En jobbsøker kan ikke skylde på andre enn seg selv

Det er ganske lenge siden jeg sluttet å la meg overraske over mange av utfordringene som presenteres fra ulike jobbsøkere, alt fra hvordan de konsumerer fjaset fra alle «veilederne» som finnes der ute – og de er det ganske mange av – til hvordan de føler seg behandlet i søknadsprosessene sine. Det er lenge siden jeg begynte å si at det bare er et menneske i hele verden som kan ta ansvaret for jobbsøkerprosessen sin, og det er jobbsøkeren selv.
No matter what.
Det er nemlig sånn at det finnes alt for mange jobbsøkere som fokuserer mer på alt som er rundt enn det som er i midten.
Det vil si dem selv.
Det vil si at det blir som det blir når alle disse tingene som handler om systemer og prosesser og verktøy, plast og papir og samfunnsmessige strukturer og ett og annet menneske på motsatt side som ikke deler deres egen oppfatning av hverken kvalifiseringsdefinisjoner eller kompetansekrav, som nevnt alt som er rundt og som underbygger alle disse tingene som jeg bruker ganske mye tid på i mine egne kurs og foredrag:
Tvangstanker og valgte sannheter.

En jobbsøker kan ikke skylde på andre enn seg selv.
No matter what.
Du kan skylde på to ting, og det er din egen plan og strategi.
Eller mangel på sådan …
Du bør med andre ord skjønne at dette må utarbeides av deg selv i samsvar med dine egne forutsetninger og muligheter og til og med begrensninger. Hvis du bestemmer deg for å klage, så hjelper det ikke en dritt med mindre du ønsker å tilhøre tåpene som forherliger sånne som skal gi et ansikt til en sak hvor de i dette tilfellet griner i mediene og klager over at det er urettferdig når de har sent firehundreogsekstifire søknader uten en gang å komme til et intervju.

Insanity … doing the same thing over and over again and expecting different results …
– Albert Einstein

Jeg har jobbet med en del nyutdannede i den siste tiden og disse tingene som handler om overgangen mellom skolen og arbeidslivet, eller det virkelige livet som jeg kaller det, de som ikke får det som de tror er drømmejobben og som finner på en drøss med fluktkommentarer for å ha noe å skylde på når presset fra alle de andre og alt som er rundt begynner å gnage. Jeg nevner i en tidligere tekst at svaret på mye av dette kan kokes ned til to ting hvor det ene er så enkelt som at de søker på jobber som de ikke skal søke på.
Det andre er at de ikke er klar nok i budskapet sitt.
Så enkelt?
Ja, så enkelt.
Jeg treffer en del jobbsøkere som tror de kan bli litt smartere av å spørre og grave og undersøke og sjekke og synse og analysere og gruble og dobbeltsjekke og ikke minst klage til alle andre når – eller hvis – de får beskjed om at de ikke er med i prosessen.
Jeg pleier å spørre hva som er vitsen.
– «Jo», kom del nølende på et kurs her om dagen.
– «Jeg kan jo lære noe …»
Det er da jeg sier et kort og konsist «nei» før jeg følger opp med å spørre hva de forventer å lære. Svaret pleier som regel å bli forsterket med fakter og uttrykk som skal forestille at de syns det er et tåpelig spørsmål.
– «Da står jeg sterkere neste gang …»
– «Nei», svarer jeg kort.
– «Nei?»
– «Nei … du kan ikke lære en dritt og det er fordi alle rekrutteringsprosesser lever sitt eget liv … noe som kan oppfattes som feil på et sted kan være riktig på et annet … med mindre du søker på den samme stillingen i den samme virksomheten hvor den samme kontaktpersonen sitter på den andre siden av bordet … og heller ikke da skal du skvise deg inn i en fremmed sjablong for å konkurrere med deg selv og ditt … skjønner du?»

Imagination is more important than knowledge because knowledge is limited to all we now know and understand, while imagination embraces the entire world … and all there ever will be to know and understand …
– Albert Einstein

Jeg tror det var den samme jenta som rakk opp hånda litt senere og sa noe som kom fra et sted langt der inne og som er et sted som veldig mange glemmer å tenke på når leter etter steder hvor det kan finnes riktige ord.
– «Jeg har brukt opp mange år av livet mitt på en master som jeg ikke har brukt for …»
Jeg syns det er godt sagt.
Jeg sa det til henne, nesten som en slags bekreftelse på hennes egen tvangstanke, men det var før jeg gikk videre med å si at det er summen av hele pakka som definerer hvem du er og hva du står for.
– «Hvis du har valgt utvanning for å få et papir som du kan legge i plastmappa sammen med de andre søknadsdokumentene dine, så er det fullstendig bortkastet … men hvis du virkelig har lært noe så er det dette som du skal snakke om når du legger ut på en jobbsøkerprosess … det spiller ingen rolle hvor kunnskapen din kommer fra bare du vet hva den kan brukes til».
Jeg tror ikke hun skjønte seg på den kommentaren.
Jeg tror ikke det er noe sånt som står i studiekatalogene.
Jeg var litt usikker på om hun ville komme til å slippe taket, og bestemte meg for å trykke litt på et av kilepunktene som jeg vet at indoktrinerte jobbsøkere med litt for stor tillit til akadamiske karrieretips er i besittelse av.
– «Et godt eksempel», begynte jeg.
– «La oss si at den som gjennomfører ansettelsesprosessen ikke har peiling på det hun driver med og ansetter en som de ikke burde ansette … husk at feilansettelser ansetter feilansettelser … noen tror at det kan være smart å forsøke å finne ut om de gjorde noe galt eller sa noe galt eller om det er noe som de kunne gjort annerledes … noen går til og med så langt at de forsøker å finne ut hvorfor vedkommende ble valgt i stedet for dem selv, men poenget er at det ikke er sånn at det alltid finnes svar på dette spørsmålet og hvis du fornemmer noe som du tror kan gi et svar hvis du fortsetter med maset ditt, så finner du kanskje noe som sier mer om de andre og det som er rundt enn du gjør om deg selv og ditt … dette handler om de virkelige mekanismene i arbeidslivet og dette er noe som ikke rimer med de dårlige jobbsøkertipsene som finnes der ute … du skal bare gjøre en ting, og det er å komme deg videre».
– «Men hvordan kan jeg forberede meg på noe av dette?»
– «Det kan du ikke».
– «Kan jeg ikke?»
– «Nei … eller jo … du kan forberede deg på den ene måten som handler om alt det andre som du vil komme til å oppleve i livet ditt og det er å være forberedt på å møte alt som du ikke kan være forberedt på … always expect the unexpected».

