Tips til jobbsøkere som skal banke på dører

Jeg får en del spørsmål om dette som handler om «åpen søknad» og «åpen henvendelse» og hvordan man skal gå fram når man skal ut og banke på dører til virksomheter som man av en eller annen grunn kan tenke seg å jobbe for. Jeg pleier å si at «åpen søknad» ikke har noe for seg, – det handler stort sett om å gi fra seg søknadsdokumenter og håpe at noen i den andre enden tar kontakt hvis og dersom. Det er samtidig en greie som har blitt ødelagt av såpekokere i NAV og enkelte karriereveiledere som ikke vet bedre og som fremtvinger unødvendig tidstyveri. Det finnes til og med jobbsøkere som har fått for seg at det kan være smart å ringe til virksomheter og spør om det er greit at de sender en åpen søknad.
De ringer som regel HR og da går det som det går.
Hu hei, liksom.
Hold deg unna HR-folkene, sier jeg. Du vil antageligvis få noe som du feilaktig oppfatter som et positivt svar – ja, du må gjerne sende oss en åpen søknad – og kanskje de til og med forteller deg at du kan registrere deg i CV-basen deres, og så er den saken ute av verden.
Hu hei, hvor det går.

Åpen henvendelse er noe annet, det er en greie som handler om å finne en eller annen «link» mot en virksomhet som du kan tenke deg å jobbe for, en greie som forutsetter kunnskap om faget ditt og bransjen din og nettverk og ikke minst vilje til å gå ut på scenen og ta rollen som seg selv i møte med et annet menneske. Jeg gjentar at du skal holde deg unna HR-folkene, og poengterer at du skal kontakte din fremtidige sjef eller fremtidige kollegaer.
Og du, – det er heller ikke her noe poeng å ringe på forhånd. Da er hele poenget borte og sannsynligheten er stor for at du får spørsmål om hva det gjelder for deretter å bli overført til HR – ref «åpen søknad» – og så går det som det går.
Noen får seg til og med til å spørre hva de skal gjøre hvis vedkommende ikke er tilgjengelig?
Da må du komme tilbake når vedkommende er tilgjengelig.
Du skal aldri gi fra deg eierskapet og initiativet til andre.
Kanskje du får høre at de ikke skal ansette noen eller at de ikke har behov for en som deg.
Nei vel, tenker du da.
Kanskje du sier det også, for alt jeg vet.
Behov er som sult og tørst, det endres over tid, og inntrykket som du skal legge fra deg skal garantere at det er du som blir kontaktet når en eller annen skal ut i permisjon, blir sykmeldt, slutter eller kanskje til og med dør.

Du må huske på at en åpen henvendelse og dette som handler om å komme seg ut og banke på dører ikke handler om en mulighet til å levere fra seg søknadsdokumenter.
Du skal snakke.
Du skal smile.
Du skal ha historien din klar og fortelle hva du kan og hva du kan bidra med og hva som vil være selskapets gevinst hvis de ansetter deg. Det siste er hva jeg pleier å definere som bonusmateriell hvor man for eksempel kan trekke fram kompetanse som de kanskje ikke selv har tenkt på, – det kan være internasjonal erfaring, språk eller en eller annen rolle eller et verv som gir deg dette lille ekstra, nesten som en x-faktor om du vil.
Fallhøyden er stor, – det er høye odds, men det er da det er ekstra morsomt når du får det til.
Du kan selvfølgelig bli møtt av denne patetiske «ansettelsespolitikk-greia» som forteller at du må registrere deg i CV-basen deres eller at vedkommende som du treffer ikke har baller til å gjøre noe annet enn å nøye seg med en fluktkommentar som ligner på noe om at det hadde vært fint om du kan sende meg dette på mail og takk for nå.
Det er lite du kan gjøre med det.
Det er bare å gjøre som de ber om.
Sånn er det bare.
Du må bare stå på videre, la det gå en ukes tid og så følger du opp og beholder eierskapet.
Du må i hvert fall ikke bli en av de som skylder på andre og alt som er rundt.

Det handler som nevnt ikke om å levere fra seg søknadsdokumenter, og jeg er fristet til å sammenligne med sånne som benytter seg av virkemidler i presentasjoner som egentlig ikke er noe annet enn forstyrrende elementer som flytter fokus fra det eneste som betyr noe og det er deg selv. Hvis du gir fra deg noe, så vil vedkommende kanskje til og med begynne å bla i papirene dine og det er ikke bra.
Da handler det plutselig om noe annet.
Jeg er sikker på at du har vært på en samling eller et foredrag hvor noen begynner å dele ut noe mens de snakker, publikum lukker øra og venter forventningsfullt på hva de skal få mens de som allerede har fått noe begynner å lese i stedet for å høre på hva som blir sagt.
Du har fem minutter.
Kanskje ti.
Jobbsøk handler om en ting, og det er å formidle hva du kan og hva du mener at du kan gjøre med det du kan. Du skal svare på ett spørsmål som ikke kommer fram her og nå men som ligger og lugger i hodet til den som står foran deg, og det er hva som får deg til å tro at du oppfatter deg som riktig til den aktuelle rollen.

Det er først når du kommer hjem etter en god prat med rette vedkommende at du skal tenke på disse antikverte greiene som handler om søknadsdokumenter. Nå sitter du antageligvis med et inntrykk av vedkommende som skal få dette fra deg hvor det kan finnes ett og annet som kan krydre oppfølgingshistorien din hvor selve søknadsteksten kan begrenses til innholdet i meldingen, det som eventuelt vil stå der har du jo allerede fortalt, og så legger du ved en tilpasset CV som du har skrevet selv og som fremstår på den måten som du selv ønsker å bli fremstilt som.

Denne teksten er egentlig inspirert av en dialog med en jente i nettverket mitt som heter Cecilie.
Den tåler å bli delt til flere.

Du får BRUCE WILLIS med «Respect Yourself»


Disse sidene ble i utgangspunktet konstruert for å gi karrieretips med en filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør helst serveres med kaffe og ironimodus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s