Ny jobb i Utopia?

Jeg samarbeider med en rekke utenlandske rekrutteringsselskaper med sentrale stikkkord som handler om rekrutteringskommunikasjon hvor jeg formidler og tilrettelegger deres budskap på det norske kandidatmarkedets premisser og finner tilpasningsdyktige og språkmektige kandidater som ønsker seg til et annet land hvor de kan utøve faget sitt. Det er interessant å kartlegge og ikke minst diskutere motivasjonen for respektives flyttevillighet, – det handler om alt fra kultur og hverdagslige utfordringer hvor det kanskje ikke er så rart at de fleste av de som jeg ender opp med er mennesker som ikke har bindinger på privatfronten.

Det finnes en del mennesker som snakker om at jobb i utlandet gir karrieremessige løft og en unik mulighet til å forbedre karrieren og utvide horisonten sin, – nevnt i et ordelag som bekrefter at målet er å komme hjem til her hvor de gode jobbene er mens andre dementerer dette med en form for vrangforestilling om at det kan være vanskeligere å innhente referenter, – noe som stort sett sier mer om de som får seg til å si noe sånt, men jeg har faktisk truffet en del flinke folk på kursene mine som har opplevd at deres internasjonale erfaring virker skremmende for en og annen med nisselua litt for langt ned i panna. På den annen side, så treffer jeg også de som forteller at det er først når man har vært «ute» at man skjønner hvor godt det er å være «inne», – en greie som også kan bekrefte at det kan stilles mentalitetsspørsmål?

Det er heller ikke så rent sjelden at jeg støter på utfordringene rundt hvordan det norske kandidatmarkedet preges av virkelighetsfjerne lønnsforventninger uten at man tenker på «alt det andre» hvor jeg av og til blir møtt med usikkerheten rundt forskjeller i de psykososiale og organisatoriske faktorene, alt fra maktdistanse og hierarki og ulikheter i forholdet mellom jobb og fritid – totalt sett en greie som handler om tilpasning og hva du besitter av egenskaper, spør du meg.

Jeg har en del eksempler på ansettelser hvor det kan virke som om «mine utvalgte» har slått seg til ro, en av gutta som jeg har ansatt i et spansk IT-selskap har fått spansk dame og gir inntrykk av at retur til Norge er totalt fremmed mens en annen har gått videre og etablert sin egen virksomhet på en av de baleariske øyene. En tredje person har omsider rykket opp i toppledelsen i et tjekkisk selskap, og dette er gode tegn på vellykkede rekrutteringsprosesser.

Sett at du får en henvendelse fra «en som meg» hvor du får inntrykk av at historien min er så tett opp til drømmejobben din som du kan tenke deg.
Det er bare en hake, – den er ikke her hjemme i dine trygge omgivelser.
Har du tenkt tanken?
Hva skal til for at du vil vurdere utreise?

Høsten er her.
Det begynner å bli kjølig og jeg har kjøpt meg ny lue.
Det er ikke så rent sjelden at jeg tenker tanken på å emigrere til varmere strøk, men lar som regel tankene flytte seg enda noen år fram i tid.

Du får ROB YATES med en deilig versjon av Waterboys-klassikeren «The Whole of the Moon»


Disse sidene ble i utgangspunktet konstruert for å gi karrieretips med en filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør helst serveres med kaffe og ironimodus.

3 kommentarer

 1. Og hva med alle de som studerer i utlandet og som vender hjem til «tryggheten» i Norge?
  Har tenkt tanken på å reise utenlands selv, og tror at den største «triggeren» ligger i nettopp dette med å utvide horisontene og få annen luft i ansiktet.
  Gjerne på permanent basis :)

  // CZ

  Liker

 2. Jeg skriver en oppgave om tematikken din, men vrir den til de som kommer utenfra og søker jobb i Norge.
  Sak samme.

  Du har interessante tekster med gode poenger, og jeg vil gjerne treffe deg en dag over en kopp kaffe for å utveksle erfaringer og innspill.

  Hilsen Thordis

  PS: Takk for en flott versjon av Whole of the Moon :)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s