisk noen i bemanningsbransjen som sier at du ikke skal gå til noen andre, – hvis du hører det så skal du holde deg langt unna. Det kan i det hele tatt være ganske lurt å holde seg langt unna de som lager mye fuzz ut av lite.

Jeg nevner til det kjedsommelige at alle rekrutteringsprosjekter lever sitt eget liv, også med visshet om at det fortsatt finnes noen som mener at man kan lære noe av de prosjektene hvor man ikke nådde helt opp.
Det er tull.
Det som ikke funker på et sted, kan funke som bare det på et annet.
Vær deg selv.
Du skal ikke bry deg om alle andre, det handler bare om deg selv og ditt og hvordan dette passer inn med det som befinner seg på den andre siden, jeg pleier å si det på den måten at det er jobbsøkerprosessen som er den eneste aksepterte anledningen du har til å være ego i arbeidslivet.

La oss si at du har takket ja til en jobb.
Endelig har du fått tilbudet.
La oss si at du begynner i den nye jobben, og et stykke inn i det nye ansettelsesforholdet så kommer det et tilbud fra en av de andre som du har vært i dialog med, noen som ikke er like raske men som presenterer en pakke som du ikke kan si nei til fordi hele pakka, den som handler om deg og ditt og som bare du vet om, er bedre enn den som du allerede har akseptert.
Sånn er det.
Det kan skje den beste.
Det kan skje deg.
Den påfølgende samtalen med din nåværende arbeidsgiver vil være litt kjip.
Si det som det er.
Det er ikke deg.
Det er meg.
Noe sånt …
De som blir lidende part, det vil si de som du først har begynt å jobbe hos og som syns du var kjip som ikke sa fra og enda kjipere som valgte å forlate dem til fordel for en annen, vil reise bust og kanskje mene at det er på grensen til forkastelig å fremme en slik oppfordring som jeg gjør i denne teksten.
Det går over.
Neste gang kan det like så godt være de som trekker det lengste strået …

Men du, husk at dette handler om spesielle tilfeller, faser, omstendigheter og noen andre ting.
Jobbshoppere blir gjennomskuet.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s