Menneskene på den andre siden

Jeg hadde gleden av å besøke en fin gruppe med jus-studenter i går kveld, snakket om de tingene som jeg er glad i å snakke om, og der og da og akkurat som alle de andre gangene jeg snakker om de tingene som jeg er glad i å snakke om så slår det meg hvor enkelt dette er. Jeg vet ikke om det oppfattes som like enkelt for de som hører på siden det kan finnes mennesker i salen som er påvirket av alle disse som kommer med sine «tips» og «råd» og «formaninger» om hva som er riktig og galt i en jobbsøkerprosess og som har en tendens til å forherlige seg selv og sitt mer enn å rette fokus på mottageren.
Og da blir jo liksom litt av vitsen borte …

Jeg pleier å fortelle at en jobbsøkerprosess ikke er vanskelig i det hele tatt, – det som eventuelt gjør det vanskelig er menneskene som sitter på den andre siden av den. Jeg vet at det er en drøy påstand å si at en jobbsøkerprosess ikke er vanskelig, men når jeg legger til forutsetningen om at du skal være deg selv så skjønner du sikkert at det gjør det mye lettere å presentere deg selv og ditt som du er og ikke som du håper og tror at en eller annen på den andre siden ønsker at du skal fremstå.
Det skal ikke være nødvendig å ofre identiteten sin for å passe inn.
Deretter snakker jeg litt om hvorfor jeg oppfatter at det er smart å gjøre det sånn eller sånn hvor hovedpoenget er at historien deres handler om dem selv. Det handler ikke om menneskene på den andre siden, den mørke siden, de som gjemmer seg i de dype hullene, – for det er jo ganske lett å oppfatte dem på denne måten med tanke på at de fleste er ganske vanskelig å få tak i. Noen gjemmer seg i verktøykassene sine og andre er kjempeflinke til å delegere bort oppgaver til en eller annen administrasjonsmedarbeider eller koordinator eller hva det heter, en som hverken kjenner rollen og omgivelsene, forutsetningene og begrensningene. Og er det ikke rart, at mange av dem oppfatter proaktive og seriøse jobbsøkere som selgere som skal prakke på dem noe de ikke trenger?

Når jeg snakker om de tingene som jeg liker å snakke om, så trekker jeg fram dette med at ansettelse av riktig person forutsetter en formening om hvem man ønsker å ansette i den aktuelle stillingen hvor begrepet «hvem» er et ord som skal inkludere kompetanse, resultater, personlighet og motivasjon. Det blir på den samme måten som når en seriøs jobbsøker må finne ut hvem som er riktig person å snakke med når de planlegger proaktive stunt som dytter dem lenger fram i køen.
– Hvem er det som befinner seg på den andre siden?
– Hvem skal jeg velge og hvorfor tror jeg det er riktig og viktig at jeg velger vedkommende?
– Kjenner jeg noen som kjenner noen?
– Hvordan kan jeg bli kjent med noen som kjenner noen som kjenner noen?

Jeg har erfart at det er de samme menneskene som går igjen når vi snakker om dette, også i sammenheng med åpne henvendelser og nettverksbygging, de som riktignok er på den andre siden av jobbsøkerprosessen men som ikke er de samme menneskene som en jobbsøker vil finne nytte av å snakke med.

Det er mange som oppfatter HR som nøkkelen.
Det er feil.
De som sitter her gjør jobben sin med disse HR-tingene, mange av dem er flinke også, men HR eier ikke beslutningsmyndighet eller gjennomslagskraft til å hjelpe deg videre.
HR fasiliterer og administrerer.

Det er likeledes mange som definerer rekrutteringsbransjen som en stor masse.
Det er feil.
Du må finne den personen i det selskapet som skjønner hvem du er og hva du kan. Det finnes mange flinke folk i denne bransjen, men det er din jobb å finne den som er flink i forhold til deg og ditt. Du må også huske på at det finnes alt for mange mennesker i denne bransjen som begrenser virksomhetskartleggingen sin med et møte med HR og som ikke ser noe annet enn en resepsjon og et fint møterom. Det spiller liten rolle hvis de blir servert god kaffe hvis de ikke får med seg smaken fra det virkelige arbeidsmiljøet.

Menneskene på den andre siden skal være de som du forestiller deg som fremtidig kollega eller leder, det er disse du skal kontakte for å gjennomføre ditt proaktive stunt som dytter deg lenger fram i køen.

Jeg lagde en liste en gang med ti bud til de som skal ansette noen, husker ikke settingen men det spiller ingen rolle for denne teksten. Dette kan være like greit å ta med seg for en seriøs jobbsøker som er opptatt av å finne ut hvordan mennesket på den andre siden egentlig bør oppfattes hvis dette er et menneske i et miljø som de kan tenke seg å bruke tid på.

Bud 1
Du skal aldri ansette noen som er lik deg selv. Kloning er mulig med rotter og sauer og sikkert en del andre flotte skapninger, men dersom du fyller lokalene dine med kjønnnsløse papirdukker så detter disse overende så snart noen begynner å puste tungt.

Bud 2
Hire for Attitude.
Pugging er ikke noe annet enn absorbering av overfladisk informasjon, det er enkelt og raskt å lære bort ferdigheter men det er mye vanskeligere å finne mennesker med riktige holdninger, egenskaper og forutsetninger.

Bud 3
Se etter de som har vært ute noen vinternetter og som har klart å reise seg opp etter å ha ligget med ansiktet i asfalten. Det er disse som vil hjelpe deg når du står i dritten, og pysene kommer ikke til gjøre noe særlig i et miljø som er preget av raske endringer.

Bud 4
Se etter en som tåler en spøk og som kan by på seg selv – ikke bare med korte smil i hverdagen men også innspill og kommentarer som skaper liv og røre og glede.

Bud 5
Resultater teller mer enn potensiale.

Bud 6
Fyll opp den bøtta som er tom – se på hvem du har og hva de kan og styr ansettelsesprosessen etter mennesker som har kvaliteter og ferdigheter som du mangler.

Bud 7
Fyll opp varebeholdningen – husk at behov er noe som endres over tid og selv om du er mett akkurat nå så kommer det en tid hvor du blir litt fysen. Ikke vent til det dukker opp en åpning for å ansette nye mennesker, men sørg for at du har en pool med potensielle kandidater.
Du skal aldri avvise seriøse jobbsøkere.

Bud 8
Test og prøvekjør – du kan ikke stole på papirer og referanser, men du må tørre å presentere noen av utfordringene dere står ovenfor og da må du finne ut hvordan vedkommende vil jobbe for å løse dem.

Bud 9
Hør på historiene som menneskene foran deg forteller.
Når du tror at du har en stjerne foran deg skal du lytte til hele historien.
Hvis noe er uklart, så er det ditt ansvar å spørre.

Bud 10
One Love – mangfold og variasjon er viktig.
Sørg for at du åpner nettverket ditt mot alternative retninger.

Slenger på KYGO og hans remix av «No Diggity» ( – hei Marius! )

2 kommentarer

  1. Hei Morten, vi i Curriculum er svært takknemlige og strålende fornøyd med at du tok deg tid til å dele din kunnskap og erfaring med oss i går.

    Som du selv sier, du må oppleves, men dette var en fin oppsummering av hva vi fikk servert. Så må vi ikke glemme låtvalget du avslutter innlegget med. Godt valg!

    – Marius

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s