Jobbsøkertips – snakk som et menneske til et annet menneske

Jeg har publisert en tekst på en karriereside til glede for flinke studenter, – jeg har snakket om overgangen fra skole til arbeidsliv med fokus på møtet mellom deg som jobbsøker og den som bør høre på historien din.
Jeg velger å legge den ut på egne sider i tillegg.

Jeg holdt et foredrag i helgen hvor jeg trakk fram en tidligere undersøkelse som viste at de fleste av utøvende beslutningstakere ønsker en samtale og ikke en eller annen presentasjon med fancy virkemidler.
Det spiller ingen rolle om det er et salgsmøte eller et jobbintervju eller noe annet.
Det går ut på det samme.
Det handler om historiefortelling.
Det handler om å vite hva man snakker om.

Jeg har alltid sagt at man skal være forsiktig med bruk av virkemidler fordi det har en tendens til å stjele fokus. Du må gjerne ha med deg noe, enten det er i foredrag, salgsmøte eller jobbintervju, men fortell innledningsvis at du har med deg noe som du legger igjen når dere er ferdig.
Da kan du samtidig fortelle at de som skal høre på slipper å notere noe.
Da er du smart.
Da har du kontakt.
Jeg har truffet mennesker som er så redd for å ikke fremstå som smarte nok at de må ha med seg papirene sine i et jobbintervju, som om de er så usikre på sin egen kompetanse at de må klamre seg til papirene sine og håpe at de snakker for seg selv.
Det gjør de ikke.
Det er mulig det er en stor hemmelighet.
Det er derfor jeg sier det.
Det blir det samme i salgsmøter hvor jeg har truffet mennesker som sitter og peker på brosjyrer med bilder fra bildebaser, det er da jeg pleier å strekke meg over bordet og legge materialet til side.
– «Sånn», sier jeg og lar hånden gå frem og tilbake foran ansiktet mitt for å vise at jeg er et menneske som ønsker å høre fra et annet menneske.
– «Nå kan du snakke til meg … fortell meg hvorfor jeg skal handle av deg».
Det er da det blir moro.
Det er kanskje feil å bruke begrepet «moro» siden det kan gi indikasjoner på at jeg er en fyr som morer meg på andres bekostning, men faen heller, det dreier seg om relasjonsbygging, det er du og jeg som skal gjøre noe sammen og da blåser jeg i bilder og historier som ikke handler om oss.

Jeg snakket med et rekrutteringsselskap i forrige uke som ønsker et samarbeid, jenta på den andre siden av bordet la ut om virksomhetens lange historie og hva de hadde fått til og høflig som jeg er så lot jeg henne snakke ferdig før jeg spurte henne om dette var noe som hun og hennes eksisterende kollegaer hadde vært med på og da ble det stille.
– «Gammel moro», smilte jeg.
– «Kan du ikke heller snakke om det som er morsomt med deg og dine?»
Hun skjønte ikke hvor jeg ville.
Hun skjønte ikke at det handler om det eneste som betyr noe når et menneske skal fortelle noe til et annet menneske, det som går ut på at du skal vite hva du skal si og hvorfor du sier det du sier.

Jeg er sikker på at du har vært på foredrag hvor den som snakker er mer opptatt av å kjøre gjennom x antall sider i presentasjonsmateriellet sitt og mumle mumle mumle og bli fort ferdig i stedet for å forstå seg på viktigheten av hva som faktisk når fram til publikum.
Det handler om å gi gode opplevelser.
Det handler om å by på seg selv.
Jeg finner det faktisk ganske lett å trekke paralleller mellom et foredrag og et salgsmøte eller jobbintervju hvor forskjellen på en foredragsholder og en god foredragsholder er en som klarer å gi publikum opplevelsen av å få det som de forventer og gjerne litt ekstra. Bare sånn for orden skyld, så minner jeg om at du kan bytte ut begrepet «foredragsholder» med selger eller jobbsøker.
Eller noe annet.
Det går ut på det samme.
Det er mange som forbereder manus eller hjelpemidler, og det har faktisk en tendens til å bli helt feil.
Det er lett å miste publikum.
Det beste er at du bruker deg selv for alt du er verdt og det betyr egne ord og ingen overdrivelser med fakter eller overdreven gestikulering selv om du godt kan kline til med litt «snert» og «gags».
Kjør standup.
Hvis du får til dette på et jobbintervju, uoppfordret, så er det liten tvil om at du kommer til å få jobben.

