I don’t want a Rock DJ – neither do you …

Noen av dere som så på Underholdningsavdelingen på NRK når Robert Stoltenberg spiller rollen som psykolog hvor han tupper selvhjelpslitteraturforfattere og coacher i rævva?
Ubetalelig.
Ligger på NRK
Jeg tror for øvrig at jeg har hatt selvhjelpsmenneskene i halsen fra dagen de begynte å forkynne, kanskje mest fordi jeg har møtt en del mennesker som trodde på dem …

Nå har jeg nettopp lagt fra meg boken til Svend Brinkmann, han er psykolog og har gitt ut en satirisk bok med tittelen «Stå imot – si nei til selvutviklingen». Du har sikkert hørt om den eller lest om den hvis du ikke har lest den selv, en bok som sikkert kommer til å bli en «hype» som ligner på noe av det som handlet om trenden med at man ikke lenger skulle være så perfekt hvor folket svarte med å spørre hvor uperfekt det skulle være før det ble oppfattet som perfekt. Svend Brinkmann er rett og slett møkka lei av alt dette pjattet om personlig utvikling og har selvfølgelig fått masse motsvar for forulempede kolleger og coacher. Han trekker fram et viktig punkt, og det er det som handler om jakten på å bli et bedre menneske og hvordan man selv kan få suksess, disse tingene som underbygger tvangstankene om at man er nødt til å være attraktiv på arbeids- og partnermarkedet og sikkert en rekke andre markeder som ikke fører fram til noe annet en stress og utbrenthet og enda mer depresjon. Han strekker den så langt som å si at selvutvikling gjør oss deprimerte, og det er en setning som jeg har lett å trekke paralleller mot når jeg snakker og skriver om alle disse «ekspertene» som tror at de utøver bistand til jobbsøkere med sin messing om skreddersydd søknad på en side og CV på to, med bilde og uten hull og med påfølgende intervjutips som umyndiggjør voksne mennesker.

Det paradoksale med disse menneskene er at de fyrer opp under misoppfatningen at det er du som er problemet. Dere som var på den ultimate slippfesten til boken min husker at jeg beskrev min egen bok som en selvutviklingsbok mot selvutvikling hvor poenget er å rette fokus på hvor tåpelige disse jobbsøkertipsene viser seg å være. Jeg forteller folk at de ikke skal lese karrieretips, – det er noe som bare får deg tøle deg dum på samme måte som du opplever kjøkkenet ditt som stygt når du leser interiørblader.
Mitt beste tips når det kommer til selvhjelpsbøker er å ikke kjøpe dem.
Les en god bok i stedet.
Jeg anbefaler Jan Kjærstad med «Forføreren»
Kanskje du tar et glass vin ved siden av, – sjekk denne siden for gode tips.

Selvhjelpsbøkene kan du som nevnt droppe å kjøpe, men det blir ekstra ille når arbeidsgiveren din finner ut at dere skal på helgesamling – teambuilding – hvor de har dratt inn en gjøk som tjener pengene sine på å si at det handler om å gutse og stå på og kline til og gjerne gjøre litt mer enn det. Jeg syns at det meste bare er tull og tøys, og strekker den litt lenger med min mening om at det ikke er håp for alle og at det ikke er alle som kan bli hva dem vil eller få til noe som enkelte andre får til. Noen oppfatter det som en ganske rå og brutal påstand, men virkeligheten er faktisk ganske rå og brutal.
Det handler minst like mye om tilfeldigheter og omstendigheter og til og med begrensninger, men nå er det jo en gang sånn at det ikke er like lett å tjene penger på å si akkurat det.
Jo, tilbake til denne helgesamlingen – teambuilding – hvor hovedpersonen er den som tjener pengene sine på å tvinge andre til å flytte grenser og gjøre ting som de egentlig ikke har lyst til å gjøre. Jeg er sikker på at du har vært med på noe hvor dere har sittet og hørt på en fjellklatrer som har gått opp på et fjell og tjener mange penger på å snakke om det når han eller hun kommer ned igjen.
Nå kan du prøve.
Særlig.
Jeg var på et seminar en gang hvor det var forventet at alle skulle svømme gjennom et hull i isen, det var ikke så mange som tenkte at hensikten med øvelsen var å gi kred til coachen for at han hadde fått oss til å flytte grenser og komme ut av komfortsonen. Jeg tror ikke at det er sånne ting som gjør et menneske til en bedre leder eller får mennesker til å bli mer glad i de andre menneskene som man har rundt seg, tror heller at det handler mer om mennesker som gjør tåpelige ting for å synliggjøre seg selv.

Vær deg selv og tro på deg selv.
Si det til deg selv så mange ganger at du begynner å tro på det.
Det handler om det samme.
Pengene du sparer kan du bruke til noe fint.


.

Anbefalt tekst:
Hjelp til selvhjelp

Én kommentar

  1. Veldig bra!
    Som sosiolog så får jeg jo kramper og angstfornemmelser av alt dette individfokuset coachene har. Det er som om samfunn og strukturer ikke eksisterer lenger, alt er kun opp til deg selv og hvis du ikke lykkes så bør du fylles med skyld og skam. Men det er jo ikke sånn! Det er jo ikke alle som passer inn i alle stillinger, på alle arbeidsplasser!

    Dessuten er jo ikke denne «motivasjonen» deres som regel noe varig. Skal du få til endring må det handling til, ikke bare motivasjon.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s