Gleden ved bruk av primitive instinkter i rekrutteringsprosjekter

Nå som jeg egentlig hadde stengt butikken for i år, så tikket det inn to rekrutteringsprosjekter for en aktør som jeg kjenner godt fra før. Vi traff hverandre på et sosialt arrangement hvor jeg ble spurt om jeg kunne hjelpe til med ansettelsen av en HR direktør og en rekrutteringskonsulent hvor sistnevnte skulle være en som forstår seg på menneskelige drivere og hvordan man tyder intuisjon.
Eller magefølelse.
Kall det hva du vil.
De deler min oppfatning om at dette er det viktigste verktøyet som finnes, og jeg er sikker på at du vet om noen som setter kaffen i halsen og hånflirer av de som ikke sverger troskap til de som tjener pengene sine på mennesker som trenger å skjule sin manglende kunnskap. Jeg går så langt som å si at dette er noe av roten til de fleste feilansettelsene som finnes i arbeidslivet.

Jeg vet om mennesker som fortsatt viser forundring over at profesjonelle rekrutteringsrådgivere benytter seg av … *kremt* … la meg bruke begrepet «primitive instinkter» i sin utvelgelse hvor noen får seg til å mene at dette kan oppfattes som diskriminerende.
Det er feil.
Det er ikke noe som heter «diskriminerende» i et rekrutteringsprosjekt siden dette er greier som handler om utvelgelse av en person basert på bestemte kriterier. Relasjoner mellom mennesker og hvordan man tolker variable verdibilder underbygges av intellekt og vurderingsevne. Jeg legger for øvrig ingen pinner i kors får å si at det norske kandidatmarkedet har blitt jævlig kjedelig, og det er lenge siden jeg gikk ut offentlig og sa at jeg bruker trynefaktor som en viktig del av en utvelgelse.
Og bare så det er sagt, – trynefaktor i min begrepsverden handler ikke om å være «pen» …

En jobbsøker kan godt finne på å registrere en drøss med adjektiver som skal underbygge hvorfor de selv oppfatter seg som kvalifisert, mange har til og med vært på kurs for at de skal bli flinkere til å finne subtile synonymer til flåsete begreper i dårlige stillingsannonser som er utformet av en eller annen som ikke vet hva vedkommende driver med.
Mange jobbsøkere gjør det.
Mange jobbsøkere gjør det i god tro siden det har blitt som en slags norm for å tilfredsstille de som sverger til antikverte søknadsdokumenter med søknadstekst på tre kvart side og CV på to, uten hull men med bilde. Noen strekker den litt lenger og setter bort hele skiten, man gjør hva som helst og gjerne litt til for å skvise seg inn til en plass på den overbelastede karusellen. Deretter kan du sikkert tenke deg hva som skjer når en nikkedukke fra bemanningsbransjen, som av merkelige grunner fremstår med en slags form for enerett på ansettelser i dette landet, hvor de sitter i møte med en burugle fra HR og en papegøye fra Innkjøp, gjerne på et sterilt møterom hvor forhåndsdefinerte ordvekslinger blåses opp i skyene og publiseres som en dårlig stillingsannonse med forhåpninger om høy treffprosent i CV-basen.
Shit In.
Shit Out.
Perfect Match.
Det er nesten så det blir et paradoks at det finnes så mange som velger å «effektivisere» bort de viktigste elementene i et stykke arbeid som bygger på menneskelige relasjoner, – virkeliggjort som en kilde til inntekter både for selskapet som utvikler dette og de som kommisjonerer med tøffe påslag på sluttfakturaen.

Dette er en aktør som har ryddet opp i organisasjonen sin.
Ryddet opp.
De er ikke blant dem som bruker begrepet «daukjøtt», men de har kvittet seg med de som de selv oppfatter som mennesker som kan finne på å bruke et sånt begrep.
– «Vi hadde noen i HR som var mer opptatt av å gjøre seg synlige med prosessene sine enn de som viste forståelse for hva vi faktisk driver med», begynte han.
– «Du kan godt si at vi har surfet på denne bølgen som er virvlet opp fra de som mener at de har et mandat til å fortelle andre hvordan tingene skal gjøres», fortsatte han.
– «De bruker fine ord som følges opp med en avansert meny som beskriver kvalitetssikrede prosesser som toppes med psykometriske tester … faen, som jeg hater tester … eh, du bruker vel ikke tester, gjør du vel?»
Jeg ristet på hodet.
– «Med mindre du oppfatter kjennskap til menneskelige drivere og intuisjon som en test?»
– «Den beste testen», nikket han.

Rekruttering handler om en ting, og det er å ansette vedkommende som oppfattes som riktig i henhold til gitte kriterier hvor noen av disse kriteriene kan oppfattes som «sære», – spesielt fra de som ikke kommer videre og som er bombesikre på at de kan dokumentere at de er kvalifisert …
Sånn er det bare.
Det blir nesten som de som sverger til lettmelk i kaffen.
Nesten.
Eller syltetøy på osten.
Smak og behag.
Det finnes overraskende mange som fortsatt sitter og sorterer søknadsbunker etter nisser og troll på en CV og begrunner sin utvelgelse med noe som kan ligne på en påstand om at fire års erfaring er bedre enn tre.
Det er det ikke.
Det er ikke tall og symboler eller farger som skal påvirke et rekrutteringsprosjekt.
Det er det ganske mange som glemmer i sin iver med å vise hvor «flinke» de er i talentjakten.
Du ser det i en stillingsannonse.
Du ser det i en firmapresentasjon.
Du ser det i en studiekatalog og ser at det egentlig ikke står en dritt, men du er så redd for å si det at du produsererer den samme dritten selv for å passe inn.
Er det mulig, liksom.
Ja, det er visst det.
Det har til og med blitt sånn at mennesker som kaller seg «veiledere» på jobbsøkerkurs sitter på den samme skåla og presser ut noe av det samme.
Form og farge stemmer.
Lukta, også …

Tips til jobbsøkere:
Rekrutteringsprosessen til en virksomhet forteller ganske mye om hvordan det er å jobbe der, – noen ganger kan det også være lurt å heve blikket mot virksomheter som aldri topper karrierebarometere eller som ikke ser verdien av å kjøpe kred gjennom undersøkelser og analyser.
Da får du det bra.
Da jobber du med innsiden ut.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s