Jobbsøkerkurs: Sommerkampus 2015

For ett år siden samlet jeg ti jobbsøkere til en helgesamling på en øy i Oslofjorden, og denne helgen gjennomførte vi en lignende samling. Ja, ikke de samme menneskene, da, – dette var med en ny gruppe jobbsøkere, det er jo ganske mange å ta av, men utvelgelseskriteriene var de samme basert på motivasjon og delaktighet som får dem til å vise forståelse for hva som er mulig å få ut av komprimerte opplegg som dette. Sentrale stikkord er bevisstgjøring og refleksjon og selvransakelse og en del av disse tingene som har en tendens til å komme av seg selv når man får litt startgass og finjustering. Åpenhet i forhold til gruppemetodikk med vilje til å by på seg selv og sine historier er viktige elementer for seriøse jobbsøkerkursdeltagere, det nytter ikke å sitte alene og tro og mene at noe er riktig eller galt etter alt for lang tid med likesinnede som underbygger egne tvangstanker og valgte sannheter.

Jeg skal gjennomføre det samme opplegget neste helg og har samtidig planer om en helg mot slutten av sommeren, – penser meg antageligvis inn på den siste helgen i august med et ørlite værforbehold. Det er noen ledige plasser, og hvis du kjenner en jobbsøker som trenger et tupp i rævva, så deler du denne linken.

Den viktigste forutsetningen for å være med på en samling som dette betinger blant annet at du må glemme alt som du har lest og hørt om tåpelige tips fra folk som ikke har peiling på hva de driver med, jeg treffer ganske mange jobbsøkere som klager over hvor rævva rekrutteringsbransjen er og hvor drita dårlige systemer som brukes av folk som skjuler sin manglende kunnskap om hva ansettelse av riktig person egentlig går ut på.
Det nytter ikke i det lange løp.
Det går ikke an å skylde på andre.
Dessverre.
Her kommer du med blanke ark og åpent sinn og vilje til å by på deg selv for å utforme den riktige historien om deg selv og hele pakka som du har med deg.

Den første dagen tar for seg den første fasen i en seriøs jobbsøkerprosess som handler om en slags form for realitetsorientering hvor deltagerne må finne svaret på spørsmålet om hvordan de beskriver sin kunnskap og hvordan de frembringer resultater som gir grunnlag for noen suksesshistorier. Det handler om å vite hva du kan og hvordan du bruker det som du mener at du kan, – alt det andre som du hører og leser om jobbsøkertips er ikke annet enn emballasje.

Deretter må de utforme en strategi som rimer med egenskaper og forutsetninger og til og med begrensninger hvor sistnevnte er ganske tøff å innrømme for de fleste i et samfunn som tviholder på myten om at det skal være like muligheter for alle.
Hva skal du gjøre?
Hvordan skal du gjøre det?
Hvem skal du snakke med?
Hvorfor mener du at det er riktig å snakke med akkurat dem?

Den andre dagen har fokus på presentasjon og historiefortelling og hvordan du formidler gode opplevelser til en forhåndsdefinert målgruppe. Du har et budskap og dette skal du fortelle til noen, aller helst til de som har behov for en som deg men også til de som kan sette deg i dialog med noen av de som kan ha behov for en som deg. Vi snakker om rekrutteringskommunikasjon og nettverk og disse tingene som handler om å være trygg på sin egen historie og fortelle den med en viss innlevelsesevne.

Jobbsøk handler om deg og ditt og hvordan summen av dette gjør deg unik.
Det handler om hvordan du profilerer din kompetanse, resultater, personlighet og motivasjon.
Det handler om eierskap.
Det handler ikke om hvordan du skal tilpasse deg en fremmed sjablong.

Det legges selvfølgelig opp til bading og grilling og kos på svaberget.
Det skulle jo bare mangle.
Jobbsøkerkurs kan være morsomt og skal være morsomt, – det høres nesten litt surrealistisk ut, men det er ikke så rent sjelden at jeg stiller meg spørsmålet om når man egentlig begynte med alle disse formaningene om hvor kjipt det er og hvor vanskelig det er og hvor mye man skal gjennom og det er ikke måte på. Tenk på noe av dette neste gang du skal gå bort til et fremmed menneske som egentlig ikke er noe annet enn en venn som du ikke har truffet.
Det er ikke vanskelig i det hele tatt.
Det går ut på det samme.

Nå får du for øvrig jobbsøkerboken min fraktfritt til og med 1. juli – bruk kupongkode JUN50. Den er jo ganske billig i utgangspunktet og oppfattes som en god investering selv om fraktkostnader er litt pes …

Dagens musikksnutt ligger omsider på Soundcloud og er et eget dj-set med en sommermix som er kjent for noen av dere som følger med på mine sider, – deilig strandmusikk som setter deg i god og avslappende stemning når du skal punche deg inn i CV-baser eller rett og slett bare gi beng …

11 kommentarer

 1. Takk for en flott samling!
  Takk til dere som var med på å gjøre den så bra som Morten ville at den skulle være!!
  Takk til dere som overtalte meg til å bade og som sa at det ikke var kaldt i det hele tatt!!!

  Nå skal jeg sette meg i feriemodus og kose meg med jobbsøkerboken og bygge meg opp til å være klar for å komme i gang.

  VG :)

  Likt av 1 person

 2. Takk Morten. Takk for din likefrem skrivestil, lettleselig og ikke minst lettfattelig. Ønsker deg og dine en fin sommer i 2015. Skulle det likevel bli litt kjipt med vær og vind, så kan jeg gi deg et tips: sleng deg i veggen 😉 Det hjelper nok ikke mot hverken kjipt vær eller vind, men fokuset ditt endrer seg i det minste.
  Prekæs.

  Likt av 1 person

 3. Da har jeg landet. Dere vet at jeg skulle på intervju i dag og denne gangen møtte jeg opp som meg selv, jeg rakk til og med å snakke om båten og bikkja før jeg kom dit hvor jeg spurte hvordan de så for seg den videre prosessen og da spurte han når jeg kunne begynne.
  Jeg svarte at jeg var veldig klar for sommerferie men hvis det gjør det vanskelig for dem så kan jeg godt begynne i morgen.
  Vi landet på den andre uka i august.
  Takk til dere alle for en fantastisk samling!

  God sommer, hilsen Brian

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s