Akademisk utvanning

Jeg fikk en henvendelse fra en journalist som ønsket påfyll på en kommentar jeg la inn på en tekst i VG og som handler om de som ikke får jobb i samsvar med sin lange utdannelse, – enda en tekst med akademisk pjatt for å styrke påstanden om at lang utdannelse er identisk med å fremstå som kvalifisert.
Gjesp …
Det er skremmende at en fyr fra akademia får spalteplass for å kalle det for et «omfattende problem» og får lov til å fortsette med å melde at det ikke hjelper med fine formuleringer fra politikere når han selv ikke gjør noe annet enn å formulere budskap som underbygger tåpelige tvangstanker og valgte sannheter, refererte til det berømte «Thomas-teoremet» som godt grunnlag når dette bringes på bane og fortsatte med å fortelle at jeg treffer en del mennesker som forteller at de er høyt utdannet og klager over at de ikke får jobb, spør hva de forventer og får sjelden noe annet svar som ikke har sammenheng med samfunnsmessige strukturer og bortforklaringer i stedet for at de åpner øya for at definisjonen på å fremstå som «kvalifisert» ikke begrenser seg til egen puggekompetanse.

Jeg er kjent for å spille til fløyta går og fortalte om en hyggelig jente som jeg traff for ikke så lenge siden som har vært med på et program for jenter med høy utdanning og flerkulturell bakgrunn, en jente som fortalte om et opplegg som hadde mer fokus på alt som er rundt enn det som er i midten. Journalisten ba meg konkretisere og jeg konkretiserte med å si at jenta jeg viste til aldri har tenkt på at hun har flerkulturell bakgrunn, hun ble meldt inn i dette opplegget av en ivrig saksbehandler som dyttet henne inn i en rolle hvor hun følte seg tvunget til å flagge en sak på bekostning av sine egne forutsetninger for å lykkes på arbeidsmarkedet.
– «Ganske sterkt, ikke sant?»
– «Jo», nølte journalisten og spurte om hun kunne sitere meg på alt dette.
– «Selvfølgelig», svarte jeg da.
– «Hvorfor i all verden skal du ikke kunne gjøre det?»
Journalisten sa at det ikke er så mange som tør å si det på den måten og bli sitert på hva de fleste tenker men ikke tør å si, – jeg svarte at det kanskje er noe av det som er problemet …

Jeg fortalte at jeg treffer en del mennesker som overrasker meg med å vise hvor lite bevisst de er rundt sin egen kompetanse, de som ikke klarer å formidle hvem de er og hva de kan og hva de mener at de kan gjøre med det som de mener at de kan hos den aktuelle virksomheten de har søkt seg inn i.
Jeg fortalte at de ikke skjønner spørsmålet.
Jeg fortalte at det eneste svaret jeg får er at de oppfatter seg som «kvalifisert».
Jeg fortalte til og med at jeg tror noe av årsaken kan spores tilbake til de som ødelegger instinktene deres ved å innsmigre seg tillit med å innprente dem om å fremstå som «kvalifisert» på bakgrunn av misbrukt tid på skolebenken, oppildnet av forskjellige heiagjenger som trigges av dette sterke behovet for å vise at de er med på å dytte dem opp og fram og inn i roller som ikke rimer med forutsetninger.

Jeg rakk til og med å si at det er trist å lese at Erna Solberg ikke klarte å finne på noe annet å si enn å trekke fram en greie med NOKUT og turbo-ordninger som skal tilrettelegge for at arbeidslivet kan sjekke dokumenter fra høyere utdanningsinstitusjoner i andre land.
Hva faen er det?
Flere verktøy for folk som trenger å skjule sin egen kunnskapsløshet?
Her kunne hun med fordel ha referert til Robert Eriksson som er i gang med oppryddingen, antydet et smil i den andre enden og følte at journalisten var på glid men at jeg selv var på overtid i forhold til en annen avtale.
– «Jobbsøkerkurs», avsluttet jeg.
– «Seriøse jobbsøkerkurs som tar for seg det eneste som betyr noe i en jobbsøkerprosess …»
– «Og det er?»
– «Jobbsøkeren».
– «Ehh … jobbsøkeren?»

Og forresten, – hvis du er usikker på hva jeg mener med seriøse jobbsøkerkurs så klikker du på fanen på toppen av denne siden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s