Gråsoner og slavekontrakter

Jeg fikk en henvendelse fra en journalist som ønsket at jeg skulle kommentere en tekst i Aftenposten som handler om flinke folk som er villige til å jobbe gratis for å få anledning til å vise seg fram på den vanskelige veien til arbeidslivet, en tekst som underbygger vrangforestillingene som tres ned over hodet på jobbsøkere.
Jeg sier nei til journalister som skaper fuzz med å publisere sånne tekster.
Mer eller mindre konsekvent.

Teksten pirker på gråsoner og dumping og slavekontrakter og det ene etter det andre, – jeg syns rett og slett at det er en tåpelig tekst. Liten digresjon, men jeg legger for øvrig merke til en som velger å trekke fram et begrep som «internship» og undres over hvor vanskelig det er for enkelte mennesker å kalle en spade for en spade.
Dette er et ord som er like tåpelig som «trainee».

Jeg syns det er kjempeflott at det finnes noen som er villig til å stå på og leve ut tanken om at man er sin egen lykkes smed, og fikk lyst til å trekke fram en kamerat som kaster seg inn i ulike prosjektjobber hvor han hjelper selvstartere og frilansere med et fag som han er utrolig god til, – bildemanipulering og designtriks. Dette er prosjekter som forutsetter beinhard arbeidsmoral samtidig som han opplever gleden ved å bruke sin kunnskap med å jobbe med flinke folk som ikke trenger å bli fortalt hva som må gjøres i tillegg til muligheten til å vise seg fram og knytte viktige kontakter.
– «Vet du hva som skjer, Morten?»
– «Fortell».
– «Jeg møter HR og vikarbyråer som ser på gratisarbeidet som et dekke for hull i CV, de skjønner seg ikke på realkompetanse …»
Det paradoksale er at han mottar dagpenger fra NAV og tvinges til trekk når han er så ærlig at han skriver på meldekortet at han har jobbet noen timer her og noen timer der, selv om det er ulønnet, paradoksalt fordi NAV – som tross alt styrer en del av det som skjer med jobbsøkere i dette landet – er en aktør som fylles opp av praksisplasser fra arbeidsledige som har ett eller annet ord som de tror passer i søknadsdokumentene sine og som dyttes rundt av ivrige men akk så inkompetente saksbehandlere for å dekke opp for de som vikarierer for ansatte som har blitt sykmeldt på grunn av arbeidspress. Kanskje også som et patetisk forsøk på å vise handlekraft og få nye farger i skjemaveldet sitt, men det betyr ingenting for denne teksten.
Er det rart at det er så lett å få det til å virke så jævlig vanskelig?
Er det rart at jobbsøkere lurer på hva faen de skal gjøre eller hvem de skal høre på?

En annen fin ting med flinke folk som er villige til å jobbe gratis for å vise seg fram, er at de bidrar til å puste de ansatte i nakken, eller tuppe de i rævva – alt ettersom …
Dette kan faktisk bli en debatt som passer som hånd i hanske til alle de som ikke forstår seg på det nye lovforslaget om midlertidig arbeidskraft, men den får eventuelt komme senere.

Jo, en ting til; fikk lyst til å rette et viruelt tupp i rævva til han som melder at «alt er bedre enn å jobbe i kassa på Kiwi» – skam deg!

4 kommentarer

 1. God tekst, jeg kan ikke skjønne hvorfor mediene til stadighet publiserer sånne svadatekster men det har kanskje en sammenheng med vissheten om engasjement og påfølgende klikk til glede for annonsørene deres?

  Tenk om de kunne skrive om hvordan NAV driftes med mennesker som hverken kan noe eller skjønner noe?

  Likt av 1 person

 2. Jeg må si meg enig, tåpelig at mediene skal gjøre det enda vanskeligere enn det allerede er for jobbsøkere med å publisere så mange tåpelige tekster som tydelig bekrefter at de ikke har peiling på hva de skriver om.

  Enig i det du skriver om NAV også, var ledig for noen år siden og snakket med den ene praktikanten etter den andre, ingen som kunne si noe eller gjøre noe.

  Liker

 3. Norske mediehus er ferdige, de har kvittet seg med gode skribenter som kan publisere lesbart stoff og sluppet til alt for mange masterspirer som ikke kan tenke seg selv, gjør som de blir bedt om og da går det som det går når de blir fortalt at de skal kopiere tull som allokerer klikk.
  Det er som med TV som forsøples av drit hvor folket velger egne løsninger, sånn sett får jeg nyheter gjennom alternative kanaler og tekster som arbeidslivet finner jeg her.

  Gode poenger med NAV, de burde definitivt komme ut på flere steder, ikke minst med håp om at det snart blir foretatt en grundig opprydding for å bli kvitt daukjøttet.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s