Jobbsøkertips – hold deg unna HR-folkene!

Jeg treffer en del jobbsøkere, både på kurs og foredrag og seminarer og stort sett over alt hvor jeg ferdes, og blir fremdeles overrasket over hvor mange som ikke blir fortalt om verdien av eierskap og ansvar for sin egen jobbsøkerprosess, mennesker som glaner på stillingsportaler og slenger inn en søknad her og en søknad der når en eller annen har punchet inn noe som ligner på noe som det kan være verdt å søke på, en eller annen som de tror og ikke minst forventer skal være en eller annen som har peiling på hva de driver med.

Nå trenger man ikke lese så mange stillingsannonser for å skjønne hvor lista ligger og at forventningene til de som sitter på den andre siden av jobbsøkerprosessen bør duses ned. Jeg er rigget sammen sånn at jeg selvfølgelig lurer på hvorfor det er sånn, av og til kan man kanskje skylde på rammer og systemer som tvinger den som publiserer dette til å legge inn noen rader her og der som de egentlig kunne spart seg for, – det blir akkurat på den samme måten som når jobbsøkere tvinges gjennom elektroniske rekrutteringsverktøy.
Bare motsatt.
Det ene er like dårlig som det andre.
Jeg syns for øvrig at det er ekstra ille med annonseselgerne i bemanningsbransjen, de som ikke skjønner at de må snakke med flinke fagfolk og ikke begrense seg med et møte med en fra HR på et lukket møterom hvor de går glipp av alt det andre og alt som er rundt, det som det egentlig handler om, de som republiserer gamle tekster og setter bort ansvaret for søknadsorteringen til en som lar seg blende av falske titler, intetsigende utdannelsesretninger eller nisser og troll på en CV.

Jeg går ikke akkurat ut og ber jobbsøkere om å holde seg unna stillingsannonsene, men jeg går ut og sier at det kan være lurt å gjøre litt mer enn å sende en søknad og vente på respons. Jobbsøking på stillingsannonser trenger ikke å ta mer enn ti prosent av den dyrebare tiden din som seriøs jobbsøker.
Alt annet skal du bruke på det som betyr noe.
Alt annet er bedre enn å bruke tid på tekster som er publisert av sånne som ikke klarer å beskrive hvem de ser etter og hva de egentlig forventer av den som skal utføre arbeidsoppgavene. Det er jo det som er hele poenget med en stillingsannonse, ikke at de skal la teksten stå som en invitasjonsblankett for å få noen til å registrere seg i en jævla database.

Men så og til poenget med denne teksten, – jobbsøkere som blir fortalt om verdien av eierskap og ansvar for sin egen jobbsøkerprosess har likevel en greie med HR.
Jeg spør hvorfor.
Svarene er nølende, usikre, av og til bekreftende på at det er jo de som jobber i HR som behandler jobbsøkere.
Det er da jeg sier det, – hold deg unna HR!

De som kjenner meg og de som følger med på mine sider vet at jeg messer om at jobbsøking handler om en ting og det er å stå i rollen som historieforteller hvor du må formidle hvem du er og hva du kan brukes til.
Ganske enkelt, med andre ord …
Det begynner ikke å bli vanskelig før man begynner å tenke på hvem man skal formidle dette til når man ikke har en forhåndsprogrammert nikkedukke i den andre enden, – det er i hvert fall sånn det oppfattes når jeg kommer dit hvor dette blir et tema.
Mer nøling og usikkerhet.
Jeg spør hvorfor og får ikke svar.
Det er da jeg gjentar at en seriøs jobbsøker skal holde seg unna HR og snakke med den som skal bli vedkommendes kollega eller nærmeste leder, fagfolk som skjønner hva du kan og hva du kan brukes til og som er mennesker som det er mye enklere å snakke med siden dere allerede har en del felles greier.
Skjønner du?

Men så, etter en stund og etter at du har snakket med de riktige menneskene, så er sannsynligheten stor for at du likevel skal få treffe en fra HR.
Det er bra.
Det er da du spør hvorfor jeg sier at det er bra nå når det ikke var bra før, og det er da jeg svarer at det er fordi det er du som sitter i førersetet og vet hvor ferden ender.
Skjønner du?

Jeg kjenner en del HR-folk som er veldig flinke til disse HR-tingene sine, de som vet at de jobber med mennesker og ikke økonomi og som fnyser av det dustete begrepet «humankapital», de som vet at de ikke har beslutningsmyndighet men som kompenserer med å vite hvordan de skal behandle mennesker.
Nå vet du det, også …
Tenk på den.
Tenk på hvem du skal snakke med.

Du får THE BRAND NEW HEAVIES med «You Are the Universe»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s