Mennesker er større enn systemer

I dag skal jeg klippe og lime fra VG som har republisert en tekst fra syttiårsjubileet for tungtvannsaksjonen som har fått en ny og velfortjent oppmerksomhet gjennom den nye TV-serien på NRK. Den aktuelle teksten handler om Joachim Rønneberg – helt og leder – hvor jeg falt for følgende avsnitt:

Det slår meg hvor lite toppstyrt det hele var. – Rønneberg plukket ut en liten gruppe, fikk oppdraget, og måtte løse det som best han kunne.
Det ble en suksess.
Kanskje nettopp fordi Rønneberg og hans folk fikk og tok et enormt ansvar. Skal noen lære noe av dette i dag, så kan det være troen på at mennesker kan få til ting. Uten å bli kontrollert, detaljstyrt eller plassert som små brikker i et stort system. I et samfunn og en stat der troen på kontroll, detaljstyring og standardisering gjennomsyrer sykehus, politi og andre viktige etater, kan det være noe å reflektere over.
At resultatene, det som virkelig teller til slutt henger på dem som er nærmest situasjonene. Ambulansesjåføren, nattevakten på sykehjemmet, læreren i klasserommet, soldaten midt i den afghanske landsbyen, politikvinnen i den blodige leiligheten der ingen vil fortelle hvem som gjorde hva.

Mye tyder på at vi har flyttet noen tyngdepunkt for langt vekk fra enkeltmennesket. At man i iveren etter ansvarlighet og kontroll og frykten for feil har endt opp med et system der ansvar og resultater står i fare for å bli abstrakte størrelser hvor det å ikke gjøre noe er bedre enn å gjøre noe galt.

Vi har konstruert et samfunn hvor man oppfordres til å se framover og helst endre seg så raskt som mulig for å tilpasse seg noe som ingen vet hva er, digge drømmere som får skattepenger i fanget for å sy puter for forbruksfanatikere og heie fram opphausede ledertalenter som legger seg ned så snart lysene slukkes og kameraene slås av. Da er det flott at det rettes fokus mot virkelige ledere og helter, – ikke minst med tanke på holdninger og verdivalg, intuisjon og improvisasjon.

Du får DAVID BOWIE med «Heroes»

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s