Slik får du en bedre kandidatopplevelse

Det er mye fokus på kandidatopplevelser i ulike medier om dagen, det ser nesten ut til å bli en hype og da er det selvfølgelig litt artig å se hvem som hiver seg på. Det blir nesten litt paradoksalt når noen av bemanningsselskapene som er mest kjent for å bunne disse undersøkelsene får seg til å smigre seg inn i debatten, for ikke å snakke om leverandører av elektroniske rekrutteringsverktøy som tross alt oppfattes som roten til alt det onde i ansettelsesprosesser.
Ja ja.
Det blir spennende å se om det kommer noe ut av det, antageligvis ikke noe annet enn krav om virksomheter som bør få seg en eller annen form for sertifisering eller noe.
Latterlig.
Det er for øvrig ikke bare bemanningsbransjen som synder, enkelte virksomheter som av en eller annen grunn får seg til å kjøpe plass på virksomhetsomdømmeundersøkelser er også med.
Noen raske tastetrykk på LinkedIn gjør det lett å se et mønster.
De løse trådene kommer fra den samme ulla …

Jeg treffer en del mennesker på jobbsøkerkurs som benytter anledningen til å få ut sin frustrasjon rundt opplevelsene sine.
Det er bra.
Det er bra å få det ut.
Det er som å drite eller å spy.
Man føler seg bedre etterpå.
Det som ikke er så bra, er de som trekker fram eksempler som bekrefter at de ikke viser forståelse for at alle rekrutteringsprosjekter lever sitt eget liv, gjerne underbygget med noen greier fra sine egne opplevelser og uten tanke på at det som kan oppfattes som feil på et sted kan være riktig på et annet og at man selvfølgelig har ulike oppfatninger av ting.
Sånn er det bare.
Man må aldri glemme at man snakker om mennesker, det er en påminnelse som det er viktig å få ut hver gang debatten blusser opp med prosesser og rutiner og andre fluktkommentarer. Uten sammenligning for øvrig, men det blir som når NAV er i mediene og alt fokus rettes mot systemene og rammene uten tanke på at det faktisk er menneskene som er ansatt der som er problemet.

Jeg treffer også en del av de som av en eller annen grunn får lov til å ta ansvar for rekrutteringsprosesser og som får seg til å slenge ut påstander om at kandidatopplevelser ikke kan oppfattes som subjektivt – argumentert bort med at jobbsøkere som ikke får jobben automatisk vil fremstå som negative.
Er det mulig?
Ja, alt er mulig når mennesker får lov til å gjøre noe som de egentlig bør holde seg langt unna.
Kandidatopplevelser handler om hva de får med seg gjennom hele jobbsøkerprosessen, det handler om inntrykk og mennesker og hele pakka som påvirker totalopplevelsen. Jeg sier til de som får seg til å presentere påstander som den ovenfor at du like så godt kan snu på det og tenke på hva som skjer hvis du får en jobb som du ikke passer til, – bare fordi resultatet gikk din vei der og da, så forteller det at prosessen ikke kan ha vært god.
Skjønner du?

Men du, det er faktisk mulig å ta initiativ og ansvar for å få en bedre kandidatopplevelse. Det handler om budskap og historiefortelling, din formidlingsevne og ikke minst vissheten om at du aldri må gi slipp på eierskapet til dine egne jobbsøkerprosesser.
Så enkelt?
Ja.
Så enkelt …
Jeg treffer en del mennesker på jobbsøkerkurs som allerede bommer i introduksjonen ved å henvende seg til virksomheter med håp om å få en jobb.
Det er ikke sånn at du «får» en jobb.
Jeg gjør oppmerksom på at jeg beveger meg inn i et flisespikkerstadium som akademiaspirer og sånne som er så høyt utvannet ikke forstår seg på med tanke på at de ofte har vrangforestillinger om både kompetansebegrepet og hva det egentlig vil si å være kvalifisert. Hvis du er en seriøs jobbsøker, så skjønner du hvordan og hvorfor du må formidle hvem du er og hva du kan og hva du mener at du kan bruke noe av det som du kan i den aktuelle stillingen i det aktuelle miljøet som du ønsker deg inn i.
Så enkelt?
Ja.
Så enkelt …
Deretter kan det selvfølgelig være sånn at de som sitter på den andre siden av ansettelsesprosessen rett og slett ikke liker deg og din fremtreden, væremåte eller noe annet, men det er en del av pakka.
Sånn er det bare.
Kom deg videre.

