Karriärrebell

Jeg fikk lyst til å introdusere dere for noen svenske likesinnede som overgår meg når det kommer til dette med å sparke hit og sparke dit mot sånne som ødelegger en god rekrutteringsprosess eller som kødder med seriøse jobbsøkere – kjøp boken «Karriärrebell – ta kontroll och undvik örfilar i jobbsökardjungeln» – en bok som passer til deg som følger alle «tips» og «råd» men som likevel ikke kommer noen vei i jobbsøkerprosessen, – kanskje fordi det er ingen «eksperter» som har lyst til å si at noe som funker for et menneske ikke vil funke for et annet.
En jobb er en jobb …
Boken passer for alle dere andre, også – ikke minst de som sitter på den andre siden av prosessene og som gir inntrykk av at de egentlig burde jobbe med noe helt annet og til alle de som gir faen i hva jobbsøkere må gjennom for å finne den riktige stien ut av jungelen.

Karriärrebell vänder sig till dig som inte vill kompromissa med vem du är.
Alla kan hitta ett arbete de älskar.
Karriärrebell visar dig hur.

Regelmessige lesere vil stusse over at jeg anbefaler en selvhjelpsbok, men i likhet med min egen bok så er dette en selvutviklingsbok mot selvutvikling hvor poenget er å rette fokus på hvor tåpelige disse jobbsøkertipsene viser seg å være.

Jag har en gedigen erfarenhet av att bli örfilad och av att bli bortvald med argument som platsar bättre på floskeltoppen:
– «Tack för din ansökan men … »
– «Just nu söker vi inte någon med din profil …»
– «Du är överkvalificerad».
– «Vi har ändrat profilen och söker inte längre en senior person».
Om man nu får någon återkoppling överhuvudtaget, det vill säga.
Företag och rekryterare borde vara mer rädda om oss kandidater och inte minst om sitt varumärke.
Jag kan ju faktiskt bli en kund en vacker dag.

Jeg kjenner flere som kan si det samme på norsk.
Det gjør du, også …

Arbetsförmedlingen och vissa «eksperter» tycker att jag ska lägga upp mitt cv på alla tänkbara rekryteringsdatabaser (cv-kyrkogårdar) och söka jobb via annons, vilket är bortkastad tid om du frågar både Karriärrebell och mig. Jag har registrerat mitt cv hos de flesta större rekryteringsfirmorna och hos en hel del företag och jag har aldrig blivit vare sig kontaktad eller fått ett vettigt jobbförslag.
Aldrig.
Jag måste trots det ansöka via deras jobbannonser och skriva ett nytt cv. Det tar dyrbar tid som jag istället kan lägga på att söka upp företag och arbetsgivare som intresserar mig.

Jeg kom over et innlegg på LinkedIn hvor en fyr fra et selskap som selger rekrutteringsverktøy ber om innspill fra markedet. Jeg har ikke fått meg til å kommentere denne, og det er rett og slett fordi «mine ord» allerede er publisert fra mine svenske likesinnede.

Jag blir osäker på om din fråga omfattar sådana system som jag som arbetssökande fyller i – men om den gör det så fyller jag aldrig i dem på grund av a) Informationen jag lämnar blir snabbt inaktuell (CV-kyrkogård), b) fälten överensstämmer sällan med kompetensen jag har, dvs. jag framstår som sämre än vad jag är. c) saknas knapp att direkt importera mitt CV = tar massor med tid. Jag tycker alltså att det är direkt fräckt att jag förväntas lägga ner all den tiden för att göra någon annans arbete lättare. Då söker jag hellre arbete någon annanstans.

Databaser suger fett! Lägger inte ner EN SEKUND på eländet, om jag inte kan importera min Linkedin-profil/ladda upp befintligt cv och själv välja yrkestitel/titlar och om det är en tjänst jag väldigt, väldigt gärna vill ha. Jag har ALDRIG blivit personligt kontaktad via någon databas (och jag ligger sedan tidigare med i ett betydande antal). Ser databaser som ett försäljningsargument för rekryteringsföretag (oh, vi har 10 000 kandidater i vår databas) och håller helt med om begreppet «cv-kyrkogård».

Som en kandidat som sökt en hel del jobb senaste året kan jag säga att det finns inget som irriterar mig mer än det svarta hålet som är regel idag. Jag tror inte jag ljuger om det är uppemot 60-70% av sökta jobb som jag aldrig får något som helst ifrån. Det är i min värld mycket värre en standardfraser i «Tack för visat intresse»-mailet. Detta är tom satt så mycket i system att nu börjar «Tack för att du sökte»-mailen innehålla fraser som «Om du inte hört av oss på x veckor är du inte intressant för tjänsten». Det tycker jag är oförskämt och totalt förkastligt för Branding – både för rekryteringsbolaget och det anställande företaget.

Jeg kjenner flere som kan si det samme på norsk.
Det gjør du, også …

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s