Re: Takk for din henvendelse, liksom …

Det bor en dame i den samme veien som jeg bor som hevder at hun jobber med noe av det samme som meg. Vi prater litt jobbeting når vi treffes på veien og da skjønner jeg fort at vi i hvert fall ikke deler oppfatning rundt hva karriereveiledning og jobbsøk går ut på.
Hun er mer på to-siders cv og viktigheten av blanke sko, hvis du skjønner hva jeg mener …
Hun er også en som benytter enhver anledning til å snakke om noen av de mange sertifiseringene hun har og som hun påstår er så bra når man jobber med disse tingene som vi jobber med.
Greit nok.
Det er fortsatt et fritt land.
Hun prakket på meg en bok en gang, like etter at jeg hadde en tekst i Aftenposten som handlet om at jeg oppfatter en del av disse rekrutteringsertifiseringene og coach-fjaset som falsk trygghet. Jeg syns det var en dårlig bok og sa det til henne når jeg leverte den tilbake uka etter.
– «Det er boken som alle leser», begynte hun.
– «I hvert fall en som alle bør lese …»
– «Hvorfor det?»
– «Forfatteren har forsket på faget i mange år, samlet data fra internasjonale undersøkelser og …»
– «Nettopp», avbrøt jeg.
– «Masseprodusert svada som ikke tar hensyn til enkeltmennesket og som underbygger tvangstanker og valgte sannheter om hva som er riktig og galt?»
– «God bok», bekreftet hun.
Jeg gadd ikke å strekke den lenger.

Noen bare har det.
Sånn er det.
Noen tror det er mulig å lese seg opp og gjøre seg til for å bli noe som ligner på de som bare har det.
Frisk luft med bikkja kan gjøre samme susen …
Anyways, – jeg er likevel bra nok når hun trenger hjelp og nå har hun kommet seg inn i arbeidsledighetskøen, tiltaksarrangøren som hun jobbet for hadde kommet dårlig ut fra en anbudsrunde med NAV og da sto hun der som arbeidsledig med behov for dagpenger når hun selv ikke kunne være veileder på jobbsøkerkurs.
Ganske paradoksalt.
Det er imidlertid som en følge av dette at hun har fått øynene opp for mine råd, ikke noe som er riktig eller galt, for all del, men et ganske godt råd til en seriøs jobbsøker er å gjøre seg synlig i alle kanaler og være offensiv i forhold til en åpen henvendelse mot sin definerte målgruppe.
Dette var tydeligvis ikke hennes sterke side.
Dette var faktisk totalt fremmed for henne, noe som jeg nesten syns var litt skremmende med tanke på at det sitter jobbsøkere på kursene hennes som kan gå glipp av mange muligheter.

Etter litt fram og tilbake med strategi og aktivitetsplanlegging, så traff jeg henne på nytt for noen dager siden.
– «Nei», begynte hun.
– «Åpen henvendelse var et dårlig tips …»
Hun fulgte opp med å fortelle at hun rett og slett ikke kunne forstå at det var noe poeng å kontakte virksomheter som ikke har behov.
Det var ingen som hadde svart på henvendelsene hennes en gang.
Det var da jeg spurte om hun hadde sluppet eierskapet og stilte seg i rekken av jobbsøkere som slenger inn en søknad og venter på at det skal skje noe i den andre enden.
– «De har antageligvis ikke behov», gjentok hun.
Jeg skal spare dere for resten av praten, den blir kanskje litt for intern, men jeg nevner at jeg finner det litt betenkelig at et menneske i hennes posisjon ikke er kjent med alternative muligheter og mekanismer som trigger tilfeldighetene og omstendighetene og hele pakka som inkludereres i dette store samlebegrepet som kalles arbeidsliv og karriere.
Betenkelig.
Men så slår det meg også hva de tenker på i den andre enden av hennes spesifikke jobbsøkerprosess, – eller hva de ikke tenker på er kanskje en bedre måte å si det på. Jeg nevner i andre tekster at det finnes alt for mange selskaper i bemanningsbransjen som har en tendens til å ende opp som tapende part når det kommer til kandidatopplevelser, men i hennes tilfelle så handler det faktisk om virksomheter som har fokus på nettopp jobbsøkere og deres opplevelser.
Det er kjerneområdet deres.
Betenkelig.
Svært betenkelig.
Eller er det virkelig sånn at det sitter folk også i disse virksomhetene som ikke vet bedre?
Betenkelig?
Ja, svært betenkelig.
Vi har ikke behov, så da driter vi i det.
Nå skal det sies at jeg ikke vet ikke hvordan hun har formulert seg i søknadsdokumentene sine eller om strategi og aktivitetsplanlegging ble gjennomført som planlagt, men dog …

Jeg har dristet meg til å fortelle henne om jobbsøkerkurset som jeg drifter sammen med en bransjekollega som også vet hva det egentlig handler om, men så trodde hun først at jeg var i ferd med å tilby henne en jobb og det ble helt feil.
– «Nei», smilte jeg.
– «Du skal være kursdeltaker på lik linje med de andre flinke menneskene som har innsett at de er godt på vei men som mangler de siste bitene, det lille ekstra fra oss som vet hva som skjer gjennom hele jobbsøkerprosessen, mekanismene og tilfeldighetene og omstendighetene og hele pakka … alt dette som handler om å gjøre den lille forskjellen i en jobbsøkerprosess, hvordan du skal formidle kunnskap og erfaring til riktig målgruppe … for ikke å glemme at du vil skjønne hvorfor du aldri må slippe eierskapet til din egen prosess».
Nja.
Hun var veldig usikker på det, og jeg valgte å ikke fremprovosere hennes behov.
Takk.
Takk, men nei takk …

Hvis du kjenner noen seriøse jobbsøkere som fortjener litt mer enn tipsene og rådene som renner over i det som finnes av karrieresider, så skal du videreformidle info om «Det unike jobbsøkerkurset» – driftet av folk som er godt kjent med hva som skjer på alle sidene av bordet i en ansettelsesprosess og som klarer å snakke om det på en måte som får andre til å skjønne hva det dreier seg om.

– «Behov – i likhet med sult og tørst – endres over tid …»
Morten Besshø // Karriereverkstedet

Ønsker deg en god helg, – tenk fine tanker og gjør noe med dem.
Du får GEORGE MICHAEL med «Father Figure»

Én kommentar

  1. «hva som skjer gjennom hele jobbsøkerprosessen, mekanismene og tilfeldighetene og omstendighetene og hele pakka … alt dette som handler om å gjøre den lille forskjellen i en jobbsøkerprosess, hvordan du skal formidle kunnskap og erfaring til riktig målgruppe … for ikke å glemme at du vil skjønne hvorfor du aldri må slippe eierskapet til din egen prosess».

    Kan leggast på minnet til andre søkerprosessar….

    God helg!

    Marieklem

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s