Jeg heier på jobbsøkerkursdeltagerne

Jeg skriver i en rekke tekster på disse sidene at jeg lar meg imponere av flinke folk som kan sakene sine og som liker å holde på med det de gjør, det være seg på foredrag og seminarer og karrieresamtaler og intervjuer og ikke minst på jobbsøkerkurs hvor jeg treffer mennesker som av en eller annen grunn befinner seg på utsiden av arbeidsmarkedet og som jobber med å flytte seg inn. Jeg er fristet til å påstå at det er menneskene som har fått ett eller annet ufrivillig avbrekk fra arbeidslivet som virkelig beviser hvor flinke de faktisk er.
Seriøst.
Jeg tror at noen av de flinkeste menneskene jeg har møtt, er mennesker som jeg har truffet på jobbsøkerkurs. Det er ikke det at jeg unner noen å bli arbeidsledig for at de skal fortjene å få denne distingverte betegnelsen, for all del, men det er ikke fritt for at jeg ganske ofte tenker tanken på at dette er en opplevelse som gjør ganske mye med et menneske. Det er noe av dette som gjør dem til den de er akkurat nå og det er jo det som er interessant når man skal snakke med en jobbsøker i forhold til en aktuell stilling.

Jeg ansetter et helt menneske, og liker å formidle til mine oppdragsgivere at et begrep som «kvalifisert» er rimelig utvannet, og at det er «alt dette andre» som påvirker hvordan vedkommende vil lykkes i sin nye jobb.
Det handler litt om å stå opp når det blåser.
Det handler litt om å vite hva som skjer med kroppen når man skal sove ute.
Jeg strekker den litt lenger og sier at alle disse ubestemmelige greiene er med på å påvirke identiteten din og at det er nettopp identiteten din som er noe av det viktigste du har med deg inn i en jobbsøkerprosess.
Det er den som gjør deg unik.
Jeg vet at det finnes bransjekollegaer som stiller seg tvilende til akkurat dette, som regel de samme menneskene som forherliger kvalifiseringsbegrepene og som ikke vet hvordan de skal «lese» et menneske bak en søknadstekst på maks tre kvart side og en CV som ikke må være på mer enn to, med bilde og uten hull hvor prikken over i’en er at den er skrevet i Times New Roman, tolv punkts, og med halvannen linjeavstand. Det er derfor det finnes mennesker som tror at gode verktøy løser mye av dette, de som sier at det skal være likt for alle og rettferdig sånn og sånn og at man ikke kan formidle kunnskap hvis den ikke kan dokumenteres.
Du har kanskje lyst til å vite hva jeg svarer sånne, men det holder jeg for meg selv …

Jeg treffer en del av menneskene som har blitt fortalt at det er sånn det skal være, må være, hvis ikke så blir du ikke vurdert hos oss.
Er det mulig.
Ja, alt er mulig når mennesker fikler med ting som de ikke burde fikle med.

De som kjenner meg og mitt vet at jeg messer om at jobbsøking handler om en ting og det er å stå i rollen som historieforteller hvor du må formidle hvem du er og hva du kan brukes til. Det er da jeg lar meg imponere etter at jeg har snakket løst og fast om den første fasen i en jobbsøkerprosess, den som handler om en form for selvangivelse og realitetsorientering hvor jeg får flinke folk til å forberede seg til å bygge opp historien sin og som går ut og forteller den til en forhåndsdefinert målgruppe.
Det er de jeg heier på.
Det handler rett og slett om identitet og det er noe som man aldri må glemme når man skal ansette noen. Svaret på «hvem er du-spørsmålet» har sammenheng med «alt dette andre» og hvis du er kjent med hva dette betyr så er det dette som gjør deg unik i en jobbsøkerprosess.
Du kan ikke si at de som sitter på den andre siden av bordet ikke skjønner dette.
Du kan ikke skylde på andre.
Du skal sørge for at de skjønner det, du skal kjøre din greie og hvis det ikke er bra nok eller hvis de fremdeles ikke skjønner noe av dette så er det kjempefint at du finner ut av dette så fort som mulig siden dette er et sted som du ikke har lyst til å jobbe.
Du tror kanskje at du har lyst til å jobbe der.
Du tror det fordi det finnes noen som sier at dette er et bra sted og det er selvfølgelig mulig at det er et bra sted for noen av de som sier at det er et bra sted, men det betyr ikke at det er et bra sted for deg.
Skjønner du?

Det spiller ingen rolle om du er kranfører eller regnskapsmedarbeider, leder på kundeservice eller administrerende direktør, – det går ut på det samme.
Noen har det og noen har det ikke.
Noen sier mye og noen sier lite.
Noen sier ikke noe i det hele tatt, de har kanskje den største utfordringen men de klarer likevel å lire ut av seg det lille som skal til når de endelig finner ut hvem de skal formidle historien sin til.
Det er det som er hele poenget.
Det er bare det at de av og til, for ikke å si litt for ofte, treffer noen på den andre siden av jobbsøkerprosessen sin som ikke en gang har tenkt tanken på at dette er noe som man bør forstå seg på.
Er det mulig.
Ja, alt er mulig når mennesker fikler med ting som de ikke burde fikle med.

Gode søknadsdokumenter sier ikke en dritt om hvordan du vil lykkes i en jobb, jeg er fristet til å si at det nesten er tvert i mot når man ikke får vise til mer «kreativitet» enn å kopiere fra dårlige stillingsannonser og legger til en sterk vilje til å ofre identiteten sin for å vinne konkurransen om drømmejobben.
Akkurat nå kom jeg på at det er lenge siden jeg har lagt til et grøss, så da får dere det på den neste linjen:
Grøss.
Det sier seg selv at det blir feil å vurdere en kandidat ut fra hvor «flink» vedkommende er til å produsere søknadsdokumenter, det sier seg selv at det er subjektive vurderinger for hvem som oppfattes som riktig og ikke hvem som oppfattes som «best kvalifisert».
Apropos «best kvalifisert», – vet du egentlig hvem som bestemmer hvem som er best kvalifisert?
Det er ikke den som skal ansette noen, for å si det sånn.
Det er du som står i rollen som seriøs jobbsøker.
Tenk på den.
Det er derfor jeg heier på deg …

Anbefalte tekster:
Garderobepraten
Sett filter på karrieretipsene
Hvorfor du skal holde deg unna HR-folkene

Seriøse jobbsøkere vet at det er innholdet som er viktig.
Alt annet er emballasje.

Du får EARTH WIND & FIRE med «Let’s Groove»

3 kommentarer

  1. Alt det stygge du sier er faktisk sant. Jeg har kommentert det samme på noen tidligere innlegg, og det er om de greiene som du får ut av deg som treffer leseren midt i trynet eller ræva eller hvor de trenger å få den.
    Det er så bra og det er så sant!!!!

    Snart kommer historien min i DN, historien som handler om meg og hvordan jeg jobbet meg ut av jobbsøkertilværelsen og inn i rollen som toppleder. Jeg dedikerer den til deg, Morten.

    Let’s Groove :)

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s