NAV krever – men kan man kreve noe tilbake?

Jeg kan beskyldes for mye, men tror ikke det finnes så mange som kan beskylde meg for å være imponert over innsatsen til ansatte i NAV som legger mer fokus på systemer enn hvem de egentlig jobber for. Nå er selveste arbeidsministeren ute i VG med en interessant tekst som legger opp til kred for å spikre forslagene som hennes forgjenger lanserte for lenge siden.
Men for all del, – det spiller ingen rolle hvem som scorer.
Hun kan fortelle at mye av regelverket er gått ut på dato, og dette kan bli en artig utfordring for ansatte i NAV som ikke vet hva de skal se etter når de ser på et annet menneske og som ikke viser til andre ferdigheter enn hvordan man skal kopiere gammel moro, – en «kunnskap» som i og for seg er overførbar når de sitter som saksbehandler og fatter vedtak basert på historikk i egne systemer, men dog.

Jeg har ikke tall på hvor mange jobbsøkere jeg treffer som lurer på hva slags folk som jobber i denne institusjonen, mennesker som skal jobbe med mennesker men som ikke er villige til å være tilgjengelig hverken på telefon eller epost og som samtidig får seg til å skylde på systemer når de klager over sin store arbeidsmengde.
Grøss.
Sannheten er at det finnes alt for mange nyutdannede studenter som får praksisplass for å fylle hullene etter sykmeldte vikarer, noen av dem er til og med kvotert inn for å få andre til å tro at det ser litt bedre ut.

Det er interessante tall som legges fram fra SSB og NAV, interessant fordi det kan virke som om sistnevnte gjør hva de kan for å skjule det omstridte faktum med flinke folk som ikke er tellende når de tvinges til å snurre på tiltakskarusellen, tiltak som er initiert og fremtvunget av ansatte i NAV som ikke har erfaring fra det virkelige arbeidslivet og som viser stor mangel på kunnskap om hva som faktisk virker når de pynter kaka med midler til å manipulere ledighetsstatistikken.

Jeg ansatte en systemutvikler for et ledende IT-selskap i forrige uke, en fin fyr som hadde vært arbeidsledig i et par år som følge av en motorsykkelulykke hvor veien tilbake til arbeidslivet ble litt lenger enn han regnet med, mye basert på mennesker som av ulike årsaker har klart å få ansvar for rekrutteringsprosjekter og som er mer fokusert på et hull i CV enn å høre historien hans. Han rakk selvfølgelig å være innom et jobbsøkerkurs i regi av NAV hvor en nisse fant ut at han var «datamann» og sendte han på praksisplass i et kundesenter.
Fint.
Ut av statistikken, ikke sant?
Han er systemutvikler.
Han er nerd.
Han er ikke noe god på dette som handler om å snakke med kunder på telefon.
Han valgte selvfølgelig å si nei, sa ha det bra til NAV og dagpenger og kom over nettsidene mine gjennom en snutt på LinkedIn hvor tilfeldigheter ga rom for en kaffeprat.
En kort historie gjort litt kortere.
Jeg kan presentere lignende historier i lang tid framover, i hvert fall fram til sommeren, sette meg på repeat og på linje med likesinnede karriereskribenter, men lar det være.

Det kan i hvert fall virke som om vår nye arbeidsminister har benyttet den første tiden i sin nye jobb på en god måte når hun allerede drister seg til å gå ut og fortelle hvordan byråkratiet motvirker at folk kommer ut i jobb.
Jeg trekker på flirebåndet når hun bruker et begrep som «ryddesjau».
Det skal du ha, Anniken Hauglie!
Hun ber NAV om å gå kritisk gjennom hele apparatet sitt, og da er det bare å håpe at de snuser litt på organisasjonskartene sine i den samme slengen og ikke bare på systemene.

Det finnes sikkert noen som mener at det blir feil å kalle det for et «krav» at flinke folk skal behandles av folk som vet hva de driver med, men samtidig så oppfatter jeg et begrep som «kritisk suksessfaktor» som alt for bløtt og BI -polert til å passe inn i denne sammenhengen. Begrepet bør kanskje nærme seg noe som ligner på «grunnleggende forutsetning», men det bør vel være lov å håpe at talebarnevaktene i politikken formulerer noen fine setninger til våre folkevalgte av frykt for at politikere skal få lov til å si det som det er og på et språk som får folk til å skjønne hva det betyr.

Anbefalte tekster:
Nye baller i NAV
Tilbake til arbeidslivet med felleslunsj og ballspill
Velkommen til fargespillet
Våroppryddingen har startet
Messing om messer
… eller klikk på NAV i stikkordskyen i bunnen av siden


Disse sidene ble opprinnelig produsert for å gi karrieretips med filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør serveres med kaffe og ironimodus.

Klikk her for å komme til Den ultimate jobbsøkerboken

5 kommentarer

 1. God tekst!
  Jeg mener at det grenser til galskap og et hån mot norske skattebetalere når man blir møtt av nyutdannede innvandrere som hverken skjønner hva vi snakker om eller hvilke behov som vi forventer, takk for at du står fram og denne teksten deler jeg gjerne med eget nettverk.

  God helg!

  Arne

  Liker

 2. Har tenkt tanken på at budskapet til arbeidsministeren oppfattes som bedre når det kommer fra Hauglie og ikke fra Eriksson, det er sånn det blir med disse politiske spillene, men det beste hadde vært om de hadde satt Keshvari på jobben for da hadde man kanskje klart å få til en smidigere unnvikelse av rasismepåstander for den nødvendige ryddesjauen.

  Noe må uansett gjøres, og det bør begynne med menneskene som jobber der!

  Liker

 3. Lurer på om nav har en egen personalavdeling og lurer på hvem i all verden som er ansatt der, de kan umulig ha det godt med seg selv

  Liker

 4. Har gang på gang gjort meg tanker om at NAV er laget for å forhindre folk fra å få seg jobb. Se bare på saker etter saker som kommer frem i media ( både på TU.no og Dagbladet.no nylig i alle fall ) om personer som forsøker å forbedre sjansene til å få seg jobb ved å ta mer utdannelse / kurs i perioder med permisjon / etter oppsigelse og som mottar støtte fra NAV. De fratas støtten med henvisning til at de ikke er arbeidsledige / arbeidssøkende men studenter!!!

  Og hjelp og veiledning hos NAV kan man tilsynelatende heller ikke håpe på å få med mindre man selv vet nøyaktig hva man kan kreve med henvisning til paragrafen / paragrafene hvor det svart på hvitt står at man har krav på hjelp og / eller støtte. Hører stadig om personer som har vært i kontakt med NAV, og som har hatt behov for støtte, men ikke har blitt opplyst om at de har krav på dette fra noen hos NAV!!!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s