En CV på dødsleiet

Jeg snakket med en journalist i dag, vel og merke en ordentlig journalist fra den gode skolen og som fortsatt tviholder på faglig stolthet og uavhengighet.
Sukkerfri, selvfølgelig.
Hun fulgte opp debatten rundt en CV på dødsleiet i forbindelse med utforming av en egen oppfølgingstekst.

Jeg hadde fortalt at jeg var godt i gang med det nye året hvor jeg allerede har plassert tre mennesker i ulike nøkkelposisjoner. Ja, nå har de riktignok ikke begynt enda, men rekrutteringsprosjektene er avsluttet og alle er glade.
Fryd.
Ingen av dem har på noe tidspunkt vist fram et eneste søknadsdokument, – dette er mennesker som vet hva de kan og hvordan de kan bruke det som de kan til glede for sin nye arbeidsgiver og selvfølgelig for seg selv.
Dobbelfryd.

En dyktig rekrutterer jobber med vissheten om at arbeidet handler om menneskelige relasjoner basert på tillit og tro på de samme tingene og vissheten om å være trygg på at begge parter vil representere hverandre på en god måte. Da lar man seg ikke blende av gammel moro ved å sortere søknadsdokumenter etter nisser og troll.

En dyktig rekrutterer fryder seg over at det er flere som finner ut at bruk av CV endelig er på vei ut, – en antikvert søknadsprosess som har fått leve i lang tid fordi det finnes litt for mange mennesker som dominerer bransjen med manglende kunnskap om hvordan de skal tolke mennesker og hva de faktisk har med seg.

God kaffe.
Samtalen gikk lett og ledig som den ofte gjør mellom mennesker som vet hva de snakker om.
– «Eksempel», begynte jeg.
– «Sett at jeg skal spille inn … ja, la meg si Rune Bjerke eller Petter Stordalen i et prosjekt, ikke det at jeg kommer til å gjøre det, men jeg bruker dem som et eksempel … jeg vil da aldri be disse om å ta med seg søknadsdokumenter i møte med meg … dette er mennesker som har gjort seg synlige gjennom godt arbeid og respektive egenskaper og det er ingen ting som hindrer en gjennomsnittlig jobbsøker om å komme seg gjennom et rekrutteringsprosjekt på den samme måten … skjønner du?»
Hun nikket.
– «Jeg har skjønt det hele tiden», smilte hun.
– «Men det er jo som om det er opplest og vedtatt at prosessene skal gjennomføres på den gamle måten, den som åpner for at folk kan jukse seg inn i prosessen eller bekrefte sin manglende forståelse for hva det egentlig vil si å fremstå som kvalifisert».
Det var min tur til å nikke.
Det var da serveringsdamen dukket opp med påfyll og sjokoladekake.
Trippelfryd.

En dyktig rekrutterer forstår seg på bruken av instinkt og erfaring og vet at en god rekrutteringsprosess handler om å vise respekt for erfaring og egnethet, noe som bør vektlegges som sterkere enn ulike «tester» og «verktøy» og kopiering av historieløse dokumenter fordi dette er fakta som ikke kan bestrides. Det handler om å benytte kreativitet og vilje til å tenke utenfor fastlåste rammer for å skape dynamikk og samspill og ikke om hvem som tror de er «gode» på alle disse tingene som handler om jobbsøk, – en «kunnskap» som det ikke er så mange som ser verdien av i arbeidslivet med mindre du skal jobbe med de samme tingene som jeg.

En seriøs jobbsøkerprosess kan deles inn i fire faser:
– selvangivelse og realitetsorientering
– kompetansekartlegging
– strategi
– presentasjon og historiefortelling
Deretter kommer alt det andre, – noe som inkluderer vissheten om at du vet hvem du skal møte og hvorfor du mener at det er viktig å møte akkurat dem …

Anbefalt tekst:
Rekruttering på en, to, tre

Swing your hips
Loose your head, and let it spin


Disse sidene ble i utgangspunktet konstruert for å gi karrieretips med en filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør helst serveres med kaffe og ironimodus.


Klikk her for å komme til Den ultimate jobbsøkerboken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s