Oppsummering 2015 – Et godt arbeidsår med All Time High

Jeg fikk en henvendelse fra en som fortalte at hun jobber med virksomhetsanalyse og markedsføring hvor spørsmålet var om det var aktuelt med hjelp til å treffe en større målgruppe.
Jeg sa nei.
Jeg ser ikke behov for det.
– «Vi har ikke hørt om deg før», fortsatte hun.
– «Vi kom over deg gjennom felles referanser innen rekruttering og karriereveiledning … du er ikke så synlig?»
– «Nei», svarte jeg kort.
– «Dere tilhører antageligvis ikke målgruppen min».
– «Men vil du ikke nå ut til en større masse?»
– «Nei».
– «Er du sikker på det?»
– «Ja», svarte jeg.
– «God jul».

Det er ikke jeg som er hovedpersonen.
Det er ikke mitt navn som står øverst på plakaten.
Det er kandidatene og kursdeltagerne som befinner seg der, og min rolle begrenser seg til å være den som legger brikkene og får de til å passe sammen. Jeg vet om mange rekrutteringsmennesker som liker å vise seg fram og snakke om sin fortreffelighet, de som ringer kaldt og som benytter alle salg til å selge mer.
Jeg kan ikke gjøre det.
Jeg driver for meg selv, og da er det begrenset hvor mye jeg kan påta meg.
Så enkelt er det.
Det har vært tider hvor jeg har vurdert om jeg skal utvide virksomheten, se etter et permanent lokale og ansette noen flinke folk som kan være med på å ta virksomheten videre.
Forretningsplanen er grei.
Forretningen tikker og går og går som den går basert på et virtuelt bransjenettverk som er opparbeidet gjennom mange år – en trygghet for meg og en forsikring for deg som enten er jobbsøker, kandidat eller oppdragsgiver.

Året som vi legger bak oss har gitt det som på salgspråket kalles «all time high» – Karrierverkstedet har blitt vist tillit gjennom tretten rekrutteringsprosjekter, det vi si det som kalles direkte rekruttering, i tillegg til arbeid med det som på mitt språk kalles Talent Acquisition og Research hvor jeg har funnet flinke folk for ulike samarbeidspartnere, nasjonalt og internasjonalt, og de teller jeg ikke.

Karriereverkstedet har gjennomført tre komprimerte jobbsøkerkurs som sommerhelgesamlinger og ytterligere fire jobbsøkerkurs hvor alle deltagerne har kommet seg inn i ny jobb. Vel, alle bortsett fra to hvor en har valgt å trekke seg tilbake for å virkeliggjøre en gammel drøm om å bygge opp sin egen virksomhet i sydligere strøk og en annen har valgt å trekke seg ut av det som kalles normalt arbeid.

Og ellers?
Tre LinkedIn-kurs i tillegg til diverse foredrag i forskjellige fagsamlinger og bransjenettverk.
Fire prosjektstillinger i HR-avdelinger med utvikling av rammeavtaler med bemanningsbransjen.
Fire prosjektstillinger i HR-avdelinger med utvikling av rekrutteringskommunikasjon.
Jobbsøkerboken var noen få salg fra å runde fem tusen eksemplarer, og en god del av tekstene mine har blitt republisert i ulike karrierefora. Denne nettsiden som du leser nå har for øvrig rundet to millioner sidevisninger, og når jeg er på seminarer og fagsamlinger så blir jeg gjenkjent som han som skriver, kanskje det er derfor jeg får henvendelser fra journalister som ikke vet hvordan de skal røre i spikersuppa som de forsøker å tilberede ved å be om innspill og kommentarer til ansettelsen av han eller henne og hvordan jeg oppfatter ditt eller datt når det skjer rare ting som berører arbeidslivet. Og der er det jo mye rart, – alt fra næringstopper som sutrer i sosiale medier til gutteturer og syklubber og her om dagen oppfattet jeg en overrasket reaksjon fra en som fikk høre at jeg syns det var synd at Robert Eriksson ble byttet ut til fordel for Anniken Hauglie basert på argumentasjon om at økt arbeidsledighet og lav oljepris har bidratt til at vi har større omstillingsutfordringer.
Jeg tror Robert Eriksson hadde fikset sakene.
Han var i hvert fall godt i gang.

2015 har med andre ord vært et godt arbeidsår, og dette kan bli noe som oppfattes som en skrytetekst.
Jeg er ikke noe flink til det.
Jeg jobber med saken.
Det er bare å glede seg.

Julen feires på alternativt vis med de som ikke har det like godt som deg og meg. Jeg liker meg sammen med de som ikke er redd for å møte andre med innsiden ut, og der tror jeg det norske arbeidslivet har mye å lære.
Jeg liker meg sammen med fyllikene og horene og de spedalske.
Nesten som Jesus.
Uten sammenligning for øvrig.
Han ble sikkert oppfattet som en god leder, – han klarte jo tross alt å gjøre vin av vann og det er jo noe helt annet enn norske næringstopper som ikke en gang får sukkeret ut av sitt eget sukkerspinn.
Dessuten skal jeg være julenisse på et arrangement for barn som sliter, totalt sett ganske sterke opplevelser som fyller første juledag med tårer og tunge tanker.
Men det er det verdt.

3 kommentarer

 1. Du er best i klassen, Morten!
  Jeg ser spesielt på LinkedIn at det finnes noen som «låner» både puslespillbitene dine, tekstene dine og ikke minst kurskonseptet ditt. Neste gang jeg kommer til Oslo, så skal jeg lære deg litt om copyrights :)

  AS

  Liker

 2. Takk for all hjelp i året som har gått, jeg bestilte full pakke og fikk det i kronologisk rekkefølge i form av bok og kurs og intervju og jobb og til neste år er jeg kunde :)

  God jul, Morten!

  Sim-

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s