Jobbsøkertips – lag dine egne referanser

Jeg nevner en rekke steder på disse sidene og i ulike karrierefora hvor jeg beveger meg at det er viktig for seriøse jobbsøkere å gjøre seg synlig i alle kanaler. Jeg nevner det fordi jeg treffer en del mennesker som gremmes eller skjemmes eller er redd for at andre skal tro og mene noe om dem i en verden som har blitt regulert til en plass hvor det finnes noen som mener at det ikke er så smart å skille seg ut, – paradoksalt nok de samme menneskene som liker å republisere tekster om de som finner drømmejobben ved å printe søknadstekster på juicekartinger og sende ut bildeserier på Instagram …

Du må finne din greie.
Du må finne ut hva som passer deg og ditt.

Jeg snakker mye om eierskap og forankring og hvorfor det ikke holder å sitte og glane på stillingsportaler og slenge inn en søknad når en eller annen har punchet inn en tekst som rimer med noe som du tror du kan, ofte til mennesker som hevder at de har et godt nettverk og følger opp med det obligatoriske spørsmålet som handler om hvorfor i all verden de ikke bruker nettverket sitt. Noen svarer at de ikke vil mase – eller spamme – og litt senere så forteller de at mennesker i nettverket deres ikke går av veien for hverken å publisere bilder av maten som de skal spise eller sure tær på badestranden.
– «Det er jo noe annet», sutres det.
– «Nei», svarer jeg kort.
– «Spinn deg et nytt nettverk …»
Deretter sklir jeg inn på dette som handler om referanser, disse menneskene som alt for mange tror er en sjef eller en leder men som egentlig handler om hvordan du kan gjøre deg synlig i kanaler som målgruppen din befinner seg i.

Det handler om å treffe de som du bør treffe.
Det handler om å kunne fortelle hvem du er og hva du kan og hva du mener at du kan gjøre med det du kan for at de som du snakker med ser verdien av å bruke tid på deg.

Det er ikke den som du snakker med i denne fasen som skal ansette deg, det er ikke her du skal briljere med alt du har lært at det kan være smart å si på et jobbintervju, men det er her du forteller at du ser etter en ny jobb og så får du vedkommende til å spr det glade budskap i sitt eget nettverk.
Vel og merke hvis du har en god historie.
Vel og merke hvis du forholder deg til troverdighet, tillit, takt og tone.

Vis at du kan faget ditt.
Vis at du er glad i faget ditt.
Vis at du er deg selv, – skap din egen merkevare.

De som er kjent med meg og mitt har kanskje lagt merke til at jeg av og til legger ut en snutt på LinkedIn hvor jeg skriver noen ord om en eller annen i nettverket mitt som ser etter noe nytt, jeg linker inn profilen deres og ser hvor raskt budskapet sprer seg utover.
Det funker.
Det funker fordi jeg har et nettverk med flinke folk som skjønner hva dette går ut på.
Det funker fordi dette er innhold fra mennesker som klarer å formidle hvem de er og hva de kan, – av og til så kliner de til med litt snert som virkelig får en eller annen der ute som de ikke vet hvem er til å fatte interesse for dem. Og er det ikke rart, – det er jo dette mennesket som du egentlig ikke vet hvem er som kan avgjøre om du er kvalifisert eller ikke.
Du, – som sier at du har en god CV …
Du, – som lager god søknadstekst i Times New Roman på tre kvart side …
Du, – som har dobbel master eller erfaring som toppleder eller diplom som årets selger …

Men av og til å går det galt, et av disse innspillene gikk noen runder i nettverket mitt og endte opp i fanget hos en dame som er ansatt som rekrutteringsansvarlig hos en ledende aktør med nedslagsfelt som var midt i blinken for den konkrete jobbsøkeren. Hun sendte meg en melding hvor hun fortalte at de ikke kan ta kandidater fra andre rekrutteringsselskaper som de ikke har avtale med og ba meg om å slutte å sende slike salgsfremstøt.
Er det mulig?
Ja, alt er mulig når det finnes mennesker som ikke vet hva de jobber med.
Til hennes forsvar, så har hun en LinkedIn-profil med åttifire kontakter som ikke er relevant for eget fagfelt.

Jeg blir nesten litt skremt når det finnes mennesker som hevder at de jobber med rekruttering som ikke ser verdien av nettverk og som ikke skjønner at arbeidet deres handler om menneskelige relasjoner, at man må tro på de samme tingene og være trygg på at begge parter vil representere hverandre på en god måte …

Men du, – hva er egentlig en god referanse for en seriøs jobbsøker?
Jo, det er en person som kan spille deg inn i jobbsøkerprosessen din eller dytte deg opp og fram. Det er ikke nødvendigvis en tidligere sjef eller leder som du har snakket med på sommerfesten og som til nød kan bekrefte at du har vært ansatt i avdelingen hennes i det og det tidsrommet. En god referanse for en seriøs jobbsøker er en som kjenner deg fordi du har vært åpen og ærlig, en som kan bekrefte hvem du er og hva du kan og som skjønner hvordan du bruker noe av det som du mener at du kan.
Tenk på dette neste gang du sier at du har et godt nettverk …

Anbefalte tekster:
Referanser i glass og ramme
Hvordan vil du bli husket?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s