Jobbsøkerkursjungelen

Nå har jeg kommet i gang med mine nye jobbsøkerkurs, og innrømmer at jeg ser det paradoksale ved opplevelsen av å innse hvor mange av mine nye deltagere som har deltatt på opplegg i regi av NAV hos ulike tiltaksarrangører. Noen av dem ramser opp det ene kurset etter det andre på en CV som følger formaningene til en eller annen mal fra veiledere som umulig kan være oppdatert på mekanismene i det virkelige arbeidslivet.
Et begrep som «paradoksalt» blir kanskje feil.
Det er kanskje riktigere å kalle det «trist» …

Jeg drifter kurs med maks deltagerantall på ti personer, – mest av respekt for deltagerne og forventningene om deres delaktighet og sånn sett kan det kanskje være litt urettferdig å trekke paralleller til aktører som lar seg tvinge til å flatpakke klasserommene med fullt belegg for at NAV kan gni seg i hendene når de kan endre fargene på statusrapportene sine. Men dog, – dagens oppstart kunne vise til åtte flinke folk som beskrev sin oppgitthet over innhold, formidlingsevne og innlysende kunnskap om arbeidsmarkedet fra aktører som tross alt monopoliserer hverdagen til en voksende del av befolkningen. Kan du tenke deg, flinke folk som betaler kursplass fra egen lomme for å rette feilene fra i går fra sånne som fortsatt sverger til utforming av antikverte søknadsdokumenter og liksomleker med intervjutrening med fokus på antrekk og håndtrykk.
Jeg gremmes.

Det som nesten er like ille – nesten – er LinkedIn-kursene mine hvor jeg treffer jobbsøkere som refererer til veiledere som ikke en gang kjenner til det beste verktøyet som fungerer i det store bildet for hvordan man kan profilere seg i jobbsøkerjungelen.
Det er så drita dårlig at jeg ikke finner ord.
Jeg hadde for øvrig en kursdeltager som var i ferd med å ta en master i karriereveiledning, – skal dette også bli et fag som ødelegges av patetisk puggekompetanse?

På vei hjem fra dagens økt traff jeg en dame som har deltatt på et av mine tidligere jobbsøkerkurs og som for lengst har blitt varm i trøya i sin nye jobb, hun nevnte at andres fornedrelse bør være god butikk for meg.
– «Nei», nølte jeg.
– «Nei?»
– «Nei», gjentok jeg.
– «Jeg syns det er litt trist … for all del, det er plass til mange i faget mitt, men jeg mener at det bør være en grunnleggende forutsetning at mennesker som skal lære andre mennesker om … ja, om hva som helst egentlig, bør ha en viss erfaring fra det som de selv skal formidle … jeg hører om nyutdannede småjenter med master i hersketeknikker som rett og slett får voksne mennesker til å føle seg nedverdiget … det er jo ikke sånn det bør være, er det vel?»
– «Men det åpner jo for at flere kan komme til deg», fortsatte hun smilende.
– «Butikken din går så den griner og du tjener penger».
Jeg kom ikke på noe å si.
Jeg var kanskje litt redd for å såre henne, eller noe.
Sette henne ut.
Jeg vet ikke.
Hun er selger og har drivere som er ukjente for meg.
Det spiller i og for seg ingen rolle, men jeg tror at jeg er i ferd med å komme dit hvor jeg lurer på om jeg i det hele tatt skal gidde å fortsette med dette virksomhetsområdet, rett og slett fordi jeg opplever at all denne fortvilelsen fra flinke folk tømmer meg selv i stedet for å gi energi og drive til å fortsette, merkelig og litt paradoksalt med tanke på at jeg selv står støtt som en formidler av viktigheten av å fokusere på seg selv og og sitt og ikke tenke på «alt det andre» og «alt som er rundt» – ting som ikke betyr en dritt i jobbsøkerprosesser men som jeg opplever at jeg selv har begynt å fokusere på når jeg betrakter mitt eget virksomhetsområde som domineres av litt for mange mennesker som egentlig burde jobbe med noe helt annet. Det sier seg selv at det ikke er bra med tiltaksarrangører som er mer opptatt av å tilfredsstille oppdragsgiveren sin med kreative fremdriftsrapporter enn å fylle tiden med troverdighet, tillit, takt og tone mot et publikum som for lengst har sett at teppet har gått ned …

Du får SCHILLER und HEPPNER med «I Feel You»


Disse sidene ble i utgangspunktet konstruert for å gi karrieretips med en filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør helst serveres med kaffe og ironimodus.

5 kommentarer

 1. Jeg gikk på kurs hos Din Utvikling og opplevde både seksuell trakassering og fyllesjuke kursveiledere, det er det jeg sitter igjen med derifra :(

  Liker

 2. Jeg lurer på om nav i det hele tatt vet hva som foregår på disse kursene, har opplevd veiledere som er mer opptatt av å gjemme seg bort på kontorene sine enn å være sammen med oss deltagere. Jeg har vært med på to runder, første gangen hos reaktorskolen hvor det var husmødrene som dominerte mens jeg to år senere var med i et nedbemanningsoppglegg gjennom din utvikling som stort sett bestod av avdanka selgere.
  Det er jo ikke bare trist.
  Det er trist som faen.

  Liker

 3. Jeg har også vært med på en sånn nedbemanningsrunde hvor bedriften jeg jobbet for hadde kjøpt inn en form for pakke til oss som skulle ut, mest for sin egen samvittighets skyld, og dette var sammenlignbart med det som kalles jobbsøkerkurs selv om ingen spurte oss om vi hadde behov for dette. Dette var hos aktøren som nevnes lenger opp i kommentarfeltet og jeg valgte å ikke møte opp den tredje dagen hvorpå en gretten fyr ringte meg noen dager senere og spurte om de kunne krysse av for at jeg hadde fått jobb. Jeg svarte at jeg ikke var interessert i det dårlige opplegget deres og fikk høre at det var bedriften som jeg hadde sluttet i som hadde betalt og som forventet at jeg møtte opp. Nå vet jeg ikke om han som ledet kurset var en avdanka selger men han kunne sikkert vært det, han visste ihvertfall ikke hva han snakket om og det var gjengs over fra kollegaen hans også, som hadde jobbet på trimsenter og det var det. Tenk at noen betaler for dette og tenk at de som synker så dypt at de må gjennom nav må vite at dette er en del av den såkalte velferden vår :(

  Liker

 4. Tror det er lurt med fokus på dette feltet, men vi må nok vente noen år. Selv har jeg en sønn som gikk på AB-kurs og det er ikke noe bedre. Han ble fotfulgt av en sosionom som sendte han lenger ut enn han burde før vi fant et alternativt opplegg hos en annen aktør som trakk han inn som hjelpemann og i dag har han en god jobb på en gjenvinningsstasjon.
  Det er som det står skrevet både på disse sidene og så smått på en rekke andre, og det er at A’en i NAV for lengst er visket bort.

  Liker

 5. Viktig tekst, men synd hvis du gjør alvor av å trekke deg ut til fordel for dåsemiklene i DU og en del av de andre som kan ramses opp. Jeg var hos Podium en gang og gikk etter en uke, så jeg har ganske lett for å identifisere meg med budskapet ditt. Disse kursene passer kanskje som et introkurs for innvandrere og de som skal avklares, men normalt voksne mennesker bør skånes for dette tullet.

  // Henrik

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s