Gode referenter i kandidatopplevelsesundersøkelser

Jeg var i et møte med et bemanningsselskap i dag, jeg hjelper en virksomhet med utvikling av rammeavtaler og dette var et oppfølgingsmøte med et av selskapene som har meldt seg på og presentert sin fortreffelighet, jeg hadde lyst til å møte dem på deres egen hjemmebane for å komme litt dypere under huden på dem og snakke om de tingene som man ikke finner ut av på sterile salgsmøter.

Gode rekrutteringsmennesker jobber med vissheten om at arbeidet handler om menneskelige relasjoner, man må tro på de samme tingene og være trygg på at alle parter vil representere hverandre på en god måte.

Jeg satt igjen med tre selskaper og ett av dem skulle ut, jeg var ganske sikker på at jeg var på riktig sted, det stedet som egentlig var feil, signalene var ganske klare og nå ventet jeg bare på den endelige bekreftelsen som skulle få dem til å melde seg ut.
– «Kandidatopplevelser», begynte jeg.
– «Hva tenker dere om det?»
– «Der er vi gode», smilte hun.
– «Fortell».
– «Hva vil du vite?»
– «Alt …»
Hun rettet seg litt opp i stolen, samlet sammen papirbunken foran seg og gjorde seg klar til å fortelle alt, noe som var ganske fort gjort, hun fortalte at alle vikarene deres svarte på et evalueringsskjema som resulterte i meget gode tilbakemeldinger.
– «Ja», nølte jeg.
– «Men hva med de andre?»
– «De andre?»
– «Mulig at jeg forstår deg feil», begynte jeg.
– «Men du viser til alle vikarene som jobber for dere … hva med de som søker seg inn til dere og som blir kalde i basene deres?»
– «De er jo ikke i jobb for oss …»
– «Nei», smilte jeg.
– «Men de har likevel rukket å få et inntrykk av dere gjennom respons eller heller mangel på respons … husk at det er hvordan dere behandler deres viktigste aktivum som påvirker virksomhetsvaremerket deres, alle menneskene som står på utsiden har større verdi enn ordene som dere klipper ut fra personalhåndboken og legger ut på nettsidene deres … vi ønsker å samarbeide med en aktør som gjenspeiler vår egen holdning til akkurat dette».
– «Vi får ganske mange henvendelser fra de som vil jobbe for oss», begynte hun og så tok det litt tid før hun fortsatte å si noe, eller hadde tenkt å si noe uten at hun kunne komme på noe mer å si, som om det hun hadde sagt var nok.
– «Ja», svarte jeg omsider og la til at det skulle bare mangle, det er jo jobben deres.
– «Jeg tror jeg vet hvor du vil», fortsatte hun.
– «Men vi drives jo av å selge … eller levere … og det er jo det som vi gjør så godt og som gir oss denne store kandidatstrømmen».
– «Men hvorfor klarer dere ikke å gi jobbsøkere en profesjonell tilbakemelding?»
– «Definisjonen på profesjonell tilbakemelding», nølte hun.
– «Vi oppfordrer til at de legger seg inn i basen vår, og så tar vi kontakt hvis det dukker opp noe som passer … det er jo en helt vanlig måte å jobbe på …»
– «Jeg treffer en del jobbsøkere som forteller meg at de har lagt seg inn i basen deres», begynte jeg.
– «Jobbsøkere som ikke får tilbakemelding på hvorfor de ikke hører noe fra dere når dere publiserer stillinger som rimer med hva de har punchet inn … er ikke det rart?»
– «Rart?»
– «Ja».
– «De … er kanskje ikke aktuelle …»
– «Men dere har jo ikke snakket med dem?»
– «Kanskje ikke alle», svarte hun kort.
– «Eller … det er jo sånn at vi, eller man oppfordrer jo alle som registrerer seg i basen om å følge med på det som vi publiserer … ja, de må jo følge med på aktivitetene våre … og ta kontakt».
– «Skjønner det», nikket jeg.
– «Og når de gjør det, så får de den samme meldingen på nytt, den som sier at de må legge seg inn i basen og så blir de kontaktet hvis de vurderes som aktuelle … er det ikke litt rart?»
– «Vi har en ganske stor CV-base», nølte hun.
– «Ja», svarte jeg.
– «Og det er jo fordi dere messer om denne basen til alle som tar kontakt, alle de som tror det er noe i den andre enden når de ser stillingsannonsene deres … da er det heller ikke så rart at det er ganske mange som ikke ser poenget med å legge seg inn i basen deres når de vet at de likevel ikke får respons … og spesielt ikke med vissheten om at det som kommer ut i den andre enden er ditt viktigste salgsargument i møter med nye kunder … det er i hvert fall sånn jeg oppfattet dere på det første møtet vårt».

