Hønemor – krystallklar rekrutteringskommunikasjon

Jeg har en kompis som skal ansette en administrasjonssjef, det er tittelen han omsider landet på selv om stillingen ikke bare inkluderer ting som handler om administrasjon og heller ikke sjef på den måten som det er alt for mange som oppfatter en sjef. Han hadde fått nesten trehundre søkere og ikke nok med det, – han hadde fått en del henvendelser fra bemanningselskaper som fortalte at de kunne hjelpe til med å spille inn flere gode kandidater for å øke utvalget.
– «Det var da det virkelig slo meg», begynte han.
– «Hva er det egentlig man betaler for når man handler med sånne?»
Jeg svarte ikke.
Jeg visste at han ville komme til å svare selv.
– «Jo», fortsatte han.
– «De kopierer stillingsannonsen … min egen stillingsannonse … og publiserer den på nytt, kanskje med noen andre ord … og så plukker de navn fra CV-basen sin og sender bunken til meg for at jeg skal velge … jeg er da ikke interessert i å betale for å øke utvalget … jeg skal ansette en person … seriøst, hvis jeg først skal betale for disse tjenestene så vil jeg ikke betale for noe som jeg allerede er i full gang med … det er det jeg sa til en som ringte meg fra et av disse selskapene og som på død og liv ville ha et møte med meg, jeg spurte hva vi skulle snakke om og da bare flirte hun og sa at det skulle jeg få høre i møtet … jeg tenkte, hva faen er dette for noe tull men så var det vinterferie, ikke sant … da er det ganske stille hos oss og jeg sa at hun kunne komme på besøk og det … ble som fryktet … »
– «Ikke så veldig givende?»
– «Ikke givende i det hele tatt».

Litt senere satt vi og sorterte de mest relevante kandidatene fra søknadsbunken, snakket løst og fast om rollen og hva som var viktig for å velge riktig person som ville klare oppgavene og ikke minst omgivelsene og omstendighetene, alle disse tingene som må inkluderes i god rekrutteringskommunikasjon.
– «Jeg ser at du har en utfordring mot kandidatmarkedet», begynte jeg.
– «Du har ikke vært klar nok på hvem du ser for deg i den aktuelle rollen, og det er derfor det kommer inn så mye rart».
– «Skjønner det», smilte han.
– «Skjønner det nå …»
– «Vet du», smilte jeg og lente meg tilbake i stolen, straks klar for en kaffepause.
– «Det er i sammenhenger som dette at man kan oppfattes som diskriminerende».
– «Diskriminerende», fnyste han.
– «Er det noe vi ikke er, så er det i hvert fall ikke det …»
– «Hør», fortsatte jeg.
– «Tenk på alle sjablongslavene som sitter med elektroniske rekrutteringsverktøy som siler ut de som ikke har riktige titler og mastergrader og nisser og troll i tekstene sine, de som virkelig sitter og diskriminerer basert på uvitenhet om hva en utvelgelse faktisk går ut på … men likevel så er det sånne som oss som oppfattes som diskriminerende siden vi vet hvordan vi skal identifisere riktig person … hvilket paradoks … operativ arbeidstid fra åtte til fire vil ekskludere over halvparten av søkerne som ligger foran oss på bordet og vissheten om at vedkommende skal fungere som en slags hønemor for gutta på gulvet stiller rimelig høye krav til kommunikasjonsferdigheter og integritet …»
– «Det er en del ting som det kan bli litt vrient å få med i en stillingsannonse», nølte han.
– «I hvert fall hvis man skal følge normene, mener jeg … jeg ser for meg en dame, men det kan vi jo ikke skrive … jeg ser for meg en voksen dame som vet hvor alle kyllingene befinner seg og hvorfor de befinner seg der de er, en som har sterk integritet og er trygg i kaos … gutta på gulvet er utfordrende nok i seg selv, her snakker vi kultur og sånne ting som du digger … den må hun skjønne seg på … men så er det kunder i resepsjonen og innkjøpsansvar og bindeledd mot regnskap og alt dette andre … sørge for at det ser ordentlig ut i lokalene og være den som tør å nappe fjær … hønemor er nok et passende begrep, men kanskje ikke som tittel i en offisiell stillingsannonse?»
– «Nei», smilte jeg mens jeg bladde meg mot slutten av søknadsbunken.
– «Du sier noe … det er jo lover og regler for alt og det er jo det som er den største utfordringen for oss som utvikler god rekrutteringskommunikasjon … tenk på all den skjulte diskrimineringen som forekommer der ute, den som publiseres av sånne som tror at man må ha master for å betjene en snøfreser og som oppfattes som rimelig diskriminerende for de som faktisk veit hvordan den funker … men du, jeg blir ikke så veldig imponert av søknadskokumentene her, må jeg si … bort bort bort … se på dette, jeg sitter igjen med to kandidater som kan virke aktuelle for en prat … regner med at du er glad for at du ikke betaler for denne papirbunken?»
– «Ha», smilte han raskt.
– «Dama fra bemanningsselskapet ville jo ikke snakke om hva jeg eventuelt skulle betale for … det var bare en masse svada om gode CV-baser og tester og tidsbesparelser og bla bla bla … jeg spurte tre ganger om hva jeg betalte for og ventet på svaret om å få ansette riktig person … that’s it … det virket som om hun var mer interessert i å snakke om prosesser og referanser og gammel moro enn å gi meg det jeg ville ha … hun hadde med seg en drøss med eksempler på stillingsannonser som fikk meg til å være rimelig sikker på at hun ønsket å bruke oss som alibi mot et kandidatmarked som skal fristes til å holde liv i CV-basen deres i tilfelle det plutselig skulle dukke opp en match … hun ville jo ikke svare på spørsmålet om hva jeg eventuelt skulle betale for så jeg vridde spørsmålet og spurte om alt dette egentlig handlet om en form for dyr annonseringstjeneste … nei, det var et dumt spørsmål … hun fikk en halvtime og strøyk etter de første fem, for å si det sånn … jo, det glemte jeg å si … jeg har til og med fått henvendelser fra NAV og noen jobbklubber som hevder at de sitter med noen som kan passe inn … og hvem kan så det være, spurte jeg og fikk høre om høyt utdannede innvandrere som ikke slipper til gjennom de vanlige kanalene … hva skal man si … jeg kom ikke på noe annet å si enn at jeg får eventuelt komme tilbake til dem hvis det blir aktuelt … på toppen av alt dette kommer de som ringer på alt og som ikke har noe annet å si enn at de kan utføre jobben, jeg er kvalifisert … noen av dem kan ikke norsk en gang … nei du, jeg innrømmer at jeg har vært uklar i budskapet mitt … kaffe?»

