Hvorfor har det blitt så jævlig vanskelig å søke på en jobb?

– «Hvorfor har det blitt så jævlig vanskelig å søke på en jobb?»
Det er et godt spørsmål som jeg har stilt i tidligere tekster og som dukket opp på et foredrag i forrige uke fra en fyr som virket godt voksen og tørr nok bak øra til å få seg til å stille dette spørsmålet i en forsamling som var dominert av karakterer fra zombiegenerasjonen.
– «Godt spørsmål», nikket jeg og lot det bli noen sekunder som skulle forestille en tenkepause.
Spill for galleriet.
Jeg hadde selvfølgelig svaret klart.
– «Det er fordi det finnes alt for mange mennesker som får seg til å mene noe om hva dette egentlig handler om … og de fleste av dem har faktisk ikke peiling på hva de snakker om».

Folk oppfordres til å gå på kurs for å lære hvordan de skal skrive søknadsdokumenter.
Folk oppfordres til å gå på kurs for å finne ut hva de skal si og ikke si i et jobbintervju.
Folk oppfordres til å skvise seg inn i trange sjablonger med tjukke rammer som skyggelegger deres egne forutsetninger som ikke er tilpasset virkeligheten.
Det er jo rett og slett sykt.
Hvorfor?
Jo, det er fordi det finnes alt for mange mennesker som ser sitt snitt til å forherlige seg selv og sin virksomhet på bekostning av andres nedverdigelse.

Litt tidligere på dagen hadde jeg fått besøk ved kaffebordet av to damer som fortalte at de drev en virksomhet som skulle starte et nytt konsept med jobbsøkerkurs.
Nå ville de ha innspill.
Jeg spurte hva de skulle gjøre.
– «Jobbsøkerkurs», svarte hun ene og så på meg med et blikk som om hun trodde at jeg ikke hadde fått med meg innledningen eller om det virkelig var sånn at jeg hadde tungt for det.
– «Det sa du», bekreftet jeg.
– «Men hva skal dere ha med dere i jobbsøkerkursene deres?»
– «Ehh … ha med oss?»
– «Ja», nikket jeg.
– «Hvordan skal dere gjennomføre det?»
– «Som kurs», svarte hun andre.
– «Jeg tenkte mest på innholdet», avbrøt jeg.
– «Det er jo det som betyr noe».
– «Nei», nølte hun andre og forsøkte å se litt tankefull ut.
Jeg syns ikke hun så tankefull ut i det hele tatt.
– «Det handler jo om utforming av søknad og CV, da … det er jo det som alle trenger hjelp til».
– «Alle?»
– «Ja», svarte hun.
– «Det er jo det som viser seg … det er jo så mange som søker på så mange jobber uten at de kommer seg på intervju en gang … vi har tenkt å utvikle et strukturert undervisningstilbud som skal lære jobbsøkere hvordan de skal fremstå som den beste kandidaten … nå vurderer vi ulike samtaleverktøy og kartleggingsmetoder og derfor vil vi gjerne ha noen innspill».
– «Dere snakker med feil person», smilte jeg og tok den siste kaffeslurken, takket for meg og gikk bort til noen på den andre siden av lokalet som jeg visste at det var mye mer spennende å snakke med.

Den påfølgende seansen med fokus på nettverk og fokus på åpne henvendelser kom litt sent i gang siden det var en zombie som ønsket å ta på seg den kverulerende rollen.
– «Det trenger jo ikke å være så vanskelig å søke jobber», begynte hun og rettet antageligvis innspillet til herremannen på første rad.
– «Det finnes så mange gode verktøy og tjenester som kan hjelpe deg med å lage den perfekte søknaden og ikke minst den perfekte CV’en … hvis du kombinerer dette med god intervjutrening, så skal det mye til for at du ikke vil klare å overbevise arbeidsgiveren om at du er drømmekandidaten».
Jeg så på henne.
Jeg lot det gå noen sekunder.
Spill for galleriet, det også.
Det er fint at det virkelig finnes sånne som tør å legge hodet sitt fram til hogg, det er dette «samspillet» som driver foredragene framover og som tilrettelegger for de gode overgangene. Jeg er sikker på at det finnes noen som tror at jeg har papegøyer i salen, men det har jeg ikke.
Jeg spurte hvor langt hun var villig til å gå.
Det virket som om hun ikke skjønte spørsmålet, denne gangen valgte jeg å droppe gallerispillet og fulgte opp med å spørre hvor mye hun ville ofre.
– «Det handler vel ikke om det», nølte hun.
– «Gjør det ikke?»
– «Det handler jo bare om å få jobben …»

Jobbsøk handler om en ting og det er å formidle hva du kan og hva du mener at du kan gjøre med det du kan. Det handler ikke om søknadsdokumenter og antrekk og håndtrykk og glimt i øyet og blanke sko, – du skal bekrefte hva som får deg til å tro at du oppfatter deg som riktig til den aktuelle rollen.
Jobbsøking blir jævlig vanskelig når du menger med sånne som lever i troen på at det er vanskelig.
Hmm.
Ved nærmere ettertanke så vurderer jeg å trekke tilbake påstanden min siden det er så mange av dem.
De er som fluer.
Bæsj er godt.
For det er nå en gang sånn at utsiktene for at det kommer til å bli verre er faretruende stor, – sett i lys av den nylig avholdte NHO-konferansen hvor de som tror de er noe møter de som tror de blir noe av å menge med de som tror de er noe og som tvinger seg til å si at kravene har blitt så utrolig mye høyere med store forhåpninger om å få likerklikk og smiletryner av de som tjener pengene sine på konstruerte krav. Jeg er veldig glad for at jeg ikke tilhører zombiegenerasjonen som står på sidelinja og gaper med håp om å få halsen stappet full av ytterligere guffe før de omsider kan presse seg ned på den klamme skåla og drite ut den samme gørra.

Anbefalt tekst:
Sett filter på karrieretipsene

Disse sidene ble i utgangspunktet konstruert for å gi karrieretips med en filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør helst serveres med kaffe og ironimodus.


Klikk her for å komme til Den ultimate jobbsøkerboken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s