Velkommen til fargespillet

Det bor en dame i veien hvor jeg bor som av og til benytter anledningen til å spørre om tips og råd rundt tingene som hun vet at jeg er god til å gi tips og råd til. Omstendigheter og tilfeldigheter har sørget for at tiden som jobbsøker har strukket litt ut etter at hun valgte sluttpakke for snart to år siden. Jeg vet at hun har vært på jobbsøkerkurs, og benyttet anledningen til å spørre hvordan det hadde gått.
– «Nei», smilte hun.
– «Ikke noe annet å fortelle som ikke når opp til hvordan du har beskrevet disse tiltaksaktørene gjennom tekstene dine … det er vel egentlig ikke noe annet enn tidstyveri fra mennesker som finner glede av umyndiggjøring av voksne mennesker … men nå har jeg begynt å jobbe, da».
– «Så bra», forsøkte jeg og ventet på fortsettelsen, det var noe i både stemme og blikk som fortalte meg at hun ikke var så veldig fornøyd.
– «Nei», svarte hun.
– «Det er jo egentlig ikke en ordentlig jobb … de fant ut av jeg var god på CRM-løsninger og trengte en kursinstruktør og før jeg visste ordet av det så sto jeg i en praksisplass … de oppfatter meg som kaninen i hatten mens jeg egentlig er katta i sekken … ha, de sier jo at det kan ende opp med fast jobb, men det er jo ikke dette jeg har lyst til å jobbe med … det skulle liksom være gulroten, men det er vel ikke noe som heter faste jobber i denne bransjen, er det vel … jeg følte meg egentlig litt dust, følte at jeg ble presset til å si ja siden det er en av forpliktelsene til jobbsøkere som snylter på NAV, ikke sant … det er jo det de sier, spirrevippene som jobber der og som ikke vet hvem som har lagt inn skattepengene sine for å bygge velferdsystemet … nå sitter jeg på isolat og har blitt fratatt muligheten til å fokusere på mine egne jobbsøkerprosesser … hva gir du meg?»
Jeg ristet på hodet, dette var kjent materie fra mennesker som finner glede av å utvise sitt mandat med å se verden gjennom systemer og paragrafer og virksomheter som måles etter fargene på excel-arkene sine.
– «Og vet du hva», fortsatte hun.
– «Dama på NAV sier at nå trenger jeg ikke å skamme meg over et hull på CV’en … er det mulig, jeg har da aldri skamma meg over det … hva faen har det med saken å gjøre, liksom … og hvordan i all verden kan det ha seg at mennesker som jobber der får lov til å snakke nedlatende om sitt eget virksomhetsfelt?»
– «Hvor lenge skal du være der?»
– «Det er jo tidsbestemt, men de vet jo ikke en gang om de kommer til å kjøre lignende kurs til høsten … greit for meg, jeg vil vekk så fort som mulig, men greia er at jeg mister tid i forhold til dette med å så frø før sommerferien, ikke sant … nå får jeg jo ikke gjort en dritt av det som jeg burde gjøre … komme meg ut og snakke med folk, markedsføre meg selv og alle de tingene der … jeg som trodde at greia med praksisplass var for sånne som trengte arbeidstrening, og dette syns jeg lukter misbruk …»
– «Velkommen til fargespillet», smilte jeg.
– «Nå er du ute av den ene statistikken og inn i en annen, regner med at du er grønn hos både NAV og hos denne tiltaksarrangøren som i tillegg sparer kostnader ved at de slipper å leie inn en kursinstruktør».
– «Fargespill», smilte hun.
– «Når jeg er ute av dette så skal jeg svartmale hele greia …»

Det begynner å bli en god stund siden jeg ble kontaktet av en journalist som ønsket å skrive om tiltaksarrangører og de som befinner seg der, hun fikk en del tips i tillegg til at jeg introduserte henne for mennesker som kunne fortelle den usminkede versjonen av hvordan det oppleves å bli satt til å realisere NAV-reformen, støttet og underbygget av en lang liste med jobbsøkere som kunne fortelle om sine festlige erfaringer fra et publikumsperspektiv. Det ble aldri noe av den teksten, røde tall i mediehuset hennes flyttet henne inn i den samme materien som paradoksalt nok gir henne et bedre eierskap til teksten sin.
Vi skal ta opp tråden i neste uke.
Jeg vet ikke hvem av oss som gleder seg mest.

Du får klassiske toner fra UB40 – en trudelutt som handler om akkurat det samme …

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s