Du får THE JACKSON 5 med «Blame it on the Boogie»


Disse sidene ble i utgangspunktet konstruert for å gi karrieretips med en filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør helst serveres med kaffe og ironimodus.

6 kommentarer

 1. Morten , hvis det er slik som du skriver :
  «La oss si at den som gjennomfører ansettelsesprosessen ikke har peiling på det hun driver med og ansetter en som de ikke burde ansette … husk at feilansettelser ansetter feilansettelser ….
  Er det ikke da sjansene til en arbeidssøker redusert betraktelig, tross at vedkommende har utarbeidet detaljert plan og definert strategien i henhold til denne ?

  Likt av 1 person

 2. Reblogged this on Line Draget and commented:
  Oppfatter du deg selv som en jobbsøker?
  I så fall er dette teksten å lese for deg. Spesielt hvis du er nede i en dump om dagen, jobbsøkinga går trått, ingen drømmejobb i sikte, og om du er helt ærlig med deg selv, du har lyst til å gi opp hele greia.
  For der var jeg denne våren, nå i 2015.
  Eller, det blir litt feil å si at jeg hadde lyst til å gi opp. For som jobbsøker, da på dagpenger, blir det ikke spesielt konstruktivt å gi opp å søke på jobber. Jeg letet etter inspirasjon og motivasjon til å fortsette jobbsøkingen.
  Og helt ærlig, jeg var litt sint. Noe som er veldig konstruktivt. Not. Da pratet jeg med en venn, delte min frustrasjon, og fortalte om min nye vinklingstanke på videre jobbsøking.
  – Hva med å vinkle det negativt, spurte jeg. Altså, sende en åpen søknad der jeg forteller hva en potensiell arbeidsgiver IKKE får ved å ansette meg? Eller motsatt, hva en arbeidsgiver får ved å IKKE ansette meg?
  Vedkommende var ikke helt enig med meg, og jeg så etter litt ettertanke at dette kunne bære greit feil avsted.
  Resten er historie denne gangen, men som innledningsvis nevnt, er du en jobbsøker (et spørsmål som bare du selv kan svare på), som søker andre utfordringer enn de du har i nåværende jobb, er mellom jobber (et uttrykk som ofte brukes av arbeidsledige), student og kan jobbe ved siden av studiene etc, så les teksten til Morten Besshø. Anbefales, og som en deilig avslutning har han lagt inn Jackson Five «blame it on the booggie» musikkvideo.

  Liker

 3. Takk, Morten, atter igjen, takk.
  Du er en sann inspirasjonskilde til meg, og denne gangen tillot jeg meg å reblogge hele innlegget ditt.
  Videre tenker jeg å dele det på Facebook, jeg har noen venner som kun bruker det mediet, som jeg vet er jobbsøkere. Det blir litt feil, noen av de bruker også LinkedIn, men de har ikke oppdaget din blogg ennå.
  Om det er ok å dele?
  Jeg tenker #deleglede og sånn, men gi meg et vink eller en pling, om det med deling videre via min blogg ikke passer deg.

  Likt av 1 person

 4. Hei, bra artikkel!

  Jeg er i utgangspunktet enig med deg i det meste her, i alle fall det viktigste. Akkurat nå er det slik at veldig mange mennesker med svært lik kompetanse leter etter jobb her i Kristiansand. Det er ikke nok jobber ledig til alle sammen. Det vil si at mange ikke vil få en jobb de er kvalifisert til. Om en stund vil dette går seg til. Noen flytter, noen begynner i andre bransjer, noen omskolerer seg, nye virksomheter vil vokse frem og så videre. Markedet vil etter hvert komme i balanse. Nå er det slik det er, og det er ikke slik at alle de som ikke får en stilling har gjort noe feil eller mangler en strategi. For mange av dem kan det være årsaken, men for mange er det rett og slett flaks eller uflaks. Jeg har selv ansatt folk. Det er ofte en følelse av å trekke en lapp i hatten blant noen av dem. Flere er klart skikket og vi kunne tenkt oss flere av søkerne.

  Mitt poeng er at de som ikke får en jobb de søker på, må ikke nødvendigvis tro at de gjør noe veldig galt eller miste motet. Det betyr ikke at man ikke skal gå i seg selv å prøve å tenke gjennom hva man kan gjøre bedre eller på en annen måte.

  Før øvrig tilslutter jeg meg tanken om at det neppe er The Boogie som er årsaken til at man står uten jobb.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s