Vårens vakreste eventyr

Jeg har nettopp avsluttet en helgesamling for jobbsøkere, et komprimert opplegg som betinger at deltagerne må glemme alt de har lest og hørt om tåpelige tips fra folk som ikke har peiling på hva de driver med. Det kom litt brått på, det skal innrømmes, men når man har vært ute i noen gråværsdager så vet man jo hvordan man skal snu seg rundt. Det begynte med en henvendelse fra en tiltaksarrangør, og så ballet det på seg med et par telefoner og litt fram og tilbake før jeg fikk tilgang til en hytte på Hvaler.
Alt vel.
Manglet bare litt høyere sommertemperatur.
I hvert fall i vannet …

Jeg kjører et kjent opplegg, det er tredje sesongen og forskjellen på denne spontane iverksettelsen begrenset seg til at vi var samlet på et annet sted og at vi begynte på fredag ettermiddag for å gjøre oss ferdig med presentasjon og intro så alt var klart for oppstart på lørdag. Denne gangen hadde jeg med en makker som snakket om noen av tingene som hun brenner for – elektroniske rekrutteringsverktøy og håp om perfect match – og en som hjalp til med mat og drikke og alle disse tingene som skal til for at det skal være hyggelig og morsomt og jobbsøkerkurs skal jo være hyggelig og morsomt. Det er bare så trist at det er så mange som ikke deler den oppfatningen med sine kjipe formaninger og hvor vanskelig det er og hvor mye man skal gjennom og det er ikke måte på. Tenk på noe av dette neste gang du skal gå bort til et fremmed menneske som egentlig ikke er noe annet enn en venn som du ikke har truffet.
Det er ikke vanskelig i det hele tatt.
Det går ut på det samme.

Sentrale stikkord på jobbsøkerkursene mine er bevisstgjøring og refleksjon og selvransakelse og en del av disse tingene som har en tendens til å komme av seg selv når man får litt startgass og finjustering. Åpenhet i forhold til gruppemetodikk med vilje til å by på seg selv og sine historier er viktige elementer for seriøse jobbsøkerkursdeltagere, det nytter ikke å sitte alene og tro og mene at noe er riktig eller galt etter alt for lang tid med likesinnede som underbygger egne tvangstanker og valgte sannheter.

Den første arbeidsdagen handler mest om en slags form for realitetsorientering hvor vi finner svarene på hvordan det kan være smart å beskrive kunnskapen sin og hvordan dette frembringer resultater som gir grunnlag for noen suksesshistorier. Det handler om å vite hva du kan og hvordan du bruker det som du mener at du kan, – alt det andre som du hører og leser om jobbsøkertips er ikke annet enn emballasje. Deretter utformer vi en strategi som rimer med egenskaper og forutsetninger og til og med begrensninger hvor sistnevnte er ganske tøff å innrømme for de fleste i et samfunn som tviholder på myten om at det skal være like muligheter for alle.
– Hva skal du gjøre?
– Hvordan skal du gjøre det?
– Hvem skal du snakke med?
– Hvorfor mener du at det er riktig å snakke med akkurat dem?

Den andre arbeidsdagen har fokus på presentasjon og historiefortelling og hvordan du formidler gode opplevelser til en forhåndsdefinert målgruppe. Du har et budskap og dette skal du fortelle til noen, aller helst til de som har behov for en som deg men også til de som kan sette deg i dialog med noen av de som kan ha behov for en som deg. Vi snakker om rekrutteringskommunikasjon og nettverk og disse tingene som handler om å være trygg på sin egen historie så den formidles med en viss innlevelsesevne.

Jobbsøk handler om deg og ditt og hvordan summen av dette gjør deg unik.
Det handler om hvordan du profilerer din kompetanse, resultater, personlighet og motivasjon.
Det handler om eierskap.
Det handler ikke om hvordan du skal tilpasse deg en fremmed sjablong.

Dere som har kommet med på kursene i juni kan bare glede dere.
Dere får det litt varmere i vannet.
Du som kan tenke deg å være med ved en senere anledning kan sende meg en snutt hvor du forteller hvem du er og hvorfor du mener at du kan ha godt av å være med på dette kurset. Eller kanskje du bare vil tipse en venn, – jeg leste ett eller annet sted at det kan bli en fin sommer og hvis det er tilfelle så kjører vi noen runder i august.

Anbefalte tekster:
Sommerkampus 2016 – definitivt uten mediedekning
Jobbsøkerkurs – Sommerkampus 2015
Det ultimate jobbsøkerkurset

Dagens musikksnutt er ganske «intern» for å si det sånn, – dere som har vært på sommerkampus kjenner den og dere som skal på sommerkampus vil bli bedre kjent med den …


Disse sidene ble opprinnelig produsert for å gi karrieretips med filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør serveres med kaffe og ironimodus.

Klikk her for å komme til Den ultimate jobbsøkerboken

6 kommentarer

 1. Takk for en fin og innholdsrik og ikke minst lærerik helg. Nå fortsetter arbeidet og jeg tror aldri jeg ville komme til å skrive at jeg gleder meg til fortsettelsen på min (korte) tid som jobbsøker.

  Du må hilse til Malin og Andrea også :)
  Benytter anledningen til å ønske deg en god tur til Kasakstan.
  Hilsen Solveig

  Liker

 2. Takk for en lærerik og inspirerende helg, Morten og Malin og Andrea! Det blir nesten litt platt å gjenta at jeg har sett lyset, men jeg har i hvert fall sett noe som har fått meg til å skjønne hvorfor jeg hadde så godt av å være med på dette.
  God sommer fra Nina!

  Liker

 3. Ja dette vekker minner. Jeg var med i fjor og det var en flott og lærerik helg. Siden den gang har jeg byttet jobb to ganger, den ene ledet meg fram til den andre som en slags tripp trapp og her sitter jeg fordi jeg har forstått viktigheten av å være meg selv og fortelle hvem jeg er.

  Du som skal på sommerkampus kan glede deg!!

  // Brian

  Liker

 4. Stor opplevelse. Jeg er veldig glad for at jeg fikk være med på dette. Nå skjønner jeg hvorfor jeg har vært uten jobb i to år uten å komme på et eneste intervju og i dag har jeg vært på to.
  Takk til Morten og Malin og Andrea for en lærerik weekend.

  Liker

 5. Sitter og ser på nyhetene og hvilke planer regjeringen har for arbeidsledigheten, de skal svi av x antall millioner og det er lett å tro at det kommer til å gå som det går når de ikke tør å tenke på noe helt nytt som kanskje til og med er helt utenfor navsystemet. Gi noen millioner til Morten og Malin og Andrea så vil man være godt i gang. Takk for en flott og inspirerende og motiverende kurshelg!

  Hilsen Terje Jørgensen

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s