Konklusjon

Jeg har hatt en hyggelig samling med en gjeng som ønsket et innlegg som innledning til deres egen tekst, – jeg har nevnt før at jeg har blitt kjent med en gruppe studenter som skriver masteroppgave om jobbsøkertips hvor de har kartlagt hvem som står bak og hvordan rådene legitimeres og forankres mot den virkelige verden. Det er nå en gang sånn at de fleste rådene som fyller mediabildet og ulike karrierefora pleier å handle om det som jeg kaller «alt dette andre» som inkluderer skreddersydd søknadstekst på en side og CV på to uten hull, litt om antrekk og håndtrykk og hvordan man skal unngå å vise at man er nervøs og mye annet vås. Men det er et spørsmål som fremstår som den største grublisen av dem alle, og det er dette som handler om hvordan man skal skille seg ut.
Jeg har en ting å si om dette:
Grøss.
Deretter vil jeg legge til at de som tror at de kommer med gode tips som handler om nettopp dette, de som forhåpentligvis har en god hensikt selv om det er lett å se at noen benytter anledningen til å forherlige egen virksomhet, må slutte med å gi inntrykk av at en jobbsøkerprosess handler om hvordan man skal «vinne» intervjuet og «konkurransen» om drømmejobben.
Det finnes bare en måte å skille seg ut på, og det er å være riktig person til den aktuelle rollen.
Det er det man skal snakke om.
Det er det som skal fram.

Alle rekrutteringsprosjekter lever sitt eget liv.
Det som ikke funker på et sted kan funke som bare det på et annet.

Min innledning kan egentlig oppfattes som en konklusjon hvor det ikke finnes noe fasitsvar på noen av disse spørsmålene som stilles av jobbsøkere. Det finnes ingen «eksperter» eller «veiledere» eller «instruktører» eller «coacher» som kan fortelle deg noe som du antageligvis bør vite fra før.
Det handler om deg.
Det handler bare om deg.
Det er ikke sånn at du «vinner» intervjuet og «konkurransen» om drømmejobben når leser noe av dette.
Det er ikke så enkelt.
Det er ikke enkelt i det hele tatt.
Det handler bare om en ting, og det er at det er du og ingen andre som må finne ut hvordan du kan fortelle historien din med et profesjonelt og åpent inntrykk. Hvis du tror at du ikke kommer fram fordi du er for gammel eller for feit eller har feil hudfarge eller feil navn eller noen andre tvangstanker, så skal du tenke som så at det er lurt å få dette avklart med en gang. Jeg tør påstå at det ikke er noe av dette som gjør at du eventuelt ikke kommer videre i prosessen, men jeg vet også at dette er vanskelig å forstå for de som sliter.
Tenk som så, – hvem vil jobbe på et sted hvor man ikke kan få lov til å være seg selv?

Gode søknadsdokumenter sier ikke en dritt om hvordan man vil lykkes i en jobb, jeg er fristet til å si at det nesten er tvert i mot når jobbsøkere oppfordres til å ikke vise til mer kreativitet enn å kopiere ord og setninger fra dårlige stillingsannonser, tenke positivt og stå i rollen som et ekko i et intervju.
Seriøse jobbsøkere vet at det er innholdet som er viktig.
Alt annet er emballasje.
Jeg strekker den litt lenger enn langt, og påstår at det er de som skal ansette noen som har de største utfordringene i disse prosessene, kanskje med litt «hjelp» fra de som tjener pengene sine på industrialisering av jobbsøkerprosesser.

Husk at en potensiell ny arbeidsgiver må få et inntrykk av at du har forstått omfanget og innholdet i den utlyste stillingen for at du skal bli oppfattet som en aktuell kandidat.
– Hvorfor ønsker du å begynne i dette selskapet?
– Hva motiverer deg?
– Hva kan du tilføre?

Vær imøtekommende i ditt møte med nye mennesker, legg igjen positive visittkort og hold din sti ren og sist men ikke minst, – la dørene stå på gløtt og gi inntrykk av at det er noen hjemme …

Og du, – hvis du er en av dem som fortsatt tror at det finnes noen som kan gi gode råd for en jobbsøker, så bør du vurdere den ultimate jobbsøkerboken

Du får TEARS FOR FEARS med «Famous Last Words»

5 kommentarer

  1. God tekst, kan tenke meg at studentene setter pris på dine bidrag. Jeg kom over noen greier på VG her om dagen hvor de har filmet en ung gutt i et jobbintervju som grunnlag for karrieretips – hva blir det neste?
    Fint at du setter dem på plass, skulle gjerne sett at flere kunne slå i bordet. Jeg har gått på kurs i seks uker og opplever to veiledere som er av samme ulla som de du skriver om, spinninginstruktører med kokkekurs i coaching og veldig opptatt av at vi ikke har hull i cv’en vår, ganske spesielt å høre om det når man sitter på jobbsøkerkurs. En gang fikk vi besøk av en som skulle lære oss pusteøvelser som kunne være nyttig på intervju.
    Seriøst?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s