Det blir ikke fest uten test … eller?

Jeg møtte en dame her om dagen, hun virket rimelig høy på seg selv og fortalte at hun kom fra et møte med et rekrutteringsselskap hvor hun hadde gjennomført en personlighetstest.
– «Vet du», smilte hun.
– «Alt stemte …»
Jeg spurte hva hun trodde var årsaken til det.
Hun så på meg ganske lenge før hun svarte:
– «Fordi … det er en bra test?»
– «Nei», smilte jeg.
– «Fordi du allerede har fortalt dem hvordan du er …»

Jeg har lagt merke til en viss økning i det som jeg kaller hikst fra de som forherliger dette kvakksalveriet, det er kanskje lov å håpe at det er fordi de føler trusselen for at det er flere som er i ferd med å gjennomskue dem.
Jeg vet ikke.
Jeg vet bare at mennesker som tjener pengene sine på å selge lisenser på dette fjaset er rimelig inhabile når de blir bedt om å kommentere rekrutteringsprosesser i mediene. Jeg er med andre ord rimelig lunken til bruk av «tester» i ansettelsesprosesser med mindre man snakker om rene ferdighetstester.
Det er noe helt annet.
Hvis du treffer mennesker som snakker om viktigheten av personlighetstester i ansettelsesprosesser, så skal du rynke på nesa. Det går ikke an å teste en personlighet, – det er kanskje flisespikking, men husk at det finnes alt for mange mennesker der ute som fester sin lit til fjas og tull og tøys i stedet for å forsøke å forstå noe av det som virkelig betyr noe når et menneske møter et annet menneske.
– «Så», fortsatte jeg.
– «Hva slags jobb er dette?»
– «Kundeservice», smilte hun.
– «Det er jo det jeg kan … har jo aldri jobbet med noe annet, heller … ha ha … nå har jeg vært på to intervjuer og så har jeg tatt denne testen …»
– «To intervjuer og en test for å sjekke om du er god på kundeservice», smilte jeg og ristet på hodet.
– «Så jævlig bortkastet …»
– «Bortkastet?»
– «Ja», nikket jeg.
– «Du er jo selve inkarnasjonen på kundeservice … jeg skal ikke skuffe deg for du kommer helt sikkert til å få deg en ny jobb på kundeservice før eller siden, men det er ikke takket være to intervjuer og en test …»
– «Du har kanskje rett», nølte hun.
– «Men de sa at det er sånn de kjører prosessen sin … og da må jeg jo være med, ikke sant?»
– «Jo», nikket jeg.
– «Det er det som er så jævlig trist … det sitter folk med et viktig mandat som definitivt ikke burde vært der de er, de er mer opptatt av å studere bokser og rubrikker og tall og symboler i stedet for å vise forståelse for hva ansettelse av riktig person egentlig går ut på … når du får jobben så kommer du helt sikkert til å la alt dette tullet gå i glemmeboka, selv om det dessverre blir stående i referanseboka til de andre …»

Jeg er selvfølgelig klar over at hovedhensikten med tester i rekrutteringsprosesser bygger på et ønske om å få informasjon om hvordan kandidater vil takle ulike aspekter i en jobb, – resultatet skal predikere jobbadferd, og da må du huske på at de som jobber med å utvikle disse verktøyene er teoretikere mens de som skal bruke dem – de som skal møte menneskene ansikt til ansikt – definitivt bør være praktikere.
Sånn er det ikke bestandig.
Dessverre.
Det som eventuelt skal predikeres går det faktisk an å snakke om i et intervju, – det handler om å vite hvordan man oppfører seg sammen med andre mennesker, og det er kanskje derfor tester og andre verktøy har kommet på banen i utgangspunktet. Jeg nevnte dette i et bransjeforum for ikke så lenge siden, og da var det en som fikk seg til å si at det ikke er alle som er like flinke til å gjennomføre et intervju.
Ehh …
Jeg innrømmer at jeg først ble litt satt ut, fikk lyst til å be vedkommende repetere replikken sin før sidemannen min skjøt inn en drepende kommentar om at vedkommende definitivt burde finne på noe annet.
Punktum.
Det er jo sånn det blir når enkelte mennesker finner ut at de syns det kan virke moro å jobbe med mennesker og sånt mens de i virkeligheten burde jobbe med noe helt annet. Du må også være klar over at de fleste verktøy er inntektskilder for de som utvikler dem og brukere som kan kline til med et ganske fett påslag på sluttfakturaen til sin oppdragsgiver.
Det er det heller ikke så mange som tenker på.
Nå kan du gjøre det.
Det finnes litt for mange folk som tror at verktøy kan skjule manglende kunnskap.

Jeg mener det er viktig og riktig å bruke ressurser på det som virkelig har betydning for rekrutteringsprosessen, og det er å finne ut hva kandidatene virkelig kan. Det er dessverre alt for mange som sorterer søknadsbunken ved å la seg blende av fine titler, mastergrader eller nisser og troll på en CV i tillegg til å ha mer fokus på «prosessen» enn resultatet. Da er det bedre med gjennomføring av faglige intervjuer hvor man trekker inn flinke folk som sitter i jobben og som kan være med og drøfte typiske oppgaver og utfordringer som kandidaten vil stå overfor dersom vedkommende får stillingen. Faglige intervjuer vil avdekke hvilke kandidater som har mest relevant erfaring og bakgrunn for å gjøre en god jobb fordi dette er fakta som ingen kan bestride.
Erfaring og kompetanse fortjener respekt.
Nyutdannede HR-folk og blærete produktselgere i rekrutteringsbransjen skjønner seg ikke på dette.

