Jobbsøkertips – eierskap og ansvar for seg selv og sitt …

Eierskap og ansvar for seg selv og sitt.
Hmm.
Jeg tror at det er den største utfordringen til de fleste jobbsøkere som har lest seg bort på tåpelige tips om hva som er riktig og galt. Denne teksten oppsummerer et foredrag som kanskje kan være til glede for andre, – jeg har nemlig hatt gleden av å jobbe med en gruppe studenter hvor jeg innledningsvis ble litt overrasket over mangelen på forståelse for det som handler om å gjøre seg synlig gjennom alle kanaler og spesielt LinkedIn.
Det var noen jenter som heller ville bruke Face, men måtte innrømme at det ikke var så bra respons.
Jeg spurte hvorfor de trodde at de ikke fikk så bra respons, fikk ikke noe svar og valgte å svare selv.
Facebook er noe helt annet enn LinkedIn.
Facebook og Instagram er for narsissistene, – det er bare så jævlig synd at de har funnet ut at de må stikke seg fram på LinkedIn, også.

Det finnes tider hvor jeg kjenner på følelsen av at jeg står i en rolle som «ekspert» på samme linje som en del av de som jeg ikke har så mye til overs for og som messer om hva som er riktig eller galt i jobbsøkerprosesser. Nå har det seg sånn at de fleste henvendelsene jeg får om å være med i ulike karrierefora har bakgrunn i egne tekster, kommentarer og innlegg med tilleggskommentarer om at jeg ikke oppfattes som like grå og kjedelig som de fleste andre som mener at de har grunnlag for å si noe om jobbsøk og ansettelsesprosesser, det er jo ganske kult å høre, men likevel så opplever jeg det som litt vanskelig å komme med noe som oppfattes som belærende innspill til de som er selve inkarnasjonen på bruk av sosiale medier.
Nok om det.
Det går for øvrig ikke så lang tid før de skjønner at jeg vet hva jeg snakker om.

Det er mange av disse jobbsøkerne som beskriver seg som offensive og dynamiske og andre fjasebegreper som dekker noe av det samme, imidlertid er det ikke så mange som kommer med bedre eksempler enn å vise til at de er aktive og står på og sender ut mange henvendelser.
Det er da jeg kommer med det vanskelige spørsmålet:
– «Og så?»
Det er da det blir litt stille.
Det er da jeg gjentar spørsmålet og vet at det ikke kommer noen svar, lar det gå noen sekunder mens jeg tar en slurk kaffe eller cola eller hva jeg har foran meg før jeg forteller dem at digitale kanaler er paradoksalt nok med på å pasifisere jobbsøkerprosessene deres, – det er bra for å gjøre seg synlig, men så stopper det opp.
Det er da jeg spør hvorfor de tror at det er sånn.
– «Det er mange søkere», sier en.
– «De har jo ikke tid til å behandle alle …»
– «Tøffere arbeidsmarked», sier en annen.
– «Større krav til kompetanse …»

Feil.
Dere legger skylden på alt annet og alle andre enn dere selv.
Dere er ikke offensive og dynamiske når dere ikke gjør annet enn å stå på ved å sende ut mange henvendelser.
Dere glemmer eierskap.
Dere glemmer å ta ansvar for deres egne prosesser.
Dere skylder på andre.

Det blir som regel stille når jeg sier det sånn, senkede blikk og og sånne tankefulle ansiktsuttrykk som gjør at jeg får lyst til å komme med noen tilleggskommentarer om studieveiledere.
Jeg lar det være.
– «Det er bare det», begynte en jente på første rad.
– «Jeg er på LinkedIn og har fått noen bra kontakter … jeg tror i hvert fall at de er bra … jeg legger også merke til at det er flere som er inne og ser på profilen min, men det skjer jo ikke noe … hva skal til for at jeg skal komme på intervju og bevise at jeg er kvalifisert?»

Du kan ikke sitte og vente på at noen skal ta kontakt med deg.
Du må ut.
Du må møte mennesker, se på dem og ta på dem og snakke med dem.

Det begynner med arbeidet med å finne ut hvem du skal møte og hvorfor du mener at det er viktig for deg å møte akkurat dem. Deretter må du skjønne at du hverken skal på intervju eller opp til eksamen, men at du skal møte et menneske som kanskje kan fortelle deg noe smart og til og med åpne noen nye dører.

Du skal fortelle hvem du er og hva du kan og hva du mener at du kan gjøre med det du kan for at de som du snakker med ser verdien av å bruke tid på deg.

Og så en stor hemmelighet, – husk at det er mange definisjoner på hva det vil si å være «kvalifisert».
Jeg er møkka lei av de som tror at de har papirer som kan snakke for dem.
Du må også huske på at du ikke bare skal «være» på LinkedIn, men du skal være aktiv med å skrive innlegg i grupper som dekker faget ditt og interessene dine, kommentere andres tekster og ikke være redd for å by på deg selv med falsk frykt for at det kan finnes noen som ikke liker det du mener.
Husk at fordelen med å tørre å være seg selv er at du slipper å bruke mye tid på folk og fe som ikke er verdt en henvendelse fra deg.
Skjønner du?

Anbefalte tekster:
Overgangen fra student til jobbsøker
Menneskene på den andre siden
Jobbsøkertips – sett filter på karrieretipsene!
Jobbsøkertips – hold deg unna HR-folkene!

Og sist men ikke minst, – Det Unike Jobbsøkerkurset!

Du får TEARS FOR FEARS med «Badman’s Song»

5 kommentarer

  1. Meget bra kurs! Du formidler på en måte som gjør det lett for oss å skjønne hva det handler om i tillegg til at du vet hvordan du behandler andre mennesker.

    Liker

  2. Jeg sitter med kompendiet ditt og tenker, sånn sett i ettertid, at det er ganske utrolig hvor mye du klarte å bake inn på disse tre seansene i forhold til hvor mye tid og hvor omstendelige jeg oppfatter mange andre som tror at de snakker om det samme, kanskje fordi du ser oss på en annen måte og tør å forvente mer av oss som sitter foran deg. Det er bra og jeg har lært utrolig mye om viktighet av nettverk og det som du sier handler om å by på seg selv og være seg selv. Nå gleder jeg meg til jobbintervju i neste uke og vet hva jeg skal gjøre, og kan forresten ikke huske at jeg noen gang har sagt at jeg gleder meg til jobbintervju.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s