Hold deg unna forskning og statistikk

Det finnes en del mennesker som av ulike grunner får lov til å jobbe med noen av de samme tingene som jeg har befatning med som hevder at man kan komme langt med statistikk og forskning.
Jeg sier det motsatte.
Jeg sier at dette begrenser mulighetene for å komme langt ved å kvele initiativ og vilje og denne egenskapen som for lengst har begynt å gå i oppløsning og som kalles instinkt, – jeg kan godt strekke den litt lenger og trekke fram heiagjenger som kaller det fremskritt når mennesker forføres til å følge statistikk og forskning i sin søken etter suksess i arbeidslivet, gjerne underbygget av en paradoksal iver etter å snakke om mangfold eller en matchende forskningsrapport fra en skole i USA som oppfattes som anerkjent fordi den er nevnt på Disneychannel.

Jeg har aldri vært særlig begeistret for sånne som gjør det til en vane å henvende seg til x antall forskere før de tør å komme med noe som forherliger deres egen vinkling, gjerne kamuflert med en tilleggskommentar fra et menneske med professortittel som vet å hive seg på en debatt hvis den kan forsvare vedkommendes egen eksistens. Det er skremmende at det finnes alt for mange som tror at det meste som skjer i et menneskes liv bør være falsifiserbart ved å sverge troskap til heksejakt på de som fortsatt skjønner at mennesker og deres handlinger preges av omstendigheter og omgivelser. Falsifiserbarhet er ikke synonymt med grunnlagsdata for å stille en diagnose, men det er ganske nært. Det sier seg selv at det ikke er bra, og jeg har ikke tall på hvor mange mennesker jeg treffer som føler seg tråkket på og tilsidesatt av sånne som egentlig burde se seg selv i speilet og følge opp med å grave seg så jævlig langt ned som de overhodet klarer. Jeg hører historier som av og til gjør meg så kvalm at jeg har lyst til å spy, – det kan være alt fra en opplevelse med NAV eller en tafatt tåkeprater fra en tiltaksarrangør eller en som av ulike grunner får lov til å jobbe med noen av de samme tingene som jeg har befatning med og som argumenterer egen argumentasjon med statistikk og forskning som ikke kan være ment som noe annet enn fluktkommentarer som bekrefter at de ikke en gang skjønner i hvilken ende de skal begynne når de skal grave seg ned.

Forskning handler ikke om noe annet enn prøving og feiling som fører fram til komplekse konklusjoner som i de fleste tilfeller virker like forvirrende for de som ser etter tabloide poenger som for de som fortsatt vet at det finnes noe som heter allmennkunnskap og sunn fornuft, – nå har det jo blitt sånn at dette er to begreper som er utvannet gjennom indoktrinering fra de som søker egen vinning ved å messe fra gamle tekster som forteller hvordan andre skal leve livene sine, sånne som av ulike grunner ikke tør å løfte på rævva før de får klarsignal fra en tåpelig app.

Usikkerhet og tvil er en del av det som handler om å være menneske, – jeg vet hvordan jeg bruker den samme usikkerheten deres for å få det samme mennesket til å ta seg sammen og finne ut av det som gjør dem usikker. Det handler som regel om vilje, men det er da det er trist at det finnes flere som velger å legge seg ned og la viljen bli kvalt av gammel moro fra forskning og statistikk. Det er nesten så jeg får lyst til å si at forskning og statistikk bekrefter at det meste er bullshit, men den ville vel blitt litt for drøy i en tekst som dette.

Forskning er ikke synonymt med sannhet.
Svaret avhenger av hvem som har finansiert forskningen.
Forskning kan kanskje i enkelte tilfeller bekrefte at noe henger sammen med noe annet, men når mennesker som av ulike grunner får lov til å jobbe med noen av de samme tingene som jeg har befatning med gjør det til en vane å referere til at «forskning viser at blablaba», så skal du vite at dette er mennesker som du egentlig bør holde deg langt unna. Det pleier å være de samme menneskene som sier at «tallene lyver ikke», – mennesker som av ulike grunner snakker om ting som de egentlig ikke burde snakke om og som påstår at forskning er objektiv.
Det er den ikke.
Det er det samme som å lete etter svar som bekrefter deres egne antagelser.

Denne teksten handler ikke om medisinsk forskning og det kan således oppfattes som en ørliten digresjon, men visste du at medisinsk forskning bekrefter at den medisinske utviklingen har kommet så langt at det praktisk talt ikke finnes friske mennesker lenger?
Det er jo sykt perfekt, liksom …

Jeg passerer daglig en tekst på en murvegg som har en treffende tekst:
Forskning viser at mannen i gata har størst sannsynlighet for å bli påkjørt.


Disse sidene ble i utgangspunktet konstruert for å gi karrieretips med en filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør helst serveres med kaffe og ironimodus.


Klikk her for å komme til Den ultimate jobbsøkerboken

Én kommentar

  1. Enig. ‘Forskning er ikke synonymt med sannhet.’ Å stole blindt på forskning begrenser eget initiativ, kreativitet og egne meninger som er basert på seg selv og s i n egen sannhet. Det er den det er viktigst å ta vare på.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s