Hans Geelmuyden:
– «Den som behersker arena, rolle og historie styrer kommunikasjonen …»

Husk at tilfeldigheter og detaljer kan være avgjørende for presentasjonen din, tenk at du kan dra fordel av alt som kan dukke opp, litt sånn som Askeladden. Du skal skape en «greie» mellom deg selv og publikum, og selv om det er umulig å beskrive hva denne greia er så er det din jobb å finne ut av det. Det er som regel snakk om en eller annen form for improvisasjon, noe som du kan snappe opp og som er aktuelt her og nå og som du skjønner vil funke bra i den settingen som du befinner deg i her og nå.
By på deg selv.
By på fine bilder.
Da tenker jeg selvfølgelig på bildene som du skaper fra presentasjonen din.

Når du kommer til et jobbintervju, så skal du selge deg selv
Jeg er sikker på at du har lest dette eller noe som ligner fra en eller annen som kaller seg «ekspert» eller «veileder» eller «instruktør» eller «coach». Jeg nevner en rekke andre steder på disse sidene at dette ikke er noe annet enn en frase, men det er en dum frase som blir en forsterker for denne konkurransetankegangen som ikke hører hjemme i rekrutteringsprosjekter.

Slik kan du vinne intervjuet!
Jeg er sikker på at du har lest noe av det også, og mitt råd er å bla deg videre til noen andre sider. Ja, så er kanskje dette også bare en frase, men det er en frase som er så dum at det ikke gjør annet enn å underbygge egen frykt for at det som du i utgangspunktet hadde tenkt å presentere blir umyndiggjort. De som skriver noe av dette er antageligvis de samme som har lange og tåpelige formaninger rundt det som handler om hvordan du skal skille deg ut …
Tull og tøys, med andre ord.

Når du først har kommet deg inn i et intervju, så handler det om noe helt annet.
Nå skal du bevise og bekrefte.
Husk at det er du som skal eie initiativet.
Husk at du skal glemme alt som handler om tips og forberedelser på hva som er «riktig» eller «galt».
Husk at det handler om deg.
Noen oppfatter det som et skuespill.
Noen strekker den litt lenger og oppfatter det som en flørt.
Du kan oppfatte det som hva du vil, men husk at dette er mennesker og miljø som du skal tilbringe mesteparten av tiden din sammen med. Det er derfor jeg er veldig opptatt av at alt skal være «riktig» og da er det din oppgave å være klar over hva du legger i dette begrepet med å være riktig.
Noen oppfatter det som en dans.
Den sammenligningen liker jeg godt.
Hvis det er du som byr opp, så bør du helst være kjent med rytmene …

Jeg må for øvrig si at jeg opplever det som litt paradoksalt at det finnes «eksperter» og «rådgivere» som legger opp til at man skal pugge seg til noe som man egentlig ikke vet hva er. Man kan selvfølgelig snakke om bevisstgjøring og sånne ting, men jeg er sikker på at de fleste mennesker innerst inne vet hva de kan gjøre og hva de vil gjøre. Det er dette som er grunnlaget i historien din og dette som ligger innerst inne eller et annet sted som kan gjøre deg annerledes enn de andre og som gjør deg til en «vinner» eller en som «skiller seg ut».

Peptalk til deg selv:
Jeg kan ikke klage på omgivelsene og omstendighetene.
Nå er jeg her og det er nå det gjelder.

God kontroll handler om hvor godt jeg står i egen rolle.
God kontroll handler om å eie initiativet og vinne det tilbake hvis jeg mister det.

Samspillet mellom en god historieforteller og sosial innlevelse skaper åpninger.
Det handler om å sette sjansene.
Det skal jeg få til.

Du får JAD & THE LADYBOY med «What Sound»

4 kommentarer

  1. Takk for i dag og takk for at du deler din kunnskap og din glede for faget ditt.
    Ser fram til å være i nettverket ditt og håper på flere anledninger til gode innspill og den dagen hvor jeg kan gjøre det til en gjensidig greie :)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s