Jobbsøk som realityserie?

Det finnes overraskende mange mennesker som betrakter rekrutteringsprosjekter og jobbsøk som utsilingsprosesser i beste realityserie-ånd hvor de ikke tenker på hvordan man skal presentere og tolke verdibilde og personlighet, man smører på og trekker fra og legger til der det passer og som regel passer det ganske bra i følge dem selv …

Settingen fylles opp av sånne som liker å vise seg fram i roller som på en eller annen måte kan fremheve dem selv som en med peiling på hva de driver med og som sikler ut noen tips om hva som skal til for å «vinne» intervjuet og «konkurransen» om drømmejobben. For ikke å snakke om alle de som sverger til å vise prosessene sine på små skjermer og som forsøker å gjemme sin egen kunnskapsløshet bak verktøy, – hva med å ta hele greia litt lenger?
TV, folkens!
TV er tingen.
La dette reality-showet komme ut til en større masse!

Det er ille nok i seg selv at det finnes jobbsøkere og rekrutteringsfolk som er sånn, men det er like ille at det finnes «eksperter» og «veiledere» som forteller at det er sånn det skal være og sånn man må gjøre det hvis man skal komme noen vei.
Til og med folk fra NAV sier at det er viktig, – liten digresjon, men det bor en dame i nærheten av der hvor jeg bor som er ansatt i NAV og som ble irettesatt av en fin fyr som bor i den samme veien som jeg, var der dessverre ikke selv men fikk høre den fra han som er betraktelig mer troverdig enn henne, han hadde fått en lekse om den lange ledigheten sin fra denne dama som for øvrig ikke har noen annen virkelighetsoppfatning enn alt for mange år på skolebenken og rett inn i psykopatstilling i det offentlige. Han refererte til at han hadde vært i arbeidslivet i skesogtredve år og betalt sin skatt for å få velferdsamfunnshjulene til å gå rundt, da skulle for faen ikke hun fra dessertgenerasjonen komme her og komme her.
Ubetalelig.
NAV bruker for øvrig sjuhundre millioner kroner i året på forskjellige jobbsøkrelaterte poster som ikke har så mye for seg. Nok om det og back to reality, – jeg viser til dette med å betrakte rekrutteringsprosjekter og jobbsøk som utsilingsprosesser i beste realityserie-ånd og da kom jeg til å tenke på et kult plot for TV:
Se for deg tolv jobbsøkere på en lukket anstalt, en øy eller en låve eller hvor som helst bare ikke hjemme hos meg, som i hvert program får ulike prøvelser i form av grill og drill i intervjusettinger, tester og oppgaver og ulike stressøvelser hvor det bare er fantasien som setter grenser for hvor festlig det kan bli, de av dere som ser noe av den andre dritten som sendes i beste sendetid på TV kan sikkert forestille dere hva som det kan være mulig å finne på og det er jo ikke så rent lite …

Programserien sponses av selskaper som liker å sponse søppel på TV. Her er det med andre ord mange å velge mellom, – NAV velger jo sine samarbeidspartnere basert på pris, så denne får de gratis i tillegg til en liten smakebit på positiv omdømme.
Litt usikker på det siste, men reality-serier har jo en tendens til å skape litt liv og røre. Det er jo ganske lett å forestille seg et skjermbilde hvor vi ser en jente med underteksten «Silje (24) – Master i fnis og fnas» som gråter sine modige tårer og viser sin skuffelse over at hun må reise hjem uten mulighet til å virkelig få vise hvem hun egentlig ønsket å vise at hun var.
– «De ga meg ingen virkelig sjanse … jeg er jo kvalifisert …»
Der sikrer du det vi snakker om i morgen, tenker jeg.
Programserien sponses også av det norske folk med meninger om mye og mangt fra egen sofa så fremt det er mulig å stemme på SMS og her kommer vi til selve poenget med plottet som handler om å stemme ut en deltager i hvert program.
Likheten med virkeligheten er nærmere enn du tror.
Reality-TV, ikke sant …
Nå?
Hva sier dere til det, folkens?
Tror dette kunne blitt et artig konsept.
Jeg har en del mediefolk i nettverket mitt, og skal ikke se bort i fra at en eller annen plukker opp tråden.

Litt usikker på hvem som hadde gjort seg som programleder for et sånt konsept, – Dorthe Skappel, kanskje?
Hun skjønner seg jo på sånne ting som handler om hvem som skal ut og hvem som skal inn. Alternativt en avdanka sportsidiot, det handler jo om å vinne intervjuet og konkurransen om drømmejobben og det er jo en del av de som bare sitter å venter på å komme seg opp av kjelleren …
Jeg ser også for meg ett eller annet dommerpanel hvor noen av de som tror det er fint å vise seg fram på forsiden av VG eller på karrieresidene i Aftenposten, TU eller DN kan få litt mer av den plassen som de er så kåte på.
Det viktigste er jo å vise seg fram.
Bli en snakkis.

Du skal få et lite karrieretips sånn på en fredag, – tenk tanken på å treffe noen helt andre mennesker enn de som du vanligvis surrer med.
Få litt annen luft.
Tenk til og med tanken på å være litt alene, gå deg en tur i skogen eller langs et vann eller finn et sted som kan gi deg et annet lys. De som ikke skjønner baktanken, kan fortsette å gjøre det som de alltid gjør og alltid vil gjøre.

4 kommentarer

 1. De som vinner realityserier er ikke bare flinkest til å løse oppgaver, men også dyktige på å psyke ut motstanderne, opptre falskt og være nådeløse. Jeg er ikke sikker på at jeg ville ønsket å jobbe sammen med en slik vinner… På den annen side ville det blitt fantastisk TV ut av det.

  Likt av 1 person

 2. Er ikke dette egentlig prøvd ut? Donald Thrumps serie «The apprentice» – ikke kjendisutgaven, er vel akkurat det du skriver om her. Det er til og med prøvd ut på norsk med Nikitagründer Inger Ellen Nicolaisen som programleder.

  Likt av 1 person

  1. Hmm, du kan ha rett – sier litt om hvor mye jeg selv ser på søppel-TV, så takk for korrigering :)

   Julekalender-tips, 24 jobbsøkere på NAV-kurs hvor en sendes hjem hver dag og «vinneren» får praksisplass hos Innovasjon Norge eller noe som ligner.
   Her er det mange muligheter!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s