Referansesamtalens prediktive validitet?

Jeg spiste lunsj med en jente her om dagen som skriver en oppgave om bruk og misbruk av referansesamtaler i ansettelsesprosesser. Hun viste til forskning som beskriver prediktiv validitet på 14 prosent, noe som er veldig lavt og som fikk meg til å spørre om hun visste hvorfor.
– «Nei», nølte hun.
– «Men det er derfor jeg har valgt å treffe deg som kanskje kan gi et godt svar?»
– «Jeg kan komme på to umiddelbare svar», begynte jeg.
– «Det ene henger sammen med alle kommentarene og tipsene og rådene og ikke minst forskningsresultatene fra de som tjener pengene sine på å selge systemer og verktøy til de som trenger å skjule sin manglende kunnskap om rekrutteringsfaget».
– «Ha», smilte hun.
– «De er det mange av …»
– «Alt for mange», smilte jeg tilbake.
– «Det andre handler om alibireferanser og de som kandidaten presenterer selv i tillegg til de som følger tvangstanken om at en referanseperson må være en leder … det er feil … en god referanseperson er ikke nødvendigvis en tidligere sjef eller leder som du har snakket med på sommerfesten og som til nød kan bekrefte at du har vært ansatt i avdelingen hennes i det og det tidsrommet … en god referanseperson er en som kjenner deg fordi du har vært åpen og ærlig, en som kan bekrefte hvem du er og hva du kan og som skjønner hvordan du bruker noe av det som du mener at du kan».
– «Hva kommer det av?»
– «Ehh … hva da?»
– «At det er så mange som slurver med referansene?»
– «Falsk frykt», svarte jeg.
– «Og dessuten så tror jeg at det er riktig bruk av referanser som skiller gode rekrutterere fra de som ikke er like gode».

En referansesamtale skal minimum bekrefte et ansettelsesforhold, men det er ganske digg om du har en person på referanseblokken din som kan bekrefte at du er et godt menneske og en som gjør det som er forventet og kanskje litt til.

Referansesamtalen i en vanlig jobbsøkerprosess er noe man kommer til når man er nesten i mål, helt mot slutten av rekrutteringsprosessen hvor de som har tenkt å ansette deg skal sjekke sine data opp mot historikken din. Vær spesielt klar over at det finnes alt for mange mennesker i bemanningsbransjen som benytter referansesamtalen som inngang til kalde kundemøter, de er så frekke at de til og med ber om referansepersoner selv om de allerede har bestemt seg for å ikke ha deg med i prosessen sin.
Shame on you.
Og til dere som velger å sette bort denne delen til en som ikke har truffet kandidaten og som betrakter referansesamtalen som en del av den «kvalitetssikrede prosessen» deres ved bruk av forhåndsdefinerte spørsmål, – slutt med det.
Snakk til et menneske som et menneske.

Din beste referanseperson er en som du har jobbet sammen med, men vær også klar over at det kan hende at den som skal ansette deg i din nye jobb kjenner noen som jobber i selskapet du referer til. Tenk over hvordan du vil reagere dersom det dukker opp navn som får det til å kile litt i nakken. Gode rekrutteringsmennesker kjenner sinnsykt mange mennesker, de har solide bransjenettverk hvor kildetips kan føre fram til deg hvis du har gjort tingene dine riktig. Det vil med andre ord si at referansesamtalen allerede er utført og du har fått et bra stempel som du selv må sørge for er ekte.
Tenk på den.

Det er ikke så lenge siden jeg satt på den andre siden av et prosjekt hvor vedkommende som skulle leie meg inn hadde nevnt at han kjente en som jeg antageligvis hadde jobbet med tidligere.
– «Jo», bekreftet jeg.
– «Vi jobbet sammen for noen år siden».
– «Kan jeg ringe vedkommende?»
– «For all del», smilte jeg før jeg spurte hvordan de kjente hverandre.
– «Kjenner og kjenner», nølte han.
– «Det er kanskje riktigere å si at jeg vet hvem hun er …»
Jeg nikket og la til at jeg ville foretrekke å ringe henne selv for å minne henne på forholdet vårt, et viktig poeng som jeg snakker om på jobbsøkerkursene mine og som treffer en nerve hos de som tror at de må påføre referansepersoner på søknadsdokumentene sine.
Ukritisk.
Shame on you.
Noen tror at det handler om å «påvirke» referansepersonen din, men det handler ikke nødvendigvis om det.
Det handler om noe så enkelt som at vedkommende må vekkes. Hvis jeg ringer til en som trenger betenkningstid for å huske hvem du er, så er ikke samtalen verdt en dritt.
Nok om det.
Jeg fikk ikke tak i henne, og ringte til en jente jeg kjenner som jobber i resepsjonen, hun var litt opptatt med andre ting og var veldig rask til å forelå at hun skulle sette meg over til en fyr som ga inntrykk av å bli litt satt ut når jeg spurte etter Hilde.
– «Nå», nølte han.
– «Kjente du henne godt?»
Der og da la jeg ikke merke til bruk av preteritum, men han fulgte raskt opp med å fortelle at hun var død.
Der og da ble det litt kleint, for å si det sånn.
Det ble litt fram og tilbake før han penset over på at han visste hvem jeg var.
Kona hans hadde vært på kurs hos meg.
Liten verden.
Hun var for lengst inne i ny jobb og stortrives.
Ikke så rart.
Det er jeg som har ansatt henne.
Digresjon.
Husk det, folkens.
Hvis du kommer dit hvor det er på tide å nevne eventuelle referansepersoner, så må de alltid sjekkes av deg selv før du overlater dem til andre. Det er du som skal påvirke referansesamtalens prediktive validitet og ikke de som ser sitt snitt til å forherlige seg selv på bekostning av andres nedverdigelse.

Anbefalte tekster:
Hvordan vil du bli husket
Jobbsøkertips – lag dine egne referanser
Referanser i glass og ramme

Jeg husker at Hilde var ganske høyt oppe på en firmafest en gang, da danset hun til funky toner fra Anastacia og det får bli mitt siste bilde av henne.
Et fint bilde.


Disse sidene ble i utgangspunktet konstruert for å gi karrieretips med en filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør helst serveres med kaffe og ironimodus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s