Casting til arbeidslivet

Jeg tilbrakte en deilig solskinnsdag på et filmsett her om dagen med en venninne som jobber med casting, det vil si at hun finner menneskene som passer til de ulike rollene som du ser på TV og kino.
Vi jobber nesten med det samme.
Nesten?
Jeg er egentlig litt usikker på om jeg bør legge inn «nesten», og vil heller påstå at vi jobber med det samme bortsett fra at hun jobber med film og jeg jobber med arbeidslivet. Jeg hadde lagt merke til at de hadde med seg en ganskje kjent skuespiller, hun er ikke blant mine favoritter og jeg spurte hvorfor de hadde trukket inn henne, ikke fordi hun ikke er blant mine favoritter men fordi den aktuelle rollen virket som om den kunne passe til hvem som helst.
– «Kunden bestemmer», smilte hun.
– «Kunden betaler …»
Jeg la til at jeg har sansen for reklamesnutter som trekker fram nye ansikter siden det ofte er sånn at de fleste har et inntrykk av de som allerede er godt profilert fra andre roller og at dette kan påvirke opplevelsen. Det er ganske lett å låse en profil til en tidligere rolle og lett å glemme at noen som passer her ikke nødvendigvis passer der.
– «Jeg er enig», nikket hun.
– «Jeg liker å spille inn nye ansikter … rene ansikter, for å si det på den måten … og i likhet med deg så liker jeg å si det til kundene mine … men denne gangen ville kunden ha med seg henne og da blir det sånn».
– «Gamle kjente?»
– «Vet ikke», nølte hun.
– «Men de er sikkert i fanklubben hennes eller noe … det blir nesten som sånne virksomheter som henter inn foredragsholdere fra idretten når de har sånne kjedelige teamsamlinger fordi sjefen med lommeboka er blodfan … det er ikke så ofte at man skjønner sammenhengen, for å si det sånn …»
– «Tror de at de selger mer fordi hun er med?»
– «Det finnes noen som gjør det», samtykket hun.
– «Det blir som når du snakker om disse … hva heter det, karrierebarometerne … disse listene som viser hvor alle har lyst til å jobbe siden de er mer opptatt av tilhørighet enn det meste av alt det andre».
Jeg nikket og visste at jeg hadde en drøss med eksempler fra min egen verden, de som handler om kunder som av en eller annen grunn er forutbestemt og påståelig for hva de mener er passende for å fylle den aktuelle rollen uten tanke på viktigheten av eksterne impulser som kan utfordre dynamikk og samspill, som regel basert på gammel moro og oppramsing av formelle krav som ikke sier så mye om hva vedkommende egentlig kan brukes til.
– «Jeg syns hun er kjedelig», smilte jeg.
– «Litt kunstig».
– «Enig», svarte hun kort.
– «Hun virker så forhåndsprogrammert … hun gjør ikke rollen til sin egen og kruser på gammel historikk og ikke så mye innlevelse, for å si det sånn».
Jeg nikket.
Jeg kjenner dem igjen fra enkelte intervjuer hvor det er lett å se hvem som ikke nøler med å stå i rollen som seg selv i motsetning til de som forsøker å gi inntrykk av å være en annen, som om de har en eller annen formening om hvordan de bør fremstå for å «vinne» intervjuet og «konkurransen» om drømmejobben.
– «Snart pause», fortsatte hun.
– «Bli med og spis så kan du ta en selfie med henne …»
– «Særlig».
– «Kødder …

Jo, – en ting til:
Den ultimate jobbsøkerboken følger som tidligere nevnt med som tilleggskompendium på jobbsøkerkurset som jeg har arrangert i sommer – nå får du den fraktfritt fram til og med 27. juli.
Klikk på fanen på toppen av denne siden, og bruk kupongkode JLS15 når du bestiller.

Du får en klassisk godbit, – her er HARPO med «Moviestar»

2 kommentarer

  1. Sammenligningen mot casting er genial, det går jo ut på det samme. Jeg beundrer en rekrutterer som fokuserer på de riktige tingene som du gir inntrykk av å være opptatt av og tar gjerne kontakt med deg for å diskutere våre bemanningsbehov. Sender deg en melding, og så kan vi snakkes når sommerferien er over.

    Hilsen Alba

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s