Gode kildetips

Jeg fikk en henvendelse fra en fyr som presenterte seg som hodejeger, det var en av dagene før påskeferien, klokka hadde passert halv åtte på kvelden og jeg var egentlig litt usikker på om jeg skulle svare en som ringte fra skjult nummer av frykt for å høre fra en telefonselgerjævel. Ikke frykt som i frykt som man opplever ved fare, men frykt som i unødvendig mas og fjas selv om jeg har blitt ganske flink til å trykke på den røde knappen når jeg skjønner at det er faenskap som presser seg på.
Han spurte om jeg jobbet.
– «Ikke for øyeblikket», svarte jeg.
– «Tenkte kanskje du hadde ferie?»
– «Da hadde du vel ikke spurt om jeg jobbet?»
– «Nei …»
Det ble en pause.
Jeg lot den vare.
– «Så», fortsatte han omsider.
– «Kan du snakke?»
– «Ja …»
– «Tenkte kanskje at du hadde ferie … påskeferie … det er bra … hvis ikke så kunne vi sikkert ha funnet en annen tid, mener jeg … skal vi se … ja … nei …»
Det ble en ny pause.
Jeg lot den også vare.
– «Er du der?»
– «Ja».
– «Jeg har gode kildetips som forteller at du er en flink fyr».
Det ble en ny pause, jeg tror han ventet på litt smiger tilbake, jeg lot det være og sa at han kunne fyre løs, følte meg plutselig som en overlegen blei men klokka var halv åtte og jeg var litt sliten og klar for en tidlig kveld. Dessuten så var det noe uprofft over hele greia, noe som toppet seg når han begynte å lese fra et dokument som han ikke hadde skrevet selv, hørte en drøss med ord og setninger som han ikke trigget meg i det hele tatt men lot han snakke ferdig for ikke å poengtere et eventuelt inntrykk av å fremstå som en overlegen blei, ventet lenge på pausen og omsider ble det stille.
– «Dette», begynte jeg.
– «Dette høres ikke ut som en jobb som passer meg».
– «Hvorfor ikke?»
– «Det er ikke dette jeg har lyst til å jobbe med».
– «Jeg har jo ikke sagt hvor det er?»
– «Det betyr da ingenting», svarte jeg.
– «Det er arbeidsoppgavene som er avgjørende og ikke hvor det er».
– «Det er en ledende aktør», fortsatte han ivrig.
– «En av de største … her er det mange muligheter … her er det … mye som skjer … jeg har gode kildetips som forteller at du er en flink fyr».
Jeg lot det ble en ny pause, en ganske kort pause hvor jeg tenkte på disse telefonselgerjævlene og fulgte tanken så langt at jeg visste at dette ble helt feil.
– «Men du», begynte jeg.
– «Du må ha ganske stor tiltro til kildetipsene dine når du ikke tar deg bryet med et googlesøk på meg?»
– «Googlesøk?»
– «Jeg er ganske lett å google», fortsatte jeg.
– «Og så er jeg ganske usikker på det gode kildetipset ditt …»
– «Jeg kan dessverre ikke si hvem det er», svarte han raskt.
– «Kan ikke røpe de, vet du … nei … det, kan jeg ikke».
– «Jeg har ikke behov for å vite hvem det er», fortsatte jeg.
– «Men det virker på meg som om dette ikke er et godt kildetips … stillingen du beskriver passer ikke til meg og mitt i det hele tatt … et godt kildetips ville ikke spille inn mitt navn i denne prosessen».
– «Jeg forteller da ikke kildene mine om hvem eller hva jeg jobber med», fortsatte han.
– «Ehh … gjør du ikke?»
– «Nei … det kan jeg da ikke … nei, det kan jeg ikke».
– «Hvordan mener du at de gode kildene dine kan gi deg gode tips da?»
– «Hvordan?»
– «Ja?»
Det ble en ny pause.
Jeg lot den vare og denne gangen varte den så lenge at jeg vurderte om det var min tur til å spørre om det var noen i den andre enden, da hørte jeg lyden som bekreftet at han hadde vært først ute med å trykke på den røde knappen.

Det hender at jeg får spørsmål fra folk som lurer på hva som skal til for å bli kontaktet av en hodejeger, jeg har sikkert nevnt det i noen tidligere tekster og noen ganger velger jeg å vri spørsmålet og spør hvorfor de egentlig ønsker å bli kontaktet av en hodejeger.
Det er ikke så ofte at det kommer noe smart i retur, for å si det sånn.
Jeg tror at det kan skyldes en greie med at det fremdeles finnes noen som tror at hodejegere er noe av det mest spennende man kan støte på i rekrutteringsjungelen, selv om det stort sett begrenser seg til noen som peker på deg med plastikkpiler med sugekopper i enden. Da er det bedre å stikke fingeren i jorda og konsentrere seg om sin egen rolle, – hvis du ikke liker møkka som presser seg inn under neglene dine så kan du ikke forvente at andre skal komme og tørke deg, en tanke som er en gjenganger hos mange av de som er mer opptatt av å vise at de gjør noe i stedet for å gjøre noe, de som lar seg fange av hverdagen i stedet for å skape sin egen hverdag.

Det beste karrieretipset er å gjøre en god jobb der man er, men man må likevel være klar over at dette ikke er noen garanti for at du vil gjøre en like god jobb et annet sted.
Det er mange som kaller seg hodejegere som tror det.
Et kildetips og to subjektive referanser, case closed.
De glemmer å tenke på omstendigheter, forutsetninger og til og med begrensninger. Gode historier har en tendens til å forandre seg når den går gjennom flere ledd, næringslivet er fullt av dem og det er grunn til det.

Hvis noen spør meg hvordan jeg vil definere en god hodejeger, så vil jeg vise til et menneske som har en genuin interesse for å finne ut mest mulig om hvordan andre mennesker beveger seg i arbeidslivet og hvilke signaler som får dem til å heve blikket. Rekrutteringskommunikasjon handler ikke bare om selve budskapet, men også hvem som befinner seg i målgruppen.

En god hodejeger jobber med vissheten om at arbeidet handler om menneskelige relasjoner hvor man tror på de samme tingene og er trygg på at begge parter vil representere hverandre på en god måte.

Jeg fikk for øvrig en annen henvendelse i påsken som var litt morsommere, det var en journalist som viste til et godt kildetips og spurte om det virkelig er sant at jeg har avvist en kandidat i et rekrutteringsprosjekt fordi kandidaten møtte opp i Canada Goose. Svaret er ja, – jeg syns det er viktig å vise sin forakt mot mennesker som viser at de digger seg selv på bekostning av andres lidelser.

Anbefalt tekst:
Hunter and the Hunted

Her får du U2 – «Where the Streets Have No Name»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s