Ansettelse av riktig person forutsetter en krystallklar formening om hvem man ønsker å ansette i den aktuelle stillingen, og begrepet «hvem» er bare et ord som skal inkludere riktig kompetanse, personlighet og motivasjon. Jeg treffer en del jobbsøkere som spytter og spyr ut begreper som «trynefaktor» og sånne ting i sin frustrasjon over at de ikke blir lagt merke til i ansettelsesprosessen, og mitt råd til disse er rett og slett at de skal se videre.
De som skal ansette noen har allerede bestemt seg og det ble ikke deg.
Sånn er det bare.
Dersom du fortsetter å grave, så kan det være at du finner noe du ikke ønsker å finne og det er ikke noe poeng. Du velges ut eller inn basert på beskrivelser av referanser som er identifiserbar for den som skal vurdere deg.

Du må også huske på at det ikke er sånn at den som sitter på den andre siden av jobbsøkerprosessen din har så mye mer peiling enn deg på det som vedkommende er ansatt for å gjøre. Jeg nevner en rekke steder at nevnte bemanningsbransje tenderer til å være sammenlignbar med dyre annonseringstjenester med enkelte ansatte som forsøker å skjule sin manglende kunnskap med dårlige verktøy. Det sier seg selv at det kan gi deg en dårlig opplevelse hvis du står der med lua i hånda og ikke vet hvem du er og hvorfor du er her.
Så enkelt?
Ja.
Så enkelt …
Det er fullt mulig å fremprovosere en dårlig kandidatopplevelse ved å slippe eierskapet og skylde på andre eller alt som er rundt.
Ikke gjør det.
Du skal kun fokusere på deg og ditt.
Vær deg selv.
Hvis det ikke er godt nok til å få jobben, så skal du være glad til.
Hvis en virksomhet har valgt å bruke et elektronisk rekrutteringsverktøy i sine ansettelsesprosesser, så må du bare innfinne deg med det.
Gjør det du må.
Ta deg en kaffe og legg inn det som du må legge inn som du oppfatter som relevant og som styrker ditt kandidatur.

Hvis debatten fortsetter, gjerne som noe mer enn bare en hype som trigger de som alltid vil benytte en hver anledning til å stikke seg fram for å forherlige sin egen virksomhet, så bør den handle om mennesker og ikke prosesser og systemer og verktøy. Mennesker i denne sammenheng er synonymt med feilansettelser og risken for at feilansettelser ansetter feilansettelser er stor …

Når en blind leder en blind faller begge i grøften
– arabisk ordtak

Og du som sitter på den andre siden av ansettelsesprosessen, – husk at kandidatopplevelser har sammenheng med utvikling og foredling av ditt virksomhetsomdømme, dette begrepet som skal underbygge en eller annen fortreffelighet som du tror virker tiltrekkende mot kandidatmarkedet og aller helst mot disse «talentene» som finnes der ute. Jeg opplever at dette er noe som har fått det til å koke litt i topplokket for en del mennesker som mener at de jobber med disse tingene, de som forsøker å fremstå som sånn eller sånn i stedet for å fokusere på hva som skal til for å vise hvem de virkelig er.
Tenk over den.
Selskaper som har startet en ansettelsesprosess, sitter på en alle tiders mulighet til å presentere seg mot en gruppe mennesker som er de viktigste menneskene i utformingen av deres eget virksomhetsvaremerke, det er ufattelig at det ikke finnes flere som vet hva det vil si å rette fokus mot alle andre som ikke passet inn i den slitte sjablongen. Jeg opplever heldigvis at konsekvensene allerede har begynt å vise seg, det begynner å bli en del selskaper der ute som ikke er så begeistret for kandidater som kommer fra noen av de som bør kjenne sin besøkelsestid.
Tenk på den også, når du først er i gang.

Jeg nevner i en annen tekst at jeg hadde gleden av å hilse på ANNIE LENNOX i forbindelse med en greie på hver vår kant for en organisasjon i Tsjekkia, vi ble sittende å snakke litt og her kommer en passende musikksnutt til tematikken, – en god tolking av «Waiting in Vain»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s