Jeg repeterer denne:
Gode rekrutteringsmennesker jobber med vissheten om at arbeidet handler om menneskelige relasjoner, man må tro på de samme tingene og være trygg på at alle parter vil representere hverandre på en god måte.
Snipp snapp snute.
Du er ute.

Jobbsøkere må finne seg i mye rart, men hvis man skal være med på leken så må man tåle steken. Punching i CV-baser og elektroniske rekrutteringsverktøy, møter med sjablongspikkere og selvutnevnte eksperter som paradoksalt nok ikke kan vise til egen erfaring fra det som de finner ut at de skal snakke om.
Sånn er det bare.
Jeg kjenner flere jobbsøkere som har tatt initiativet til å takke for seg og følgelig melde seg ut av prosessen, selv om jeg innrømmer at jeg syns det er litt kult og at det står respekt av det, så vet jeg like godt som dem selv at de har eliminert en mulighet.
Sånn er det bare.
Man kan ikke skylde på omstendigheter eller rammer eller noe annet.
Man kan faktisk ikke skylde på andre enn seg selv.

Når jeg sitter sånn til at jeg skal treffe en del av disse bemanningsselskapene, så slår det meg hvor like de er. Valget mellom det ene kontra det andre baseres på tilfeldigheter og lite annet. Kandidatmassen er stort sett den samme, de som legger seg inn i en base legger seg inn i en rekke andre og det er ikke så rent sjeldent at de samme kandidatene dukker opp fra ulike bemanningsselskaper. Vikarbyrådirektivet regulerer betingelsene, og da er det interessant å måle fortjenestesfaktorene mellom de ulike timeprisene som de opererer med og artige innspill som skal forsvare de stive annonseringsprisene deres. For det er jo nå en gang sånn, at det ikke dreier seg om så veldig mye annet enn annonseringstjenester.
– «Det viktigste er prosessen», var det en som sa en gang men jeg var litt usikker på hva hun mente når jeg hørte hvordan hun snakket om prosesser.
– «Effektivitet», sa en annen.
– «Rask levering …»
– «Til riktig pris».
– «Kvalitet».
– «Stor CV-base».
– «Liten risiko for feilansettelser».
Det pleier å komme noen andre luftige argumenter også, men jeg syns det er litt rart at ingen nevner hvordan de jobber med kandidatene. Jeg blir også litt forundret over hvor nedlatende mange av disse «konsulentene» oppfører seg i møte med mennesker som kan være inntektsbringende for deres egen virksomhet eller til og med potensielle kunder i framtiden.
– «Registrer din CV i basen vår så tar vi kontakt med deg hvis det dukker opp noe …»
Det magiske ordet i denne setningen er «hvis», og det er et begrep som er like ullent som «kanskje». Det som uansett er viktig for en seriøs jobbsøker er å ta eierskap til sine egne handlinger og det forutsetter aktivitet, fokus og struktur. Jeg er også fristet til å trekke fram seleksjon, og det betyr at du må finne et selskap som dekker din næring og finne en som skjønner hva du kan og hva dette brukes til. Jeg treffer litt for mange mennesker som tror at et bemanningssselskap er bra fordi en venninne har fått jobb gjennom dem og anbefaler dem videre til alle som spør.
Nei, svarer jeg da.
Du må spørre deg selv.
Du må også huske på at du skal henvende deg til disse selskapene for å tilby din kompetanse og ikke for at en eller annen som er ansatt i dette selskapet skal «skaffe deg en jobb».
Det er viktig.
Bemanningsbransjen funker fint som bare det hvis du treffer noen som vet hva de driver med og hvorfor de driver med det de gjør.
Husk at det er menneskene som gjør forskjellen.
Ingenting annet.

Anbefalt tekst:
Beware of the Mystery Applicants


Disse sidene ble opprinnelig produsert for å gi karrieretips med filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør serveres med kaffe og ironimodus.

Klikk her for å komme til Den ultimate jobbsøkerboken

8 kommentarer

 1. Du skriver så bra og treffende om en sak få velger å skrive om at jeg får lyst til å klemme deg gjennom skjermen. Bemanningselskaper….aarghhh. Hvor skal jeg begynne… jeg har en tekst på lager om det her. Til meg som ikke har vært i jobb på noen år sier de det samme når jeg ringer for å vise min interesse på en stilling som matcher min arbeidserfaring » vi har mange gode kandidater, men vil kontakte deg om du er aktuell». Kan de ikke like så godt si det rett ut : vi har mange gode kandidater men en med hull i cv´en er IKKE en god kandidat, det er en uønsket kandidat». Da hadde de spart tiden til mange.

