Jobbsøkertips – ikke glem bonusmateriellet

Jeg har vært på et arrangement hvor det var en jente som benyttet anledningen til litt sutring når hun fant ut hvem jeg var.
Eller hva jeg jobber med, er kanskje bedre å si.
Hun fortalte at hun hadde søkt på en jobb som hun ikke fikk, og så hadde hun ringt for å spørre om hvorfor hun ikke hadde kommet i betraktning.
– «Vet du», fortsatte hun.
– «Dama som jobbet i bemanningsbyrået fortalte at kunden deres hadde ansatt en som hadde erfaring med fotografering … det sto ikke noe i stillingsannonsen om at det var et kompetansekrav og det syns jeg er skikkelig urettferdig siden jeg er kvalifisert i forhold til det som de skrev i stillingsannonsen … og så kom jeg ikke til intervju en gang».
Jeg kjente en prikking på skulderen, ikke bare som en sånn irritasjonsgreie fra en eller annen nerve som slår inn når jeg hører tåpelig tull og tøys, men det var verten som spurte om jeg ville ha fåfyll i glasset.
– «Ja takk», smilte jeg og kikket på flasken med tempranillosaft fra Berberana, en rødbrun kropp med intens og varm duft av bær og eikearoma og friske syrer i avslutningen.
Den finnes for øvrig på de fleste polutsalgene.
Tror den ligger på rundt åtti spenn.
Røverkjøp, spør du meg.
Jeg tok en slurk og ble sittende og lytte til hun som fortalte hvordan hun hadde spisset søknadsdokumentene sine mot annonseteksten.
– «Hva slags jobb er det snakk om?»
– «Designer», svarte hun raskt.
– «Det sto ingen ting i stillingsannonsen om at man måtte kunne fotografering og så ansetter de en som kommer med noe som de ikke hadde informert om på forhånd … jeg sa det til henne … skikkelig urettferdig».
– «Lærte du noe?»
– «Om jeg lærte noe?»
– «Ja», nikket jeg og snurret glasset i hånden.
– «De fleste som ringer som deg pleier å gjøre det fordi de tror at man kan lære noe som de kan ta med seg fra en jobbsøkerprosess til en annen».
– «Nei», nølte hun.
– «Jeg fortalte at jeg er kvalifisert og at jeg burde få komme til et intervju hvor jeg kan presentere meg».
– «Tror du det er sånn at alle som fremstår som kvalifiserte kommer på intervju?»
Det kom ikke noe svar.
Jeg fulgte opp med å spørre om hun hadde peiling på fotografering.
– «Fotografering?»
– «Ja?»
– «Nei», nølte hun.
– «Men det sto ingen ting i stillingsannonsen at dette var et kompetansekrav …»
Jeg fikk lyst til å følge opp med å spørre om hun ikke fant det naturlig at de som skulle ansette noen var rimelig fornøyd med å kunne få inn en person med meget relevant tilleggskunnskap, men lot det være. Jeg blander meg ikke opp i andres rot selv om jeg er rimelig klar på at virksomheter må få lov til å ansette hvem de vil og hvordan de vil og at de er i sin fulle rett til å foreta sine utvelgelseskriterier. I dette tilfellet kunne det like så godt handle om en kandidat som troppet opp med tilleggsferdigheter i tegning.
Det går ut på det samme.
Det er bonusmateriell.

Et godt jobbsøkertips er at du ikke skal høre på de som forteller at du skal skreddersy søknadsdokumentene dine til stillingsannonsen. Jeg lurer på hvor dette egentlig kommer fra, hvem som kan finne på å si noe så tåpelig, men vet om «veiledere» som har stillingsanalyser på pensumplanen sin og er så opptatt av dette at de til og med legger fram synonymordboka så jobbsøkere kan kline til med noen saftige adjektiver som rimer med noen av de begredelige begrepene som enkelte annonsører får seg til å publisere i tekstene sine.
Tull og tøys, med andre ord.
Kan minne litt om diktanalyse fra ungdomskolen.
Nå kan det selvfølgelig ha en sammenheng med at det finnes alt for mange som søker på alt for mye basert på denne tåpelige troen på at det er plass til alle og at alle kan bli hva de vil.
Det er feil.
Et godt jobbsøkertips er at du skal fokusere på hvem du er og hva du kan i forhold til den aktuelle rollen, og da må du presentere din kunnskap og forståelse med dine egne innspill i stedet for å kopiere gammel moro fra noen som kanskje ikke vet hva de driver med. Husk at de fleste stillingsannonser er tastet inn av de som aldri har hatt den aktuelle rollen selv, de vet ikke hvordan de skal sette sitt preg på den og gjøre rollen til sin egen.
Det er din jobb som seriøs jobbsøker å gjøre akkurat det.
Lev deg inn i rollen og fortell hvordan du opplever den.
Du må forestille deg hvordan arbeidsdagen din ser ut og hvordan du former den.
Hvis du oppfatter deg som skikkelig god i forhold til en aktuell rolle, så vet du også en del om tingene rundt.
Det er bonusmateriell.
Det er greiene som ligger bak og rundt som kan avgjøre om du er med eller ikke, – kunsten er å ikke smøre på så mye at du risikerer å bli oppfattet som overkvalifisert, denne tåpelige fluktkommentaren som dukker opp fra ansatte i bemanningsbransjen som ikke har peiling på hva de driver med og som blir stående som en paradoksal kontrast til tips og råd fra «veiledere» som heller ikke har peiling på hva de driver med når de hevder at du skal gjør hva du kan for å «selge» deg selv.

En ting til, – det er ikke noe som heter «urettferdig» og «diskriminerende» når man snakker om et arbeid som handler om en utvelgelse hvor det nettopp er preferanser og ulikheter som er avgjørende.
Noen skjønner ikke den, men det sier ganske mye om dem.
Hvis du på død og liv mener at det er smart å ringe noen når prosessen er ferdig, så må du være klar over at det er mye lettere å snakke seg ut av et fremtidig forhold enn det er å snakke seg inn.
Jeg anbefaler at du lar det være.
Send en hilsen og etabler kontakt gjennom LinkedIn i stedet.


Disse sidene ble i utgangspunktet konstruert for å gi karrieretips med en filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør helst serveres med kaffe og ironimodus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s