Jobbsøkertips – ikke la andre gjøre det du må gjøre selv!

Jeg ble tipset om bloggen til en jobbsøker med en kommentar om at denne muligens kunne ha noe for seg i forhold til et rekrutteringsprosjekt som jeg jobber med. Det viste seg at det ikke var en blogg, men en som hadde lagt ut en tekst på LinkedIn Pulse hvor hun presenterte seg selv for potensielle interessenter, – isolert sett en god ting og dette var en ganske god tekst.
– «Det er ikke jeg som har skrevet den», avslørte hun når jeg kontaktet henne for å sjekke stemningen.
– «Jeg har fått hjelp fra en kjempeflink karriereveileder som driver jobbsøkerkurs … han sa at vi burde legge på litt, og nå har jeg i hvert fall blitt lagt merke til».
Jeg fikk lyst til å spørre om hun forventet å få en stjerne på tavla på jobbsøkerkurset eller anerkjennende klaps fra klassekompisene sine. Jeg lot det være, men fortalte selvfølgelig at hun ikke var aktuell for noe av det som jeg jobbet med. Noen vil kanskje si at hun fortjener kred for at hun fortalte det selv, – jeg slapp jo å bruke unødvendig tid på henne. Jeg nøyde meg med å si at det er smart å presentere seg som seg selv og på sin egen måte og ikke glemme hvordan de lurer seg selv hvis de smører på og trekker fra og legger til der det passer og som regel passer det ganske bra i følge dem selv.
Det blir bare tull og tøys.

Jeg treffer en del flinke folk som lurer på hvorfor det har blitt som det har blitt, hvorfor det har blitt så jævlig vanskelig å søke på en jobb. Jeg påstår at svaret kan vinkles ut fra påstanden om at det finnes alt for mange mennesker som skal mene noe om hva dette egentlig handler om.

Jeg ser at det er flere og flere jobbsøkere som får øynene opp for viktigheten av å presentere seg gjennom profesjonelle fora, det spiller i og for seg ikke hvilket fora bare det er relevant til nedslagsfeltet ditt.
Det er jo det seriøs jobbsøking handler om.
Det handler om å være der du må være og viktigheten av å kunne formidle hvem du er og hva du kan og hva du mener at du kan gjøre med det du mener at du kan. Da er det trist at det kommer flere og flere på banen som føkker opp denne muligheten for de som virkelig har seriøse intensjoner. Jobbsøk handler ikke om «salg» eller «markedsføring» og det er etter at de som tjener pengene sine på å si at det gjør det kom på banen at noe som er rimelig enkelt ble til noe som alt for mange ikke skjønner seg på.

De som kjenner meg og de som følger med på disse sidene vet at jeg ikke er så veldig begeistret for sånne som tror det er smart å industrialisere jobbsøkerprosesser, mest fordi det dreier seg om tull og tøys fra sånne som ser sitt snitt til å tjene penger på andres fornedrelse. Noe av det verste er de som tror det er smart å få andre til å «hjelpe til» med å klippe og lime et dokument som skal ligne på vinnerloddet, det spiller ingen rolle om det er en «profesjonell tjenestetilbyder» eller en venninne eller en nabo eller onkel.
Det går ut på det samme.
Det er like jævlig.
Med mindre du tilhører den kjedelige massen som tror at det handler om å bli sett av de som hevder at de jobber med mennesker men som i virkeligheten sitter på rævva og glaner på en skjerm som sorterer antikverte søknadsdokumenter etter tåpelige titler og nisser og troll. Kanskje de trekker deg inn til et intervju hvor de får seg til å spørre om dine dårlige sider før de resirkulerer deg til å bli en feilansettelse.

Jobbsøkertips?
Ikke la andre gjøre det du må gjøre selv.
Drit i de som tvinger deg til å spille på andres tvangstanker og valgte sannheter om hva som er riktig eller galt, de som ikke tør å være seg selv av falsk frykt for at de ikke passer inn i noe som de ikke vet hva er og som påvirkes til å konsumere industrialisert indoktrinering.
Vet du forresten hvem jeg oppfatter som verst?
Jo, det er de som har kommet fram til den delen av pensumet som handler om å «gjøre en forskjell».
Gjerne hauset opp av de som liker å snakke om «mangfold».
Drit i de som tror at de vet om smarte spørsmål som du kan bruke for å «vinne» intervjuet og «konkurransen» om drømmejobben.
Drit i de som sier at du må gjøre sånn eller sånn.
Drit i alt som ikke passer inn i hvordan du selv hadde tenkt å gjøre det i utgangspunktet, – og hvis det virkelig er sånn at du ikke vet hvordan du skal presentere deg som du er, så har du alvorligere utfordringer enn bare det som handler om å være jobbsøker.

Ta deg en croissant og en cafe au lait og nynn med til franske toner –
du får VANESSA PARADIS med «Joe le Taxi»


Disse sidene ble i utgangspunktet konstruert for å gi karrieretips med en filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør helst serveres med kaffe og ironimodus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s