En bok er en bok

Jeg har fått en del henvendelser fra lesere som lurer på om jobbsøkerboken min kommer ut som e-bok.
Nja.
Jeg er ikke så begeistret.
En bok er er bok, liksom.
Jeg er sånn passe konvensjonelt anlagt og liker å ta på ting, tror at jeg er en sånn «ta og føle på-person», -konkret men akk så abstrakt …

Jeg kom til å tenke på at det kunne vært kult å publisere den som lydbok. Det hadde vært noe, – forutsatt at jeg selv kunne få bestemme hvem som skulle ha lest den inn og ikke at jeg måtte takke ja til en hvilken som helst stemme som er bestemt fra et forlag. Jeg ville valgt Ingar Helge Gimle eller Jon Niklas Rønning, flinke folk som behersker språket til stemmene som jeg lytter til i mitt eget hode, en tanke som poppet opp som et flashback til mitt første møte med en forlagskonsulent hvor jeg husker hvordan jeg ble introdusert for en dame som snakket varmt om alle deres tidligere utgivelser og sin egen fortreffelighet, et møte som ga meg følelsen av å være på en blanding av et dårlig jobbintervju eller et kundemøte med en som er litt for glad i seg selv og sitt før hun skled helt ut og snakket om språkvask og annet som ville få boken til å glippe ut av hendene mine.
– «Du benytter et språk som enkelte kan oppfatte som eksplisitt».
Det var sånn hun sa det.
Eksplisitt.
– «Det er bra», nikket jeg og var selvfølgelig klar over at det var feil svar i hennes fasit.
– «Det er jo det som er noe av poenget med måten jeg skriver på … det handler om å utfordre fordommer og provosere fram en refleksjon».
– «Men det er en faktabok», forsøkte hun.
– «Ja», svarte jeg.
– «Og fakta fortjener klar tale …»
Hun ble stille.
Hun la kanskje inn en liten kunstpause, eller så kan det være så enkelt som at hun tenkte.
– «Det er mye … luft … i setningene dine».
– «Ja», smilte jeg.
– «Jeg legger inn luftepauser etter et punktum for å gi leseren en kort stund i stillhet, det er her dette med tid for refleksjon kommer inn … og så er det noe som med tiden har blitt mitt grafiske uttrykk, for å si det sånn … jeg skriver som jeg snakker, hvis du skjønner hva jeg mener … det vil du legge spesielt merke til i dialogen mellom de ulike karakterene … en framstillingsform som er bevisst med tanke på å få fram dette som du nevner om eksplisitt ordbruk … det er sånn mennesker snakker og en leser vil oppleve en gjenkjennelseseffekt … du må huske på at det finnes alt for mye litteratur rundt denne tematikken som inneholder litt for mye fjas og kos i stedet for klar tale … er du med?»
– «Ja».
– «Jeg er litt usikker på dette med språkvask», fortsatte jeg.
– «Det blir som om jeg vil miste eierskapet til min egen tekst … noe som blir rimelig paradoksalt med tanke på at det er en bok som handler om dette med hvordan man presenterer seg og sitt … personlig varemerke og formidlingsevner og viktigheten av å være seg selv … jeg vil ikke presse teksten min inn i en sjablong når jeg skriver at det nettopp er denne bruken av sjablonger og maler og rammer som flytter fokus fra det som betyr noe i en jobbsøkerprosess …»
– «Jeg viser til våre rutiner og våre egne prosesser», fortsatte hun.
– «Det er sånn vi gjør det her …»
Jeg nikket.
Jeg ble sikkert oppfattet som at jeg ble litt stille, som om jeg hadde lagt inn en liten kunstpause eller om det var så enkelt som at jeg rett og slett tenkte.
Det var det jeg gjorde.
Jeg tenkte at jeg måtte gå til et annet forlag eller rett og slett publisere den selv gjennom et av de mange selskapene som popper opp med «print on demand».
Det var det jeg gjorde …

Jeg tror verden hadde blitt et ganske kjipt sted å være hvis det ikke fantes alternativer og utfordringer og ulikheter, alle kan ikke være sånne «ta og føle på-personer», heller.
E-bok?
OK.
Den ultimate jobbsøkerboken er med andre ord klar som e-bok, – klikk her hvis du skal bestille den, eller her hvis du skal lese litt mer om den.

Anbefalt tekst:
I am not trying to seduce you – et intervju i forbindelse med utgivelsen.

Du får M PEOPLE med «Don’t Look Any Further»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s