Klikkeonkelen

Jeg hadde en hyggelig lunsj med en dame her om dagen, jeg har nettopp ansatt henne som IT-sjef hos en av kundene mine og praten kom inn på dette som handler om drift fra lavkostland, et tema som på en eller annen måte som jeg ikke husker i farta førte til en glidende overgang til bloggere som prostituerer seg for sponsorene sine ved å knytte seg mot portaler som utbetaler penger til de som har mest trafikk.
Noe som isolert sett er ganske trist.
Onkelen hennes driver en virksomhet i India som selger klikk.
Ja, du leser riktig.
Klikk.
Vi gjorde et eksperiment for et par år siden sammen med noen studenter som skrev masteroppgave om sosiale medier på villspor, lagde en nettside og linket den mot det som var av bloggelister. Siden var naken med en enkel tekst som skrev at denne siden var en del av et eksperiment i tillegg til noen rader om formålet. Det gikk ikke lang tid før vi toppet det som var av bloggelister, selvfølgelig til stor forargelse for en del av disse verdifattige rosa fanebærerne som overgår hverandre i sløvhet og overfladisk forbruksfanatisme med side opp og side ned med lipgloss og sukkerspinn hvor følgerne forføres til sugejobb for annonsørene.
Det gikk noen dager før vi selvfølgelig ble ekskludert, men det regnet vi jo med.

Den ferske IT-sjefen kunne fortelle at onkelen hennes har kunder fra de fleste samfunnslag, akkurat som en helt ordinær prostitusjonsagent. Han startet med et rom fullt av mennesker som faktisk satt og klikket og som av og til tok pauser på noen minutter for å vise at de var online over tid. Nå har han gått over til serverløsninger som allokerer klikk og «likes» og som i gjennomsnitt genererer femten tusen treff per dag per kunde og ekstrainntekt som tilsvarer en månedslønn.

Resultatet for bloggeren er plass i en sofa i underholdningsbransjen og deltagelse i realityprogrammer.
Ganske interessant.
Det som kanskje bør være litt mer interessant, er dette som handler om å være et forbilde for mange barn og unge som rives mellom identitetskriser og holdningsforebyggende aktiviteter. Jeg har nevnt i en tidligere tekst at jeg har mer respekt for jentene som jobber i mørke sentrumsgater enn de som utnytter barn og unge med sine formaninger om hvordan de skal leve livene sine, hva de skal ha på seg og ikke ha på seg og alt dette andre som handler om det perfekte livet deres. Ikke sånn ment at jeg oppfatter jentene i gatebildet som forbilder, men fordi det er et faktum med en ganske kjip bismak som smaker akkurat det samme.

Det finnes en del voksne mennesker som mener at dette er blogger som er tåpelige og urealistiske, at man må ta det for det som det er og ikke nødvendigvis bry seg så mye om det, noen kommer til og med trekkende med denne patetiske janteloven, en greie som visstnok skal ha en slags syrenøytraliserende effekt for å styrke argumentasjonsgrunnlaget deres når de konkluderer med en form for forståelse for at barn og unge bør oppmuntres til å benytte seg av sosiale medier for å tørre å stå fram med noe og fremme budskap.
Vi har jo ytringsfrihet.
Ehh …

4 kommentarer

 1. Hver gang jeg leser om fotballfrue eller sofie elise så blir jeg bare kvalm. Det er mye som liksom skal være forbudt og tabu når det kommer til ytringer og meninger, men det er ikke så mange som tør å snakke om hvor mange ødelagte liv disse har på samvittigheten.
  Jeg gremmes.

  Liker

 2. Jeg var i India med jobben i fjor, vi har outsourcingstjeneste der borte, og da traff jeg noen som fortalte at de jobbet med dette.
  Godt betalt og enkel jobb :)

  Jeg er enig i kommentaren til Terje Bjørnstad om at de som kjøper disse tjenestene når et absolutt bunnmål, ikke minst med tanke på nylige avsløringer om at de i tillegg får familie og venner til å utgi seg for noen andre i kommentarfeltene sine.

  Alt er lov og som et paradoks eller innspill så er det jo heller ingen som løfter et øyenbryn når TV2 kjøper agitasjon for å fremme egne saker så lenge budskapet er i tråd med opinionen.
  Trist.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s