Jobbsøkertips – derfor får du ikke jobben

Det finnes en drøss med tekster som handler om hvordan du kan «vinne» intervjuet og «konkurransen» om drømmejobben, hvordan du kan trene deg opp til å virke «overbevisende» når du skal snakke om dine negative sider og hva som det kan være «smart» å si når du blir konfrontert med et hull i CV’en.
Grøss.
Jeg holdt et foredrag på en skole i går, og det siste spørsmålet jeg fikk fra en i salen var at jeg skulle komme med ett jobbsøkertips og bare ett.
Det var da jeg sa det.
– «Glem alt som heter jobbsøkertips».
Det måtte selvfølgelig komme et oppfølgingsspørsmål, dere kan tenke dere hva det var når jeg sier at mitt påfølgende svar var som følger:
– «Vær deg selv og vær stolt av det … konsekvensen kan selvfølgelig være at du ikke får jobben, men det spiller ingen rolle hvem som får den når ikke du får den som konsekvens av å stå i rollen som deg selv …»
Jeg hadde allerede snakket om de tingene som jeg liker å snakke om i opplegg som dette, selv om det er litt kjipt å skvise det sammen på bare en time valgte jeg å grovsortere med tanke på hvem som var publikum og fikk rom for noen ekstra minutter hvor jeg la inn underlagsmateriale som underbygger svaret på det siste spørsmålet.

Hvorfor blir virksomheter i bemanningsbransjen sitert på karrieretips når de ikke praktiserer noe av dette selv ved å sverge til tåpelige verktøy og flatpakket fjas som de kaller intervjuteknikk?

Hvorfor blir jobbsøkere påtvunget tillit til «forskning» og «undersøkelser» som handler om hva som er riktig og galt, – gjerne servert som akademisk pjatt fra sånne som ikke kjenner mekanismene i det virkelige arbeidslivet eller dynamikk i kollegiale relasjoner og forsterket med oppgulp fra de som tjener pengene sine på lisenser på tester og verktøy som paradoksalt nok gjør hele greia mye vanskeligere enn det er?

Hvorfor er det de samme virksomhetene som får spalteplass som bunner kandidatopplevelsesundersøkelser?

Men tilbake til overskriften, – derfor får du ikke jobben?
Jeg tror du skjønner hvor jeg vil og det handler selvfølgelig om at det er ganske vanskelig for deg å ignorere alle «jobbsøkertipsene» som finnes der ute.
Du kommer ikke en gang med i betraktningen.
Tenk nytt.
Glem emballasjen og presenter deg som deg selv.


Anbefalte tekster:
Sett filter på karrieretipsene
Look Who’s Talking
Løp og kjøp en kursplass

Det er vår og snart sommer, høsten kommer tidsnok og hvis du vet at du befinner deg «der» så bør du definitivt begynne å tenke på å gjøre noen grep, – høstens kursplasser begynner å fylles opp

You’ve gotta get on the groove
If you want your body to move

4 kommentarer

 1. Herlig tekst!
  Jeg har lagt merke til at en del av hodejegerne motsier seg selv med tekstene sine når de publiserer tipsene sine mens de forventer noe helt annet når de ber om henvendelser. Latterlig at de skriver at en cv skal se ut på en eller annen måte når kanidatene siles gjennom webcruiter og annet ræl.

  Og intervjutips? Herregud, de sitter på den andre siden av bordet med spørsmålene sine og klarer hverken å tolke svarene eller mennesket bak. Jeg deler postene dine og fikk melding fra en kar i nettverket mitt som hadde oppsummert kunnskapen sin på en helt annen måte etter tips om å fremstå sånn som han selv ønsket å fremstå. Det var riktignok en stilling som gikk utenom disse bemanningsselskapene men han fikk jobben basert på å være seg selv.
  Det eneste tipset som fungerer!

  God helg!

  Thea :)

  Likt av 1 person

 2. Har klippet inn teksten din i vårt eget innlegg hvor vi tar for oss «mystery applicants» og kandidatopplevelser, et godt eksempel på hvem som stjeler spalteplass når de ikke lever opp til sine egne innspill.

  Trist at mediene og veiledere ikke sjekker kildetipsene sine når de tar ord fra Manpower og Dynamic people og Centric for god fisk når det egentlig er usmakelig fisk.

  – Malin

  Likt av 1 person

 3. Jeg har fått sluttpakke og gruer meg til å bli jobbsøker, sitter i en rolle hvor jeg har kontakt med bemanningsbransjen og der er det ikke mye viten å snakke om. Innkjøp er fastlåst i avtaler og kontrakter og vil ikke høre på hverken oss i hr eller linjeledere. Jeg skriver at jeg gruer meg fordi jeg vet at det er bemanningsbransjen som jeg dessverre kan risikere å møte på når jeg skal starte aktivitetene mine, latterlig å lese og høre om tipsene som de presenterer når de har mer fokus på å fryde seg i maktposisjonen sin.

  Leste kommentaren fra Malin og må si meg enig, fint å få det ut. Jeg var hos Manpower i går og forsøkte å komme med noen smarte spørsmål rundt fag og kultur hos en kunde som selvfølgelig var anonym, fikk høre at det ikke var jeg som skulle stille spørsmålene her :(

  Liker

 4. Du glemte et viktig poeng i den gode teksten din:
  HUSK AT ALLE REKRUTTERINGSPROSJEKTER LEVER SITT EGET LIV

  Jeg tror at det er et av mine favorittbegreper når det kommer til det som handler om jobbsøking, selvfølgelig sammen med den som handler om å kunne fortelle hvem du er og hva du kan og hva du mener at du kan gjøre med det du kan for at de som du snakker med ser verdien av å bruke tid på deg.

  Ellers alt vel :)

  Klem, HM ♥

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s