Jobbsøk handler ikke om å slenge dritt på vifta

Jeg skriver en del om nettverk på disse sidene, hvor viktig det er å vite hvem man skal spørre og hvorfor man skal spørre akkurat dem, hva man skal spørre om og selvfølgelig hvorfor man spør om det man skal spørre om. Når jeg snakker og skriver om nettverk i de fleste fora som jeg befinner meg i, så kommer jeg ikke utenom LinkedIn hvor jeg selvfølgelig slenger inn en ørliten digresjon som handler om min misnøye med alle sukkerspinnerne som er i ferd med å ødelegge dette verktøyet med tull og tøys. Jeg ser oftere og oftere at det finnes flere og flere som tror at nettverksbygging er det samme som å sende statusoppdateringer til de samme menneskene som de deler middagstips med på Facebook.
Nok om det.
Her om dagen fikk jeg en melding fra en jente som enkelte mener kan fortjene en direkte tilbakemelding. Jeg satt på et hotellrom i Praha og hadde hav av tid, tenkte tanken, men velger å legge den ut her til skrekk og advarsel til andre om at du ikke vil få respons fra meg på henvendelser som dette.

Hei Morten Besshø,
Jeg ser etter jobb og vet at du har et stort kontakt nett. Jeg har vedlagt min CV som viser at jeg har høy utdannelse og er kvalifisert for en rekke stillinger i HR, fint om du sender den ut i nettverket ditt.

Hilsen Chandra

Jeg vet at det finnes jobbsøkere som går på kurs hvor de får høre om høy aktivitet og viktigheten av å kunne selge seg selv og markedsføre seg i alle kanaler.
Jeg kaller det bullshit.
Det er som å slenge dritt på vifta og det er sånne ting som kan få meg til å bli gretten på enkelte jobbsøkere.
Seriøst.
Jeg pleier å innlede jobbsøkerkursene og karrieresamtalene med at du kommer deg inn i ny jobb i samsvar med omstendigheter, muligheter og begrensninger hvis du gjør som jeg sier. Vi må være enige om strategien, – hvis du kødder med den, så går det som det går og da kan jeg bli litt gretten hvis du krabber tilbake og griner over at verden er urettferdig.

Jeg kjenner en del mennesker, det er sånn det blir når man jobber med det som jeg jobber med, og de fleste – ikke alle – har en oppfatning av viktigheten av å be om hjelp og selvfølgelig være den som eventuelt kan hjelpe eller komme med noen gode råd som hjelper vedkommende videre, jeg tenker da på vissheten om at man ikke kan hjelpe med alt men at man kanskje kan hjelpe til med å henvise til noen som kanskje kan.
Men, – for det er alltid et «men» – og det handler om at man aldri må gi fra seg initiativet. En seriøs jobbsøker må ta eierskap i sin egen prosess, man kan ikke overlate noe til «eksperter» eller «veiledere» eller en eller annen som kjenner noen som kjenner noen, lene seg tilbake og tro at det er «noen» som jobber for at du skal komme deg videre.
Det er ditt ansvar.
Det er ditt ansvar å inkludere, bygge, vokse, vedlikeholde, du skal formidle budskapet, historien, følge opp og hele tiden være «på». Noen skjønner ikke dette, skjønner ikke dette med «hvem» og «hvorfor» og «hva» og alt det andre, kanskje fordi det finnes en del «vranglære» og «tvangstanker» rundt akkurat dette.
Vanskelig å si.
Det finnes ikke klare svar.
Vi snakker tross alt om mennesker.

Henvendelser som ligner på den som jeg fikk av Chandra blir som regel stoppet i spam-filterete mitt, men akkurat denne dagen valgte jeg å åpne vedlegget og så en CV som ikke fortalte meg noen verdens ting, hun hadde sprøytelakkert hele utdanningsløpet på den første siden og den andre inneholdt en rad fra rollen som instruktør på et treningssenter og et styreverv i borettslaget. Jeg er fristet til å gi kred for noen rader om at hun liker turer i skogen og kafebesøk med venninner, men minuspoeng for portrettbilde med solbriller. Nå skal det sies at det kan være at hun omsider vil bli vurdert som «kvalifisert» og ender opp som en feilansettelse hvis hun fortsetter å pøse på, hvis hun følger NAV-standarden for jobbsøkerprosesser og treffer en likesinnet som sorterer søkerbunkene etter nisser og troll på en CV.
Jeg kjenner noen av de, også.

Jobbsøkertips:
Gjør deg synlig i riktige kanaler med riktig budskap.
Det handler ikke om hvilken arena du bruker, men hvordan du formidler budskapet ditt på en måte som får mottakeren til å skjønne hva du kan bidra med.

Originalt uttrykk:
THE SHIT HITS THE FAN
– når noe som ikke oppfattes som spesielt bra kommer ut av sine proporsjoner

Anbefalt tekst:
Høy aktivitet måles ikke i antall prosesser


Disse sidene ble opprinnelig produsert for å gi karrieretips med filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør serveres med kaffe og ironimodus.

Klikk her for å komme til Den ultimate jobbsøkerboken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s