Troverdig taskenspiller

Jeg har en venninne som satt seg ned ved siden av meg her om dagen for å snakke om jobbtilbud som hun hadde fått.
– «Se det», nikket jeg og var fullstendig klar over at det ville dukke opp litt saftig tilleggsinfomasjon, lente meg tilbake i stolen da serveringdamen dukket opp med kaffe og sjokoladekake.
– «Ikke nok med det», fortsatte hun og betraktet tallerkenen som ble plassert foran seg på en måte som om hun ikke visste hvordan hun skulle angripe den.
– «Jeg har fått tre jobbtilbud».
Jeg nikket og ble sittende og vurdere smaksopplevelsen av myk sjokoladekake, sånn seig og browniemyk med sånn passe smørsøt krem, tok en slurk kaffe, vanlig svart, og kjente hvordan denne kjemiske eliksiren presset kroppen i en velvære som var perfekt for anledingen.

Jeg hadde tre stillingsbeskrivelser på bordet.
HR Rådgiver hos en kjent IT-aktør.
– Saksbehandler hos en enda bedre kjent offentlig aktør (engasjement 12 mnd).
– Avdelingsleder på kundeservice.

Hmm, tenker du.
Dette var da et stort sprik i karrierevalg.
Du har rett.
Du har rett fordi dette er tull og tøys, – hun er det som vi kaller «Mystery Applicant» og en av dem som gir meg underlagsmateriale, kildetips og andre godbiter.
Det skal sies at samtlige stillinger går gjennom bemanningsbransjen, noe som gjør det ekstra interessant og spennende når man tenker på hvordan hun har blitt veiet og vurdert. Søknadsdokumentene var stort sett kopier av stillingsannonsene bortsett fra at hun klinte til med noen ekstra kurs og krydret med passende fritidsinteresser og en selfie med riktig snitt.
Hun hadde selvfølgelig lagt seg inn i respektive CV-baser med håp om at de skulle ta en kikk.
Hvis og dersom og kanskje, ikke sant, – den eneste grunnen til at man legger seg inn i sånne baser hvis man ser bort i fra at «Den store CV-basen» er det eneste håndfaste salgsargumentet som de fleste aktørene i denne bransjen bruker i møter med nye kunder.
Oppdaterte profiler hos Finn er også en selvfølge.
Her går vi grundig til verks, må vide …
Intervju er plankekjøring når man vet hvem som sitter på den andre siden, og kandidatpresentasjonen fra respektive bemanningsvirksomheter ga inntrykk av at de unge HR-menneskene som representerte sluttkunden var forutinntatt på en positiv måte.
Jeg må gjøre oppmerksom på at denne jenta er trygg på scenen, men dog.
– «Så» strålte hun.
– «Nå kan jeg kanskje etablere en egen kursvirksomhet som kan gjøre meg rik».
– «Konkurransen er tøff», smilte jeg tilbake.
– «Men det er jo tydelig at det er plass til flere».

Det er mulig å få jobb gjennom søknadsdokumenter og skuespill, arbeidslivet florerer med gode eksempler på feilansettelser. Du kan bli en av dem hvis du tilhører mengden som mener at det viktigste er å få en jobb, samme hva bare den gir litt mer kred enn jobbene til kretsen og litt høyere tall på lønningsblanketten og helst for å forsvare bortkastet tid på kopiering av gammel moro i svette lesesaler.
Jeg er sikker på at jeg kunne blitt enda rikere enn jeg er hvis jeg hadde fokusert på dette virksomhetsområdet.
Betalingsviljen er stor.
Betalingsviljen er større for quick-fix enn for blod og betong.
Jeg ble nylig tipset om en virksomhet hvor du kan betale for en ferdigskrevet jobbsøknad, jeg har visst om sånne virksomheter i lang tid og sett at de fleste blir borte av seg selv, som kviser, men ser at det er flere og flere som får spalteplass i medier som ikke legger skjul på hvor kåte de blir av klikkhoreri.
Grøss.
Jeg nevner i en rekke tekster og foredrag og stort sett over alt hvor jeg ferdes hvor jeg kan snakke om de tingene som jeg liker å snakke om at det ikke er så mye hokus pokus med hverken rekruttering eller jobbsøk. Det oppfattes som hokus pokus fordi det er litt for mange mennesker som ser sitt snitt til å tjene penger på andres nedverdigelser, kombinert med de som liker å vise at de holder seg inne med de samme menneskene, sukkerspinnsyndromet, – gjerne personifisert som venner og venninner og onkler og tanter og naboer og sikkert en rekke andre som du av en eller annen grunn velger å gå til for å få en bekreftelse på at du har gode søknadsdokumenter.
Det er bare det at du ikke får hjelp.
Prøv å forstå det en gang for alle.
Du får ikke hjelp.
Det finnes bare et eneste menneske i hele verden som kan vurdere dette, og det er vedkommende som skal ansette en eller annen som ligner på deg.
Her og nå.
Du er sikkert kjent med noen av virksomhetene som selger deg søknadsdokumenter på internett.
Bruk pengene dine på noe annet.
Horer og heroin gir deg større glede.
Jeg har truffet noen av de som har benyttet seg av kjøpte søknadsdokumenter, – de blir svar skyldig når jeg konfronterer dem med virkeligheten, og hvis det ikke var for at jeg er ganske kynisk i forhold til hvem jeg foretrekker å leke med, så kunne jeg vurdert å trekke dem opp på scenen i et av mine foredrag. Det er jo helt vanlig i et land som er veldig opptatt av at en sak skal dokumenteres med et ansikt som senere blir oppfattet som en helt, får plass foran i fakkeltoget og i en sofa i beste sendetid på fredagskvelden.