Det finnes en del tekster som gir inntrykk av at rekrutteringskommunikasjon handler om nye medier og teknologi og global konkurranse om de beste talentene, mas og fjas som gjør en rekrutteringsprosess mye vanskeligere enn den faktisk er.
Det finnes ikke så mange tekster om de andre tingene, de som virkelig betyr noe.
Det som handler om ferdigheter som får deg til å ansette riktig person.
Sånn på ordentlig, mener jeg …
– «Du», begynte jeg etter å ha drukket opp kaffen.
– «Vet du hvem du skal snakke med?»
– «Du … sa at du hadde funnet fram til … to?»
– «Nei», smilte jeg.
– «Dropp disse som har søkt på stillingsannonsen din … du skal snakke med kusina til Terje».
– «Nina?»
– «Nina?»
– «Ja», nølte han.
– «Heter hun ikke Nina?»
– «Trodde det var Mona … samme det, hun hadde tatt denne rollen på strak arm … jeg snakket med henne i sommer om en annen rolle, med det var sånn PA-pjatt … sånne som masterspirene har en tendens til å kaste seg på for å vise venninnene sine at de menger med fiffen … hun har jobbet med alt dette som du ser etter og kan språket og alt maset … voksen dame, snart femti … du slipper syke barn og karriereforventninger og jenter som tror at de kan dra på treningsenter i arbeidstiden, du får en dame som kommer på jobb og som vet hva hun skal gjøre og ikke minst hvorfor hun skal gjøre det hun gjør uten at noen trenger å fortelle det til henne og vise tommel opp hver gang hun løfter på rævva … ring Mona».
– «Kan ikke du … gjøre det?»
– «Du må ringe», poengterte jeg.
– «Du kjenner rollen og omgivelsene og hele pakka … du kjenner historien og kan snakke om den og det er det rekrutteringskommunikasjon handler om».

Anbefalte tekster:
Moro i hverdagen – sortering av søknadbunken …
Smøret i gryta

Du får smellvakre ANDY ALLO med en sexy cover av «Let’s Get It On» …

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s