Tilbake til arbeidslivet med felleslunsj og ballspill

Jeg har en venninne som er arbeidsledig. Nå skal det sies at jeg har flere venninner som er arbeidsledig, men dette skal handle om en dame som bor på et sted hvor selveste NAV har tatt initiativ til å etablere noe som de oppfatter som et annerledes aktivitetstilbud med arbeidsrettet oppfølging av brukere som står utenfor arbeidslivet.
Hmm, tenker jeg.
Hva er nå dette?
Jeg får høre at fokus er rettet mot CV-skriving og intervjutrening og detter ut allerede der, – det er før hun viste meg skryteteksten fra avisen som underbygget aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottagere med beskrivelsen av et tilbud som inkluderer viktigheten av å spise lunsj med likesinnede i tillegg til at det settes av tid til fysiske aktiviteter som ballspill og turer i frisk luft.
Hvis du ikke viser deltagelse, så kan du risikere trekk i ytelse.
– «Fortell meg om menneskene», begynte jeg.
– «Jobbsøkere», smilte hun.
– «Akkurat som meg …»
– «Jeg tenkte mest på de som er ansatt der».
– «Åhh …»
– «Hva … gjør de?»
– «Nei», nølte hun.
– «De … går nå rundt … vet du, seriøst, dette er en stor tidstyv for meg … det finnes sikkert noen som kan ha glede av det, men … det blir helt feil … men menneskene som er ansatt der, de som kalles veiledere … det er ingen av dem som har hatt en jobb som kan gi svar på noe av det som jeg lurer på … de er frisører med brevkurs i coaching og pedagoger som ikke kjenner mekanismene i det virkelige arbeidslivet med nettverk og alle de tingene der … ha … hun ene som jeg snakket med visste ikke en gang hva LinkedIn var … helt blåst!»
Nå skal det sies at dette er en en dame med erfaring og kunnskap som går utenpå de som sitter på innsiden av NAV og frustrerte jobbsøkere som ikke har noen å spise lunsj med eller gå tur med, langt mindre bruke tid på ballspill på bekostning av viktigere ting, men jeg sliter skikkelig med tanken på at det faktisk har sittet voksne mennesker og planlagt et tilbud som dette.
Noen sier at noe er bedre enn ingenting, men dog …

Jeg er litt fristet til å si at NAV skal ha kred for forsøket, men det er liksom som om de ligger en del år etter, som om de ikke forstår at arbeidslivet er i kontinuerlig endring hvor tanken på å løfte blikket mot virkeligheten er så dristig at det er best å la det være uprøvd, som om frykten for å bli svidd av sannheten underbygger tanken på at det er bedre å ikke gjøre noe av frykt for å gjøre noe galt. Når det først kommer noe, så kommer det noe som flytter fokus fra det som virkelig betyr noe og det handler definitivt ikke om spiseplikt eller formaninger om søknadsdokumenter og formelpugging. Overskriften i skryteteksten burde for øvrig vært duset ned, – det er upassende med en overskrift som forteller at du får hjelp til ny jobb.

Visste du forresten at 37% av menneskene som er ansatt hos tiltaksarrangører ikke har erfaring fra det virkelige arbeidslivet?
Nja, i disse valgdager er det lett å bruke begrepet «prognose» og nå skal det sies at gruppen med studenter som jeg har blitt kjent med som skriver denne spennende oppgaven om hvordan disse arenaene driftes fortsatt er i startfasen med kartlegging og intervjuer. Det er ikke så lenge siden en av dem kludret ned noen setninger på baksiden av en tegning hvor jeg kunne lese følgende tekst som hun hadde foreslått at jeg burde sende til rette vedkommende:
Hei NAV, – gi meg et ledig lokale og la meg få trekke inn tre seriøse jobbsøkere som jeg kjenner med erfaring og kunnskap og egnethet som er totalt fremmed for de fleste av de jeg har truffet hos dere – la oss vise dere hvordan det går an å få litt fremdrift i den oppskrytte NAV-reformen deres.

Anbefalte tekster:
Messing om messer
Sparkelmasse og sandpapir
Jeg er en rød stjerne og dette er mitt hull

Disse sidene ble i utgangspunktet konstruert for å gi karrieretips med en filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør helst serveres med kaffe og ironimodus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s