Jeg jobber med casting til arbeidslivet

– «Jeg har sluttet å si at jeg jobber med rekruttering».
Det var sånn jeg sa det.
– «Jeg har sluttet å si at jeg jobber med rekruttering».
Jeg la til at jeg er lei av å bli identifisert som en av de mange rekrutteringskonsulentene som tror at ansettelse av riktig person handler om kvalitetssikrede prosesser og tester og verktøy og analyser og en drøss med fjas som gjør «jakten på den beste kandidaten» mye vanskeligere enn det egentlig er.
– «Jeg har gått over til å kalle det for casting til arbeidslivet», fortsatte jeg.
– «Noen vil sikkert si at det handler om det samme … at det bare blir som et fjasete ordspill, men greia er at jeg kutter ut det meste av alt maset som alt for mange messer om når de påstår at de er flinke til å identifisere og kvalifisere den grå kandidatmassen sin når de i virkeligheten ikke sier noe annet enn lange setninger som skal forsvare en feit faktura … jeg sier det så enkelt som at jeg finner et menneske som ligner på den som passer til rollen, og det er ikke vanskeligere enn det … er du med?»
Han nikket.
Jeg regnet med at han var med.

Jeg finner den som passer inn basert på vissheten om at kvalifikasjoner og egenskaper ikke kan vurderes isolert, men i forhold til verdi og kultur, omstendigheter og omgivelser.

Jeg nevner det på de fleste steder hvor jeg ferdes, – man må være åpen i møte med nye mennesker for å skape sine egne referanser og nye muligheter. Man vet aldri hvem man treffer og om den man treffer er en som kan ha behov for en som deg eller som er en som kjenner en som har et behov for en som deg. Denne gangen hadde jeg tilbrakt en lang dag som statist på et filmsett hvor jeg kom i snakk med en fyr som så etter en som meg. Han jobbet egentlig med noe helt annet, han var IT-sjef, men i likhet med meg så syns han det er kult med litt alternativ avveksling i fritiden.

Det begynte i fjor sommer, jeg har en venninne som jobber med å finne menneskene som passer til de ulike rollene som du ser på TV og kino.
Vi jobber nesten med det samme.
Nesten?
Jeg er egentlig litt usikker på om jeg bør legge inn «nesten», og vil heller påstå at vi jobber med det samme bortsett fra at hun jobber med film og jeg jobber med arbeidslivet. Den gangen var jeg bare med for å se hvordan hun hadde det på jobben sin, men etter det har det dukket opp noen roller her og der.
Du ser meg i bakgrunnen.
Jeg er en lege som går bortover en korridor med legefrakk og hvite crocs.
Jeg er en sivil politispaner som henger på et gatehjørne og kikker på horer og dopselgere.
Jeg er en politiker som blir intervjuet av en journalist.
Jeg er en småbarnspappa som står med ryggen til og skjærer brødskiver.
Jeg er en lagerarbeider som ruller en pall med tomme esker.
Jeg er budbilsjåføren som møter hovedpersonen i resepsjonen og leverer fra meg en stor konvolutt.
Denne gangen var jeg på sykehus, jeg lå i senga og leste en bok mens en kjent skuespiller lå i sengen ved siden av. Det er lange dager, men det er morsomme dager for sånne som skjønner betydningen av å være åpen i møte med nye mennesker og nye omgivelser.

Når du treffer mennesker som jobber med bemanning eller rekruttering, så bør du legge merke til hvordan de snakker om arbeidet sitt. Hvis det er mange ord som flytter fokus fra hva det egentlig handler om, så bør du i bunn og grunn holde deg unna.

Rekruttering er ikke hokus pokus, og de som sier at det er det er som regel de samme som sliter med å finne andre argumenter for hvorfor de mener at det er de som er best.
Rekruttering går fint uten verktøy.
Det handler om å bruke hue.
De som ikke vet hvordan de gjør det, er ganske lett å overtale av sånne som tjener pengene sine på å holde kjeft om at de vet at vedkommende ikke har peiling.
Det er bare å kjøpe inn noen lisenser på verktøyene våre, så ordner det seg.
Det er fritt fram.
Boksen går.

Men for all del, – når det har gått så langt at til og med forskere og vitenskapsmenn hiver seg på og forteller hvor jævlig vanskelig det er i sin iver etter å forherlige seg selv og sitt, så er det lett å lene seg tilbake og tro at det er sånn det er og at det er sånn det skal være. Jeg nevner i det fleste fora som jeg frekventerer at jeg syns oppriktig synd på jobbsøkere som fylles opp med så mye piss at de svetter gult, sånne som tvinges til å tolke tvangstanker fra de som tjener pengene sine på å underbygge valgte sannheter.

– «Casting til arbeidslivet», nikket han.
– «Det høres ut som om vi skal snakke sammen i en annen setting … er du med?»
Det var min tur til å nikke.
Det var min tur til å vise at jeg var med.
– «Jeg har ikke tall på hvor mange henvendelser jeg får fra sånne som forsøker å selge seg inn til oss med sin fortreffelighet», fortsatte han.
– «Senest i forrige uke tok jeg meg tid til et møte med to jenter som hadde lest seg opp på nettsidene våre og som virket ganske oppegående på telefonen … jeg var rimelig stressa, ikke sant … tenkte at dette kunne være noe, men vel møtt så virket det som om de trodde at fiberen vår er spiselig … kan du tenke deg».

Liten digresjon på tampen, – jeg var på et annet filmsett i forrige uke hvor det var en berte som jobbet hos en kursleverandør som flesket til med en bestilling på tjue jobbsøkerbøker.
Det hastet.
Alt haster, ikke sant.
Jeg har følgelig valgt å republisere «Den ultimate jobbsøkerboken» som paperback, og det betyr at både produksjonstid og produksjonskostnaden er redusert.
Måtte bare nevne det.

Hvis du skjønner deg på linken mellom denne teksten og dagens musikksnutt, så er du med i trekningen om en langhelg til vårsolen i Barcelona torsdag 28.april – søndag 1. mai.


Disse sidene ble opprinnelig produsert for å gi karrieretips med filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør serveres med kaffe og ironimodus.

Klikk her for å komme til Den ultimate jobbsøkerboken

3 kommentarer

 1. Casting til arbeidslivet høres helt riktig ut når det kommer fra deg. Fint at du retter fokus mot de som gjør det så vanskelig og så mye vanskeligere enn det der, men penga rår []
  Jeg skjønner meg på linken mellom denne teksten og dagens musikksnutt, og er gjerne med i trekningen om tur til Barcelona []

  – Siena

  Liker

 2. Fin tekst, du har en god fortellerstemme og en formidlingsevne som skaper gode leseropplevelser. Herlig å treffe deg og gleder meg til å jobbe med deg videre, Morten!

  Kristin :)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s