Stil dreper sjel

Jeg har en venninne som er eiendomsmegler, hun opplever hektiske dager i et overopphetet marked som snart skal sørge for at nye mennesker skal tvinges til å få øynene opp for sitt dramatiske ansvar for dumme valg.
– «Jeg skulle ønske jeg kunne si at vi jobber med det samme», sa hun til meg en gang.
– «Jeg misunner deg for at du tør å si det du sier om styling og … hva er det du sier, bling og fjas?»

Jeg syns det er morsomt å se på alle menneskene som tropper opp på visninger, som en sosialantropologisk selvstudie, mennesker som tråkker seg ut av skoene sine uten tanke for sine etterlatenskaper, brøyter seg inn i tomme kvadratmetere hvor de går rundt og koser håndflaten på veggene og nikker gjenkjennende til dette som de har sett på retusjerte bilder i interiørblader, mennesker som står i kø for å herme etter alle de andre som får seg til å skru på en kran på badet for å sjekke hvor fort vannet renner ut av vasken, smiler mot kliniske vegger med tåpelige HOME-bokstaver og snur seg mot den ene veggen som er malt i kontrastfarge, som regel grå eller vovet oransje i tomme rom som er totalt blottet for alt som heter sjel.
Her skal vi bo.
Koste hva det koste vil og som regel så vil det koste ganske mye.
Men faen heller.
Det er jo bare monopolpenger.
Det er jo bare et spill som alt annet i livet.
Virkeligheten er fremmed.
Virkeligheten vises ikke på TV eller i sosiale medier som domineres av produktplasseringer og reklameråd som underbygger spillereglene.

Disse sosialantropologiske selvstudiene er representative for mine egne virksomhetsområder som handler om arbeidsliv og karriere hvor samfunnet har konstruert en masse som sluker alt som heter tips og råd for hvordan man skal tilpasse seg et ukjent marked ved å skvise seg inn i en sjablong som er spikket av en eller annen som har fått et mandat til å bestemme hvordan andre skal være eller ha det på badet.
Stil dreper sjel.

Arbeidsmarkedet vil i det lange løp handle om følelser.
Tro, håp og kjærlighet.
Når fokus på å fremstå som noe er viktigere enn å være noe, så sier det seg selv at det blir feil. Arbeidsmarkedet renner over av virksomheter som ikke forstår at feil fokus medfører stor kandidatstrøm, det største tegnet på dårlig rekrutteringskommunikasjon.
Det er akkurat som i boligmarkedet hvor følelser manipuleres av stylister som setter fram shampooflasker som matcher dusjforhenget og fremmede frukter på kjøkkenbenken som skal øke fargespillet mot glansede skap. Du ser det i arbeidsmarkedet som av en eller annen grunn domineres av virksomheter som kjøper seg noe som de oppfatter som et positivt omdømme.
Stil dreper sjel.

Blomsterbuketten i vinduskarmen lever akkurat lenge nok til to visninger, nesten på samme måte som inntrykket fra en stillingsannonse og to intervjuer eller en egenprodusert tekst med en visergutt som gliser fra øre til øre med vissheten om at sjefen gir skulderklapp for kjøp av pallplass for eget virksomhetsomdømme.
Virkeligheten er fremmed.
Virkeligheten er som regel en helt annen, den kan skjules av de som ikke tør å vedkjenne seg en feilansettelse hvor prosess er viktigere enn resultat, – det som i boligmarkedet dekkes av en grisedyr eierskifteforsikring.

Nå finnes det heldigvis enkelte mennesker som vet hva som er bak fram på en malerkost og som ikke nøler med å vise fram et blåmerke på tommelen som bekrefter at de tør å bruke en hammer. Det er bare så synd at de må lide for at det finnes så mange som ser egen vinning i andres utfordringer.

Du får TALKING HEADS med «This Must Be the Place»

3 kommentarer

  1. Jeg jobbet hos et selskap med en personalsjef som var veldig opptatt av å være med på Great Places to Work, mest for å vise seg fram for alle andre. I dissa dager så florerer det med grattistekster hvor den samme bermen klapper hi5. Det er jo egentlig bare kvalmt når de må kjøpe seg kred fra et «konsulentselskap»

    Likt av 1 person

  2. Hater styling både i boligmarkedet og eiendomsmarkedet, ser at meglerne publiserer nærbilder av blomsterbuketter og såpedispenserere, vet ikke hva jeg syns er verst av dette og Great Place to Work og holder meg unna i begge tilfellene :(

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s