  Likt av 1 person

 2. Kjenner meg igjen i denne og hvem har vel ikke opplevd disse tilbakemeldingene når man forsøker å kommer seg inn til bemanningsselskapene om at man skal legge seg inn i basen og vente på sin tur, gjerne vurdert av en eller annen som ikke selv kjenner rollene som de forsøker å rekruttere til.

  Hold deg unna disse selskapene, sier jeg. De som er værst er jo de store, de som på en måte setter standarden for hvordan det bør være, kanskje fordi det har gått inflasjon i å ansette disse unge og dynamiske masterspirene som ikke skjønner en dritt :(

  Likt av 1 person

 3. Bemanningsbransjen består av telefonselgere som tilbyr dårlig annonsering.
  That’s it.
  Hvis du er jobbsøker, så må du gå direkte til bedriftene hvor det er mennesker som vet hva de jobber med og hva de ser etter.

  Liker

 4. Kjenner meg igjen her, ja!
  Tror jeg har registrert meg i det som er av baser, men likevel ser jeg stillingsannonser som passer til mine egne registreringer. Når jeg ringer for å følge opp, så kommer den ene tåpelige kommentaren etter den andre, kanskje som bekreftelser på at det ikke er alle stillingene som er reelle?

  Jeg klarte å mase meg inn på et møte med ett av dem, og traff en jente som nettopp hadde begynt i rollen som Senior Rådgiver, spurte hva som lå bak en sånn tittel og da viste hun til en dobbel master og erfaring fra telefonsalg!

  Likt av 1 person

 5. Alt handler om mennesker! Mennesker stoler på mennesker, og ikke på bedrifter.
  Iblant kan tester av ulike slag gi en bra indikasjon – også for de som blir bedt om å gjennomføre testen. MEN: «det viktigste er ikke testen – men resten» som en kollega av meg sier. Takk for nok et bra innlegg Morten, fortsatt god pinse

  Likt av 1 person

 6. Manpower?
  Jobbet for dem på nittitallet og da var de flinke. Nå er det ingen ting igjen bortsett fra smårips som ruller seg rundt i sitt eget søl :(

  HANNE

  Liker

 7. Veldig bra skrevet Morten . Muligens jeg ville bruke en annen sang fra Spandau Ballet i dette tilfellet :

  Du skriver at :
  Jeg kjenner flere jobbsøkere som har tatt initiativet til å takke for seg og følgelig melde seg ut av prosessen, selv om jeg innrømmer at jeg syns det er litt kult og at det står respekt av det, så vet jeg like godt som dem selv at de har eliminert en mulighet.

  Jeg er en slik jobbsøker.Grunnen til at har valgt å melde meg ut av prosessen er det som beskrives i »Positiv angst i individ, gruppe og organisasjon» av Paul Moxnes. Våre grunnlegende psykologiske behov for trygghet og vekst, som paradoksalt står i motsetning til hverandre. Og som dra oss i hver sin retning.
  Noen mennesker søker vekst, vell vitende at kan bare få det på bekostning og trygghet.
  Mens andre velger tryggheten og lever med en utilfredsstilt behov.
  Det er opptil hver enkelte å velge og man må har respekt for ens valg.

  Her kommer punktet med hvor profesjonelle er aktørene som forvalter menneskelige ressurser. Og jeg mener ikke kun rekrutteringsselskapene.
  Hvor kreves empati, forståelse og respekt for å Ikke bannlyse eller eliminere fra utvalget denne kandidaten.

  Slik som du har poengtert – det er menneskene som gjør forskjellen .

  Liker

 8. Jeg skulle på intervju hos Manpower på fredag, måtte vente i resepsjonen i tjue minutter før jeg gikk bort og spurte om han kunne ringe opp og spørre hvor lenge jeg måtte vente. Han fikk ikke svar og ringte til en kollega som fortalte at hun ikke hadde kommet tilbake fra trening. Jeg sendte en mail hvor jeg fortalte hva jeg mente og fikk et kort svar om at det var et godt tilbud til de ansatte med trening i arbeidstiden, som om jeg bryr meg om det liksom?

  Jeg tror likevel at jeg har Kelly på bånn av referanselisten min, der er det ikke så mange hjemme og det er dessverre riktig som du sier at denne bransjen ikke er noe annet enn annonseselgere.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s