Naturale ytelser

Mennesker har benyttet seg av gleden ved å ta del av nettverk i tusenvis av år, helt fra vi bodde i huler og utvekslet kunnskap over leirbålet.
Noen var flinkere til å jakte enn andre.
Noen var flinkere til å lage hulemalerier.
Noen var flinkere til ditt eller datt, og så brukte man dette «nettverket» til å lære litt av hverandre, alternativt la andre gjøre noe for deg og så kunne kanskje du gjøre noe annet til gjengjeld. Nettverk handler jo egentlig ikke om noe annet enn å kjenne noen som kan hjelpe deg med noe som du kanskje ikke er like flink til, alternativt kan man gjøre tingene sammen så man blir fortere ferdig.

Jeg treffer fortsatt mennesker som hevder at de ikke er så begeistret for dette som handler om nettverk, kanskje mest fordi de har gått seg litt vill i all begrepsforvirringen fra folk som ikke har peiling på hva de snakker om, når jeg forteller det på denne måten så er det som om det går opp et lys for dem. Noen av dem får seg til å spørre hvor man finner gode nettverkskontakter og hvem som det er smart å være i nettverk med, spørsmål som får meg til å tvile på hva jeg bør svare eller om det kanskje er best å ikke si noe i det hele tatt.

Det fantes en tid hvor man kunne bytte til seg ting og tjenester i stedet for å betale med penger, det er nesten så man kan savne tiden hvor «økonomien» var bundet mot virkelig kunnskap og viktigere eiendeler enn mye av det sølet som man sitter med i dag. Det leder meg til overskriften til denne teksten, – du lurer kanskje på hva som kommer når jeg skriver om naturale ytelser, greia er et jeg fikk en melding fra en jente som jeg traff helt tilfeldig i fjor sommer, The Girl From Ipanema, nå hadde hun kommet dit hvor hun trengte råd og veiledning fra en person som har litt peiling på de tingene som jeg har peiling på, men som student så føler hun at hun ikke klarer å ta seg råd til å betale for konsultasjoner.
Det var sånn hun sa det.
Konsultasjoner.
Det er et begrep som får meg til å vokse litt i stolen selv om jeg er kjent for å være en fyr som ikke gjør meg større enn jeg er. Det ble litt fram og tilbake som jeg skal spare dere for, poenget er at jeg ikke har så mye tid til å treffe alle som spør og har i tillegg en ny leilighet som skal males og fikses på i ledige stunder.
Det var da hun sa det:
– «Jeg er flink til å male …»

Alternative møterom fungerer fint som bare det, og det er utrolig hvor mye man klarer å snakke om når omstendighetene ikke begrenses til sterile møterom.
Jenta kunne male.
Hun kunne mange andre ting, også.
Det var selvfølgelig det vi snakket mest om, og nå har hun fått en boost i jobbsøkertilværelsen sin og jeg har fått fin farge i gangen og på kjøkkenet.

Det er heller ikke så lenge siden jeg fikk en lignende henvendelse fra en annen dame som fant meg gjennom et googlesøk, hennes forslag var å bytte en karriereprat med kajakkpadling i det idylliske Nøklevann.
Ubetalelig, spør du meg.

Quid pro quo er latin og betyr «noe for noe» og indikerer et mer eller mindre likt bytte eller erstatning for varer eller tjenester, det vil si tjenester og gjentjenester.
One good turn deserves another.
You scratch my back, and I’ll scratch yours.
Det er for øvrig denne frasen som har gitt opphav til det britiske slanguttrykket for pund som «quid».
Nå vet du det.
Noen vil sikkert rynke på nesa og referere til svart arbeid og sånne ting.
Jeg syns det er genialt.
Det blir som dugnad.
På en måte.
The Girl From Ipanema har for øvrig kommet litt lenger og nå har spurt om prepping foran to jobbintervjuer som følge av samtalen vår.
Betaling?
Hun skal legge opp og sy gardiner.
Noen vil sikkert mene at dette er skikkelig useriøst.
Jeg syns det er genialt.
Nå venter jeg bare på en lignende henvendelse fra en som er god på skyvedørsgarderobeløsninger …

Du får NONA HENDRYX med «Transformation»

2 kommentarer

  1. Morten, «you just stated the obvious». Og jeg må dessverre skuffe deg, garderobeløsninger er ikke min greie. Men, jeg har plenty av flytteesker som du kan ha garderoben din i. Les, flyttet selv for en tid tilbake, og har pakket ut en del, så lurer litt på hva jeg skal gjøre med alle disse eskene (som forøvrig er flatbrettete og tar opp minimalt med plass før og etter bruk 😊 ).

    Likt av 1 person

  2. Knalltekst!
    Sånn som samfunnet har blitt i dag, så er det lett å savne en tid hvor kunnskap var definert som noe som kunne brukes til glede for andre og ikke som tåpelige tall fra blærer.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s