Papirfly og tørkeruller

Jeg har truffet mennesker på ulike jobbsøkerkurs som tror at de får kursbevis eller sertifisering når de endelig er ferdig, som om det er det som er det viktigste resultatet for deres tilstedeværelse. Jeg har til og med truffet mennesker som hevder at det er smart å skrive at man har vært på jobbsøkerkurs på CV’en sin, som regel argumentert med påstanden om at alt er bedre enn å vise et hull men også at det viser en vilje til å gjøre noe i stedet for å bare gå ledig …
Er det mulig?
Ja, alt er mulig når man slipper til mennesker som burde gjøre noe helt annet, for det viser seg ganske ofte at dette er utsagn fra de som ikke skjønner seg på tankesettet til de som skal avgjøre om en CV er god eller ikke. Jeg kan i den samme slengen nevne at jeg vet om mennesker som har papirer på at de har vært på førstehjelpskurs, men som har bevist at de ikke klarer å gjøre en dritt når de havner i en situasjon hvor de burde gripe inn.

Her om dagen satt jeg og snakket med en jente som har vist interesse for en HR-stilling som jeg jobber med, hun ble spilt inn som et kildetips fra en som jeg egentlig trodde litt bedre om men som antageligvis bare var ute etter å vise seg. Det var tjue minutter inn i samtalen og jeg hadde for lengst funnet ut at det ikke var noen hjemme i kroppen som satt foran meg.
– «Så», begynte jeg og tegnet en liten krusedull på midten av side to på CV’en hennes, der hvor hun ramset opp en rekke kurs og diverse arrangementer som hun hadde deltatt på.
– «Jeg leser at du har gått på kurs i presentasjonsteknikk?»
– «Ja», svarte hun kort og rettet seg opp i stolen, jeg la merke til at hun gløttet ned på sin egen CV som lå på bordet foran seg som et støttedokument, bladde raskt gjennom papirbunken ved siden av og nappet ut et ark som lignet på et diplom som var laget av en som tilsynelatende var skikkelig kreativ i Powerpoint.
– «Det var et kurs på BI, jeg tenkte at det kunne være smart å være med på noe sånt …»
– «Lærte du noe av det?»
– «Om jeg lærte noe?»
– «Ja?»
– «Jo … altså, det var et kurs … han som kjørte kurset var veldig inspirerende … han har jobbet med mange flinke mennesker …»

Det hender at jeg treffer på folk som tror at det kan vært lurt å kline opp så mye rart som mulig på en CV, de har kanskje hørt fra noen som de tror burde vite hva man snakker om og som har fortalt at det er viktig å vise at man er aktiv og gjør så mye som mulig.
Motivasjon, ikke sant.
Det viser at du er lærevillig.
Eller kunnskapstørst, som det finnes mange som kaller det.
Jeg kaller det bullshit.
Hvis jeg leser i en CV at vedkommende har vært på kurs i presentasjonsteknikk, så forventer jeg faktisk at vedkommende kan snakke for seg og gjerne komme med noe ekstra. Alternativet er jo så enkelt som at jeg kan lure på hva alle de andre papirene som vedkommende rasker med seg kan brukes til.
Og de som skriver at de har gått på jobbsøkerkurs?
Man kan jo lure på hva de egentlig forventer når de fører det opp på en CV.
Jeg er en jævel til å søke jobber?
Seriøst, – da forventer jeg at vedkommende er i jobb og ikke med på en rekrutteringsprosess hos meg.

Jeg oppfordrer folk til å lære seg hvordan de kan formidle sin kunnskap i stedet for å gjemme seg bak et papir. Jeg vil vite hva du kan og hva du har tenkt å gjøre med det som du mener at du kan. Du kan ha så fine papirer du bare vil, vitnemål og attester og CV og hva man ikke drasser med seg inn i en jobbsøkerprosess, men hvis du ikke kan bekrefte det som bor i deg med tilstedeværelse og formidling så oppfattes disse papirene som noe du kan bruke til noe helt annet. Historien din er ikke noe annet enn ord og setninger som skal passe med omstendighetene rundt den aktuelle stillingen som du skal søke på, men det er likevel du som skal formidle den med troverdighet og forankring og hele pakka som hører med.

Litt etterpåklokskap på slutten, eller bonusmateriell, om du vil – det viser seg ganske ofte at majoriteten av de som klager mest og høyest når de ikke når opp i jobbsøkerprosesser er sånne som burde bruke litt mer tid på å lære seg hva det egentlig betyr å fremstå som kvalifisert i stedet for å rulle ut meter på meter med resirkulert papir …

Du får ROXY MUSIC med «True to Life»

3 kommentarer

 1. Nu vel Morten! Her legger du hele ansvaret på søkeren, er det nå rett og rimelig da? Jeg opplever at rekruttererne har en god del av ansvaret på grunn av alle disse «søkeportalene» hvor man nitid i timesvis må registrere alt man har gjort – på den måten som «systemet» krever. Det kan jo prege en stakkars kandidat…

  Likt av 1 person

  1. Ja, – og jeg er selvfølgelig enig med deg :)
   Men så er det jo en gang sånn at det sitter mennesker på den andre siden som hverken vet bedre eller som skjuler sin manglende kunnskap bak dårlige verktøy. Du må enten innfinne deg med det, eller droppe det og ikke være med i det hele tatt – dessverre …

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s