Eksamensforberedende kurs med karaktergaranti?

I dag har jeg gitt bort en time av livet mitt for å tilfredsstille et sug fra mine sosialantropologiske selvstudier.
Gitt bort?
Noen vil sikkert mene «kastet bort», men det var verdt det. Jeg satt på t-banen og spisset ørene mot to jenter fra zombiegenerasjonen som snakket om skolevalg, hun ene var tydelig skuffet over at hun ikke hadde kommet inn der hvor hun ønsket, det vil si der hvor alle venninnene hennes hadde kommet inn, og nå var hun skikkelig redd for hvordan dette ville ende.
Det var da venninnen hennes kom med de trøstende ordene:
– «Det er jo ikke så farlig … du kan jo bare ta opp fagene på nytt når du er ferdig».

De hadde kommentert en reklameplakat som hang over hodene på dem, en gnistrende magnet fra en av disse såpekokerinstitusjonene som forfører naive studenter til å feiltolke hva en utdannelse egentlig handler om. Jeg trodde først at hun fleipa når hun sa det, at hun harselerte med budskapet på reklameplakaten som presenterte eksamensforberedende kurs med karaktergaranti.
Hva faen er det?
Jeg skulle egentlig ha gått av, men fikk lyst til å få med et eventuelt utfall av samtalen deres. Tåpelig tanke sett i ettertid, – det ble ikke så mye å skrive om, siden tematikken endret seg til koz og klemz når hun ene skulle av på neste stopp. Konklusjonen bekrefter at jeg sliter litt med å skjønne hvorfor sånne såkekokerinstitusjoner får lov til å holde på, som om det ikke holder med salg av grunnleggende indoktrinering så selger dem tall og symboler som junkies.

Jeg har skrevet noen tekster før om disse som ikke får drømmejobben som de forventer å få når de går ut av skolen, de som leser seg blinde på studiekataloger og griner i mediene før de fortsetter i en annen lesesal for å forbedre karakterene sine.
En ond sirkel.
De klarte ikke å komme på resultatlisten og derfor vil de løpe deler av distansen på nytt.
Snakk om å kjenne sin besøkelsestid.
Snakk om dårlig konkurranseinstinkt.
Grøss.
Jeg kaller dem dårlige tapere og strekker den litt lenger med å si at det er disse som er de virkelige skoletaperne og ikke de som medier og sosionomer og skoleflinke broilere får lov til å tråkke på når de snakker om de som for lengst har skjønt at de vil gjøre noe helt annet enn å sveve som glatte såpebobler. Det er da det er ekstra moro å lese om de som går sine egne veier og som får det til, det er bare det at det er litt trist at det ikke er like mange som liker å hause dem opp for å vise til alle de andre at de hauser dem opp, med mindre det dukker opp en som stempler dem som «gründere» og heier på de som legger penger i fanget deres for å ta sin del av æren.

Det finnes fortsatt noen som påstår at vi har lover som regulerer markedsføring og reklame i dette landet, men disse har paradoksalt nok en lei tendens til å glemme at målgruppen inkluderer mennesker som en dag vil oppleve at noe som de oppfatter som ganske hardt vil slå dem i trynet, kanskje ikke så rart siden zombiegenerasjonen fyller rollene sine som om de er med i en eneste lang reklamefilm uten tanke for at livets skole har eksamen hver eneste dag …

Jeg var i hvert fall heldig med været, måtte vente på motsatt perrong før det omsider kom en t-bane som kjørte meg tilbake til der hvor jeg i utgangspunktet skulle av med påfølgende venting på ny buss og sneglefart i fredagsrushet.
Greit nok.
Jeg kan sikkert kjøpe meg litt tid senere.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s