Dette er ingen test.
Dette er virkelig.
Du får J FIRE & DAN PERKINS med «Human Nature»

9 kommentarer

 1. Rett på kornet, som vanlig.
  Hver gang jeg har tatt en test, så får jeg høre at resultatet ikke viser noen overraskelser, teksten forklarer hvordan du antageligvis er og sånn er det, jeg pleier å svare at selvfølgelig er det sånn men det har jeg jo allerede fortalt dere og da blir det stille, kanskje litt kremting og så går vi videre.

  BS fra ende til annen og fint at du retter fokus på det!

  // hp

  Likt av 1 person

 2. Et ganske viktig poeng du trekker fram når det gjelder inntektskilder for de som utvikler dem og brukere som kan kline til med et ganske fett påslag på sluttfakturaen til sin oppdragsgiver.
  Hvorfor er det sånn?
  Jo, fordi det jobber mennesker i rekrutteringsbransjen som ikke vet hva de driver med og som blir fortalt at dette kan hjelpe dem med å kamuflere hvor jævlig dårlige der faktisk er.

  Jeg har også lagt merke til disse selskapene som til stadighet får spalteplass i mediene når de presenterer tekster om rekruttering, Assessit er en gjenganger og en aktør som tjener pengene sine på nettopp dette og ingen som spør om habilitet :(

  – HM

  Likt av 1 person

 3. Leste en tekst om kaffegrut en gang. Tror det fungerer minst like bra som disse testene, ikke minst med tanke på at det er alt for mange mennesker som ikke skjønner hvordan det skal brukes.
  Falsk trygghet og latterlig prisøk for kunden.

  Harald

  Likt av 1 person

 4. Viktig tekst om penger ut av vinduet. Artig å lese kommentaren om Assessit, et selskap som solgte seg inn hos oss gjennom HR og som skulle være så utrolig dyktige. Har aldri hatt så mange dårlige kandidater på døra og nå har de for lengst blitt kastet ut :)

  Likt av 1 person

 5. Når noe går galt så «må man se på rutinene, sjekke prosesser og retningslinjer og bla bla», sånn er det hver gang i stedet for at man kan konkluderer med menneskelig svikt og du tar det på kornet ved å melde at det er mennesker i denne bransjen som får ta skylda for at mye av dette tullet har dukket opp.

  Mennesker ansetter mennesker og hvis jeg ikke liker noen så vil jeg heller ikke ansette dem selv om hevder at de er kvalifisert, rart at det er så få som tør å si det men det skyldes vel all denne fokuseringen på at alt skal være så politisk korrekt i offentligheten mens man ikke vil snakke om det som skjer når kameraene blir slått av.

  TH

  Likt av 1 person

 6. Det er så bra skrevet! Alt det de tester kan de jo spørre om, og deretter sjekke med refeansene…
  Jeg synes nesten synd på de bedriftene som velger å sette ut rekrutteringen til byårer, i stedet for å gjøre det selv. Mange blir lurt. Min bror søkte en jobb som programmerer, og hun som skulle rekruttere hadde ikke peiling på faget. Og fordi han avslørte at hun ikke forstod hva hun søkte etter, fikk han ikke sende inn søknaden sin. Da de søkte på nytt, tok han kontakt en gang til, og fikk allernådigst sende søknaden sin! Han var fullt ut kompetent. Det var ikke hun, hun hadde bakgrunn fra SPA. Og firmaet – de gikk glipp av en super kandidat, fordi hun sannsynligvis ikke videresendte søknaden til selskapet.

  Bedriftskultur er også viktig; hva slags menneske passer hos oss. Det er ikke lett for et byrå å vurdere, men mange stoler blindt på at «de proffe» vet best. Derfor er jeg skremt over trenden med at selskaper ikke mener det er lønnsomt å ha denne kompentansen i eget hus. Jeg forstår ikke at de tør å la være.

  Likt av 1 person

 7. Traff på en dame senest i går, hun var sertifisert rekrutterer og gjorde et stort poeng av å fortelle at hun var det, snakket enda varmere om en test som hun ville sende til meg på mail, brukte litt tid på å fortelle om hvordan hun hadde blitt sertifisert for å få lov til å bruke denne testen. De første tjue hadde allerede gått med til å fortelle om rollen som jeg hadde søkt på, alt dette som jeg visste fra før og som jeg sa til henne at jeg visste fra før, men det var lenge før jeg skjønte at hun rett og slett ikke klarte å finne på noe annet å si.

  Dama var stokk dum i forhold til faget som jeg og stillingen representerte. Jeg tenkte først å gi tilbakemelding om at hun kunne spare seg å sende testen til meg, men har kommet på andre tanker og skal fake den og se hvordan hun reagerer. Det verste er at jeg hører lignende historier veldig ofte fra mange som bekrefter dette som handler om falsk trygghet.

  Tillater meg å dele teksten din til glede for nettverket mitt, sitter en del mennesker i sentrale posisjoner der som tenker tanken som deg men som ikke tør å si det som deg. Kanskje de venter på at noen skal begynne, som du har gjort?

  Mvh Ingar ;)

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s