Jeg tenkte å ta noen runder for laget og bestille noen tjenester fra jobbsøknader dott no, men valgte å trekke meg i siste liten og donerer pengene til støttespillerne som du finner nederst på siden. Noen raske søk på google bekreftet hvem som står bak, – det er så latterlig tragisk at jeg merker at jeg blir litt kvalm av å tenke på at jeg tilsmusser tastaturet mitt ved å sette sammen tekster om dem. Bare sånn for ordens skyld, så velger jeg å ikke linke hverken til teksten som jeg selv ble tipset om eller til virksomhetens egen side fordi jeg ikke driver med klikkhoreri. Den aktuelle teksten har en kommentar fra en berte i Adecco som forteller at de ikke syns det er noe i veien med å betale for ferdigskrevne dokumenter og legger til at de anbefaler at folk skal få hjelp til å se over søknadsdokumentene sine, underbygget av den avslørende tilleggskommentaren om at de stadig ser folk som skriver dårlige søknader som sikkert kunne kommet bedre ut av det hvis de fikk mer hjelp.
Bazanga!
Det er ganske vanskelig å finne et sterkere argument for at det er flere som burde ta til orde for å avskaffe bruken av antikverte søknadsdokumenter, er det ikke?

Jeg er sikker på at det finnes en del mennesker som kanskje syns det er litt rart at jeg ikke finner det like oppsiktsvekkende når en aktør som Statoil har rekrutteringsledere som forteller i den samme teksten at skrivefeil i søknadsdokumenter kan sende kandidatene rett ut av søkerbunken.
Jeg kjenner Statoil.
De vet ikke bedre.
Noe å tenke på for de som trigges av virksomheter som topper karrierebarometere.

Vi fikk påfyll i kaffekoppene våre og ble sittende å snakke litt fram og tilbake om uken som ligger foran oss. Virksomhetene som har tilbudt henne ny jobb har ikke fått den endelige bekreftelsen fra henne siden hun har sagt at hun skal bruke helgen til å tenke, – bare sånn for å fullføre skuespillet sitt og som enda en bekreftelse på at de som satt på den andre siden av bordet er rimelig svake på prosjektledelse.
Vi er litt usikre på om vi skal røpe oss og si det som det er til alle parter, – vi har gjennomført dette en rekke ganger tidligere uten at vi har sett behovet for å gni oss i hendene. Det får bli den dag vi trekker oss helt ut og skal sitte i skyggen under et platantre og skrive memoarer.

Det er ikke så lenge siden jeg fikk spørsmål fra en som lurte på om de ville lære å skrive gode søknader og CV på et av kursene mine.
Jeg sa nei.
Jeg sa ikke mer siden jeg oppfattet det som et typisk «ja nei-spørsmål».
Det tok litt tid før han fulgte opp med å spørre hva som er vitsen med å gå på jobbsøkerkurs hvis han ikke fikk lære seg hvordan han skulle skrive en god søknad og CV.
Han ble aldri med på kurset mitt, han så kanskje ikke verdien av det.
Det finnes en del mennesker som mener at en CV er det viktigste verktøyet i jobbsøkerprosessen, det er inngangsbilletten til et jobbintervju, vinnerloddet i den store konkurransen om drømmejobben og hva man ikke får seg til å si. Jeg tror det er alle disse som industrialiserer jobbsøkerprosessene sine for å tjene penger eller spare penger som har skylda for at det finnes så mange mennesker som lar seg lure.

Anbefalte tekster:
Beware of the Mystery Applicants
Fin CV, kjøpt og betalt

Du får SKUNK ANANSIE med «Hedonism»


Disse sidene ble i utgangspunktet konstruert for å gi karrieretips med en filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør helst serveres med kaffe og ironimodus.


Klikk her for å komme til Den ultimate jobbsøkerboken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s