Starstruck

Jeg satt på en kaffebar i dag med en venninne som er ganske kjent, det var en stund siden vi hadde sett hverandre og settingen var å lufte noen tanker rundt et arrangement som ligger litt fram i tid.
Vi hadde en time sammen.
Vi hadde hver vår greie på hver vår kant og møttes på midten.
Det var da det dukket opp noen bekreftelser på dette som skjer med enkelte mennesker i møte med mennesker som har noe eller er noe som de selv har lyst til å få en bit av eller være en del av, – de blir starstruck og glemmer alt og alle som er rundt seg selv og sitt.
Selfie her og selfie der.
Autograf.
Spørsmål.
Bekreftelser på noe av det som jeg snakker om på jobbsøkerkurs og foredrag, den viktigste delen av hele greia som handler om presentasjon og historiefortelling i samsvar med Troverdighet, Tillit, Takt og Tone.

Troverdighet handler om å være trygg på hvem du er, hva du kan og hvor du vil. Hvis du mener at du kan noe, så må du mene noe om hva det kan brukes til og da snakker vi om presentasjon og historiefortelling, – det vil si at det er du som skal snakke og ikke papirene dine. Det som handler om Tillit sier seg selv, men det viser seg ofte at det er Takt og Tone og selvfølgelig mangel på dette som får det til å bli helt feil.

Takt og Tone handler egentlig om å kjenne sin egen besøkelsestid, det dreier seg ikke bare om muligheter og omstendigheter men også forutsetninger og begrensninger.
Her er det mange som synder.
Veldig mange.
Jeg treffer en del mennesker i ulike settinger som suger tak i meg og innleder med å si at de vil at jeg skal skaffe dem en ny jobb – en innledning som raskt blir fulgt opp med at de får seg til å tømme hele søplebøtta i fanget på meg i stedet for å invitere til en prat i andre omgivelser en dag det passer, som om det ikke finnes noen ting i hele verden som er viktigere og riktigere enn dem selv og som får dem til å glemme alt og alle som er rundt seg. Noen ganger holder det ikke med et blikk, et tegn eller et signal som hinter om at jeg sitter eller står midt i noe annet, noen ganger holder det ikke en gang å fortelle det på en klar og direkte måte.
Noe som får de til å tenke sitt.
Noe som er helt greit.
Noe som får meg til å tenke mitt, hvis du skjønner …

Seriøse jobbsøkere forstår at de ikke kan sitte og glane på en skjerm og vente på at en eller annen skal punche inn noen ord i en stillingsannonse som får deg til å slenge inn en søknad.
Seriøse jobbsøkere går ut og møter mennesker.
Seriøse jobbsøkere vet også hvem de skal møte og hvem de ikke skal møte og at dette skal sammenfattes i en strategi som underbygges av disse fire T’ene som jeg nevner lenger opp.

De fleste bransjer har eksempler på dette som handler om hvordan flinke fagfolk blir presset inn i et hjørne av en eller annen amøbe som ofrer sin egen nedverdigelse mot formaning om egen vinning.
Takt og Tone, folkens.
Grunnpilarer i nettverksbygging og -vedlikehold og selvfølgeligheter for mennesker som vet hvordan man skal oppføre seg i møte med andre mennesker.

Du får TOTO med «Pamela»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s